x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Combinatii periculoase in farfurie

Combinatii periculoase in farfurie

02 Mai 2005   •   00:00

  • ALIMENTATIE ECHILIBRATA
  • Una dintre cele mai eficiente metode de slabire este asocierea alimentelor. Dr. Gillian McKeith ne asigura ca regulile pe care ni le ofera in cartea sa "Esti ceea ce mananci" ne vor ajuta sa dobandim mai multa vitalitate si o dispozitie mai buna in doar cateva zile.

    Unele alimente se digera mai repede decat altele. Enzimele necesare digestiei difera in functie de tipul de aliment. De exemplu, pentru a fi digerate, proteinele au nevoie de sucuri digestive acide, in vreme ce carbohidratii necesita sucuri alcaline.

    Alimentele se impart in mai multe grupe si este bine sa nu consumati alaturat alimente din anumite grupe. Lipsa unei asocieri corecte a alimentelor va face imposibila digerarea completa a mancarii si absorbtia substantelor nutritive. Mai mult, veti tulbura activitatea enzimelor care ajuta la digestie si riscati sa suferiti de balonari, indigestii, arsuri stomacale, crampe, constipatie sau flatulenta. Aceasta modalitate de controlare a greutatii va ajuta organismul sa nu retina fragmentele de alimente care nu au putut fi digerate si veti evita astfel formarea bulgarilor de grasime, plini cu toxine sau aparitia celulitei.

    Regula de baza este sa nu combinati sub nici o forma alimentele din prima grupa (proteinele) cu cele din a doua (carbohidratii). Daca le veti combina, enzimele si sucurile digestive rivale se vor neutraliza reciproc. Hrana nu va mai fi digerata eficient, va intra in putrefactie in intestine si se vor produce arsurile, gazele intestinale, durerile de stomac si indigestiile. Alimentele din cea de-a treia grupa pot fi combinate, in schimb, atat cu cele din prima grupa, cat si cu cele din a doua. Dupa o masa cu carbohidrati, asteptati sa treaca cel putin doua ore pana sa va alimentati cu proteine. De trei ore de pauza aveti nevoie intre o masa cu proteine si alta cu carbohidrati. Proteinele au nevoie de patru ore pana sa ajunga la intestin, in vreme ce carbohidratii au nevoie doar de doua. Vegetarienilor le este mai usor sa asocieze alimentele. Ei pot asocia majoritatea boabelor si pastailor de leguminoase cu cereale, ca si cu salate sau cu alte legume.

    Atentie la fructe! Mancati-le intotdeauna singure, la cel putin 30 de minute dupa ce ati consumat alimente din celelalte trei grupe. Daca veti amesteca fructe cu orice alt tip de alimente, va puteti astepta la balonare, flatulenta sau indigestie. Cel mai sanatos este sa mancati fructe dimineata, pe stomacul gol, fara alte tipuri de alimente. Daca le veti consuma dupa masa, ele vor ramane blocate in urma celorlalte alimente (care au nevoie de mai mult timp pentru digestie) si vor incepe sa fermenteze in stomac.

    INCORECT:
  • Cereale cu produse lactate sau carne = gaze
  • Fructe cu legume = gaze
  • Fructe cu carne = gaze
  • Fructe cu cereale sau produse lactate = gaze
  • CORECT:
  • Doar fructe = nu se produc gaze, digestia este eficienta
  • Cereale cu legume = nu se produc gaze
  • Paste cu legume = nu se produc gaze
  • Peste sau carne rosie cu legume = nu se produc gaze
  • GRUPA 1: Proteine (carne rosie, carne de pasare, peste, branza, oua, lapte, iaurt, nuci, vanat/iepure, moluste si crustacee, soia, tofu si toate produsele din soia). Toate aceste alimente se digera incet si au nevoie de sucuri acide pentru a se descompune.

    GRUPA 2: Carbohidrati – aici intra toate cerealele si produsele preparate din acestea: paine, paste fainoase, orez, secara, porumb, mei, faina, biscuiti, produsele de patiserie, prajituri. Legumele care contin amidon: cartofii, porumbul dulce. Ele se digera rapid si produc sucuri digestive alcaline.

    GRUPA 3: Legumele care nu contin amidon, salatele, radacinoasele, semintele, ierburile, condimentele si uleiurile din seminte, unt, frisca, grasime tartinabila. Acestea pot fi digerate atat impreuna cu alimentele din grupa 1, cat si cu cele din grupa 2.

    GRUPA 4: Toate tipurile de fructe. Digestia are loc foarte repede, iar enzimele de care au nevoie sunt complet diferite fata de grupele mentionate anterior.
    ×