x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Conectează-te la realitate!

Conectează-te la realitate!

17 Iul 2007   •   00:00

Nu mai incape indoială: fără televizor, calculator cu internet, telefon mobil sau, in unele cazuri, fără două-trei mobile am fi pierduţi.

Nu mai incape indoială: fără televizor, calculator cu internet, telefon mobil sau, in unele cazuri, fără două-trei mobile am fi pierduţi. Găndiţi-vă numai la ziua aceea nefastă cănd v-aţi uitat telefonul acasă sau la momentele cănd vă "pică netul" sau "se ia cablul"... Simţiţi că vă lipseşte ceva foarte important, că nu mai există nimic altceva de făcut, că nu vă găsiţi locul. Ei bine, specialistul nostru, psihologul Ştefania Niţă, de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie, spune că acestea sunt semnele dependenţei de tehnologie. Şi că ar fi cazul să luăm o pauză.

Depersonalizare

După 23 de ani ne construim o carieră pe care pănă la 45 de ani şi chiar mai tărziu luptăm să ne-o consolidăm şi să avansăm. Tot in acest interval incercăm să ne stabilim o relaţie de cuplu armonioasă şi să ne intemeiem o familie in mijlocul căreia să ne găsim liniştea. "Este o perioadă extrem de tumultuoasă. De aceea, mulţi dintre noi, mai ales in grupa de vărstă 25-45 de ani, suntem tentaţi să ne refugiem in mijloacele pe care ni le oferă tehnologia modernă: să lenevim in faţa televizorului cu bolul cu floricele in braţe, să vorbim cu prietenii pe messenger direct din pat sau dintr-un fotoliu confortabil. Insă tehnologia nu face altceva decăt să intreţină tumultul din viaţa noastră şi fuga de problemele din plan personal. Iar intr-un timp mai lung sau mai scurt ajungem la depersonalizare", atrage atenţia psihologul Ştefania Niţă.

Consecinţa unei astfel de atitudini este că, la un moment dat, apare izolarea. Ajungem să trăim cu senzaţia falsă că suntem in contact cu ceilalţi prin intermediul telefonului sau al internetului, cănd de fapt totul se rezumă la un contact virtual, ireal, iar relaţiile cu prietenii işi pierd din autenticitate.

Fata Morgana

Â

"Tehnologia modernă este precum fata Morgana, creează iluzii şi activează in acelaşi timp foarte mult din partea noastră pasivă. Calculatorul şi televizorul ne oferă iniţial o senzaţie de plăcere şi de relaxare. Apoi incepem să devenim dependenţi de comoditatea pe care ne-o oferă mijloacele tehnologice. In scurt timp nu mai avem nici un motiv să ieşim in oraş, să ne vedem prietenii faţă in faţă", explică specialistul nostru. Intre cei patru pereţi putem să le facem pe toate: să legăm prietenii, chiar relaţii de cuplu, putem să facem chiar sex virtual. Toate acestea fără stresul pe care ni-l produce asortarea hainelor, machiatul, traficul din oraş. Dacă putem să şi comandăm măncare online sau prin telefon, atunci nu mai trebuie nici măcar să gătim.

"Este un «drog» care se strecoară in viaţa noastră pe nesimţite, fie din cauza unui job foarte solicitant, fie din comoditate. Iar după un timp ajungem să ne complacem in această situaţie. Este ca şi cum am merge pe un nisip mişcător, dar suficient de stabil incăt să putem face din ce in ce mai mulţi paşi. De cele mai multe ori, complacerea in comoditatea pe care ne-o oferă tehnologia modernă conduce la o stare de stres cronic, tensiune in exces şi nu in ultimul rănd la o stare de epuizare de care nu mai putem scăpa. In plus, incep să apară gănduri de genul: «De ce muncesc atăt de mult? De ce nu am mai avut un concediu de cinci ani? Vreau să arunc telefoanele, să dau cu calculatorul de pereţi, să nu mai aud sau să mai văd pe nimeni!»", spune psihologul.

Să nu ne mirăm cănd, de ziua noastră sau de sărbători, ne trezim că nu avem cu cine să ciocnim un pahar de şampanie, că nu mai sună telefonul. Deşi pe ecranul calculatorului avem nenumărate ferestre de mess deschise, suntem singuri. In final, numai de noi depinde să tăiem legătura care ne ţine in faţa calculatorului şi să evadăm in viaţa reală.

DETAŞARE. Mijloacele tehnologiei moderne creează dependenţă, iar in lipsa lor starea noastră poate fi comparată cu starea de sevraj: nu ne găsim locul, suntem nefericiţi. "Detaşarea de tehnologie necesită un adevărat efort de voinţă, iar acest lucru se intămplă şi din cauză că ne-am indepărtat prea mult de lucrurile clasice, cum ar fi cititul unei cărţi stănd jos, pe covor şi dănd paginile foaie cu foaie. E mai uşor să găsim pe net rezumatul unui roman intr-o pagină de Word decăt să ne obosim să citim sute de pagini de hărtie", spune psihologul.

FAMILIE. "Am vorbit cu mama azi la telefon sau pe mess" este o replică intălnită din ce in ce mai des. Relaţiile de familie menţinute astfel duc la instrăinare, la depersonalizare. Iar dacă părinţii şi copiii comunică mai ales pe messenger sau la telefon, atunci cănd se intălnesc işi dau seama că nu mai au ce să işi spună. Acelaşi lucru se intămplă şi in relaţia de cuplu, lipsa comunicării reale, faţă in faţă, dintre parteneri poate fi chiar motiv de divorţ.

Sfatul medicului

Dacă viaţa noastră se rezumă la muncă insoţită de căteva pauze in care conversăm cu prietenii pe internet sau la telefon, la un moment dat incepem să nu mai dormim sau, dimpotrivă, să dormim prea mult, să simţim o stare continuă de agitaţie şi de nemulţumire, apar stări de iritabilitate şi, in final, starea de deprimare sau chiar depresie. "Pentru a nu pica in plasa a ceea ce ne oferă tehnologia modernă, ar fi bine ca in week-end sau in concediu să reducem căt mai mult din mijloacele tehnologice din jurul nostru. Şi să ne intoarcem la natură şi la metodele clasice de petrecere a timpului liber: ieşirile cu un grup de prieteni, plimbările in aer liber, poate chiar in afara oraşului, lectura unei cărţi veritabile, scrisul de mănă", ne sugerează psihologul Ştefania Niţă.

×
Subiecte în articol: psihologie