x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cireşele previn cancerul

Cireşele previn cancerul

de Oana Antonescu    |    19 Mai 2009   •   00:00
Cireşele previn cancerul

Doar câteva săptămâni avem la dispoziţie pentru a ne bucura de gustul atât de plăcut al cireşelor, dar şi pentru a profita de proprietăţile lor terapeutice. Amare, sălbatice, negre sau obişnuite, cireşele sunt un preţios izvor de sănătate.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune în continuare ce atuuri au aceste fructe.

CURĂ DE DETOXIFIERE
Cireşele au în compoziţie peste 86% apă şi puţine calorii: 38 kcal/100 grame. Fibrele, care se regăsesc în proporţie de 1,3 grame la 100 grame de cireşe, împiedică asimilarea grăsimilor şi dau rapid senzaţia de saţietate. Toate aceste proprietăţi recomandă cireşele în curele de slăbire şi nu ar fi o idee rea dacă aţi începe vara cu o cură de detoxifiere.

De asemenea, ele sunt o sursă bogată în vitaminele A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C, E. Conţinutul de vitamina C la 100 grame de fructe este de 11 mg, ceea ce înseamnă că ar trebui să mâncăm aproximativ de o jumătate de kilogram de cireşe pentru a ne asigura necesarul zilnic. În compoziţia acestor fructe se găseşte şi acidul folic (4 mg/100 grame), de aceea ele sunt indicate cu predilecţie gravidelor.

Nici conţinutul de minerale nu trebuie ignorat. Cireşele conţin zinc, pe care îl găsim în puţine surse alimentare, dar şi potasiu, mineral foarte important pentru buna funcţionare a muşchiului cardiac. La acestea se adaugă calciul şi fierul, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi.

"Antocianina, pigmentul care dă culoarea roşie a cireşelor, este un antioxidant natural care se află din belşug în compoziţia acestor fructe. El are capacitatea de a bloca enzimele proinflamatoare COX2, fără a irita mucoasa gastrică şi duodenală, aşa cum fac medicamentele antiinflamatoare. Datorită antocianinelor, cireşele reduc inflamaţia şi durerea, fiind recomandate în mod deosebit bolnavilor care suferă de gută, artrită sau alte procese inflamatoare", precizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Cireşele negre conţin şi cianidină, substanţă care ameliorează durerea în criza de gută.

BUNE PENTRU INIMĂ
Aceleaşi antocianine combat acţiunea radicalilor liberi, stresul oxidativ şi previn astfel bolile cardiovasculare, neurodegenerative, îmbătrânirea precoce. Quercetina, un alt antioxidant puternic pe care îl regăsim în cireşe, are, de asemenea, o acţiune benefică asupra inimii şi vaselor, potrivit specialistului. În compoziţia cireşelor se găsesc şi betafitosteroli, substanţe care scad nivelul colesterolului sangvin, prin urmare iată încă un motiv pentru care cireşele sunt pe placul inimii.
Potrivit unor studii, betafitosterolii scad şi riscul de cancer de colon.




Antitumoral
Dar principalul atu al cireşelor este efectul antitumoral. "Antocianinele combat acţiunea radicalilor liberi, iar la acest efect se adaugă şi cel al enzimei antioxidante superoxid dismutază (SOD). Ea se află în prima linie de luptă împotriva radicalilor liberi. Efect antitumoral au, de asemenea, amigdalina (vitamina B17) şi acidul elagic care se găsesc în compoziţia cireşelor.

Acidul elagic este şi antibacterian", precizează profesorul Mencinicopschi. Toate aceste substanţe, împreună cu vitaminele şi mineralele menţionate, încetinesc îmbătrânirea organismului. Cireşele sunt indicate în dieta persoanelor care au urmat şedinţe de chimioterapie şi radioterapie, fiindcă stimulează imunitatea.

 

Sfatul nutriţionistului
Cireşele amare şi cele sălbatice conţin mai multe substanţe active decât soiurile obişnuite, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi. Cele amare sunt bogate în melatonină, un antioxidant puternic ce reglează somnul (benefic în cazul insomniilor), dar care are şi efect anticancerigen. Cireşele sălbatice previn varicele, hemoroizii şi celulita.

Dar indiferent de tipul de cireşe pe care îl alegem, este foarte important să nu le preparăm termic, fiindcă îşi pierd proprietăţile. Pot fi păstrate însă prin congelare, ne asigură specialistul.

 

Compoziţie
100 grame cireşe
Apă: 86%
Calorii: 38
Zahăr: 9 g
Fibre: 1,3 g
Potasiu: 229 mg
Calciu: 30 mg
Fosfor: 18 mg
Sodiu: 3 mg
Vitamina C: 11 mg
Acid folic: 4 mg

×
Subiecte în articol: cireşele alimentatie echilibrata