Câteva mii de copii au murit în China din cauza laptelui praf contaminat cu melamină, o substanţă chimică ce are la bază azot. Teama a cuprins întreaga lume, însă autorităţile din România ne dau asigurări că pe piaţa noastră nu există astfel de produse.
Câteva mii de copii au murit în China din cauza laptelui praf contaminat cu melamină, o substanţă chimică ce are la bază azot. Teama a cuprins întreaga lume, însă autorităţile din România ne dau asigurări că pe piaţa noastră nu există astfel de produse.
Scandalul melaminei a pornit în primul rând de la indolenţă şi de la nepăsarea unora pentru sănătatea consumatorilor. Din dorinţa de a păcăli autorităţile, câţiva producători chinezi şi-au hrănit animelele cu făină de oase conţinând melamină. Această substanţă face ca laptele să pară că are mai multe proteine şi în felul acesta poate fi încadrat într-o categorie de calitate superioară. Dr ing. Gabriela Berechet spune că dacă în China s-ar fi făcut controale care să verifice calitatea proteinelor, nu cantitatea, atunci nu s-ar fi ajuns la această situaţie gravă.
Numai că acest tip de analize sunt foarte costisitore şi necesită timp.
Vinovată este firma SanLu, care este unul dintre cei mai mari producători de lapte din China, dar şi Yili Industrial Group, în produsele cărora s-a găsit lapte praf contaminat. Cel mai grav este că oficialii chinezi cred că mai bine de 20% din laptele de pe piaţa locală este contaminat cu melamină. China nu este pentru prima dată în vizorul întregii lumi cu produse ucigaşe. Anul trecut a scos pe piaţă mâncare pentru căţei contaminată cu melamină.
MĂSURILE EUROPENILOR
Între timp, suspiciunile cu privire la prezenţa laptelui praf cu melamină planează şi asupra Europei. Potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), în UE ar fi intrat produse care au în compoziţie lapte contaminat. Nina Papadoulaki, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de sănătate, ne-a declarat că s-a luat măsura interzicerii tutror produselor destinate copiilor şi tinerilor provenind din China, indiferent de cantitatea de lapte conţinută. “Până în acest moment, din datele pe care le avem de la operatorii economici, în spaţiul Uniunii Europene nu există astfel de produse”, a declarat Nina Papadoulaki. Mai mult, toate produsele, indiferent de grupa de vârstă căreia se adresează, care conţin mai mult de 15% lapte praf provenit din China vor fi testate la graniţele UE.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF şi-au arătat îngrijorarea faţă de situaţia creată, acuzând producătorii chinezi că au folosit melamina în mod deliberat. Declaraţia OMS spune că este cu atât mai grav, cu cât a fost pusă în pericol viaţa unor fiinţe vulnerabile, cum sunt copiii şi adolescenţii.
TESTE FĂCUTE DE FIRME
Comisia Europeană cere firmelor care scot pe piaţă produse finite ce au în compoziţie lapte praf importat din China să fie foarte vigilente. Nestle şi Arla Food deja s-au sesizat şi au făcut controale pentru determinarea cantităţii de melamină. Cantităţile găsite în Neslac Gold 1+, produse ce se vând în Hong Kong, nu pun în pericol sănătatea. De asemenea, suspiciuni planau şi asupra produselor Mars (Twix, Mars, M&M). Compania precizează că “Mars Europe nu foloseşte pentru nici unul din produsele sale lapte praf sau alte ingrediente de provenienţă chineză de la companiile ale căror produse lactate au fost contaminate cu melamină”. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România spune că în ţara noastră nu au intrat produse contamine, astfel încât consumatorii nu trebuie să fie îngrijoraţi. În momentul în care EFSA şi CE vor cere, se vor face teste la produsele care conţin lapte praf, importate din China.
Recomandări
EFSA recomandă adulţilor să nu depăşească o doză zilnică tolerată (TDI) de 0,5mg/ kg corp pentru melamină. În acest sens îi sfătuieşte să nu consume produse ca biscuiţi şi ciocolată combinate, ceea ce ar reprezenta un real pericol pentru sănătatea lor. Îndrumările în ceea ce priveşte cantitatea de dulciuri pe care ar trebui să o consume îi vizează şi pe copii, care, dacă ar consuma sortimente de produse combinate de dulciuri, ca biscuiţi, ciocolată, riscă să depăşească TDI (0,5mg /kg corp) de cel puţin trei ori. Specialiştii avertizează că un nivel prea mare de melamină în corp favorizează apariţia unor boli, ca piatra la rinichi. Întrucât laptele infestat se poate găsi în toate alimentele provenite din China care conţin acest produs, EFSA asigură că va continua seria de studii şi va lua măsurile necesare pentru ca laptele să nu mai facă şi alte victime. (Nicoleta Catană)“Din dorinţa de a păcăli autorităţile, câţiva producători chinezi şi-au hrănit animalele cu făină de oase conţinând melamină. Această substanţă face ca laptele să pară că are mai multe proteine şi în felul acesta poate fi încadrat într-o categorie de calitate superioară”
Dr ing. Gabriela Berechet
Citește pe Antena3.ro