x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cola nu stinge setea

Cola nu stinge setea

17 Iul 2007   •   00:00

Aţi auzit de E 338 sau acidul fosforic? Probabil că nu! Cu siguranţă insă aţi savurat cel puţin o dată săptămăna aceasta o băutură de tip cola! Aceste băuturi conţin acid fosforic sau E 338, un acidifiant care in doze mari poate incetini asimilarea calciului, a magneziului şi fierului.

Aţi auzit de E 338 sau acidul fosforic? Probabil că nu! Cu siguranţă insă aţi savurat cel puţin o dată săptămăna aceasta o băutură de tip cola! Aceste băuturi conţin acid fosforic sau E 338, un acidifiant care in doze mari poate incetini asimilarea calciului, a magneziului şi fierului. S-a demonstrat că dozele mari de acid fosforic pot conduce la atrofierea oaselor şi calcifierea ţesuturilor moi. Pe lăngă acid fosforic, aceste băuturi conţin şi cafeină de sinteză. "Cafeina irită mucoasa gastrică şi determină aciditate. In acelaşi timp, cafeina creşte diureza. De aceea, asemenea băuturi aşa-zis răcoritoare nu trebuie consumate in perioadele caniculare. In zilele cu temperaturi ridicate, noi eliminăm oricum apă şi săruri minerale prin transpiraţie. Dacă mai bem şi o băutură din aceasta, nu facem decăt să intensificăm pierderile de apă", ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Risc de insuficienţă renală

Un studiu recent efectuat la National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite aduce şi alte acuzaţii acestor băuturi. Astfel, două pahare de băutură de tip cola zilnic cresc riscul de a suferi de insuficienţă renală. "Vinovat este tot acidul fosforic, care suprasolicită ţesutul renal", arată şi prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Eliminarea calciului, aciditate gastrică, deshidratare, insuficienţă renală… De parcă n-ar fi destul! Dar să nu uităm de zahăr! Băuturile răcoritoare conţin 10%-11% zahăr. Altfel spus, la un pahar de 500 mililitri de suc consumăm 50 g de zahăr, pe care le ignorăm aparent, dar care acţionează profund asupra sănătăţii. Pe de o parte favorizează creşterea in greutate, iar pe de altă parte determină variaţii bruşte ale glicemiei.

COPIII. Consumul excesiv de băuturi cu cafeină este extrem de nociv in cazul copiilor. Irită stomacul şi provoacă hiperaciditate gastrică, sindromul hiperactivităţii, scăderea puterii de concentrare, tahicardia şi hipocalcemia.

Sfatul medicului

Indulcitorii artificiali sunt menţionaţi de multe ori pe eticheta băuturilor răcoritoare. "Dulciurile sau sucurile fără zahăr pot fi consumate numai cu sfatul medicului sau al nutriţionistului, al specialistului in fiziologie, care cunoaşte starea de sănătate a pacientului şi poate să ii recomande asemenea produse pentru perioade mai scurte sau mai lungi", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: alimentatie echilibrata