Inspectorii sanitar-veterinari vor controla in acest an producătorii de alimente in schimbul aceloraşi tarife practicate şi anul trecut, excepţie făcănd procesatorii de lapte, care vor plăti o sumă mai mică decăt in 2007, potrivit actelor normative emise de instituţie. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a stabilit modalitatea şi tarifele de control pentru producătorii din industria alimentară in 2008 prin două ordine care vizează domeniul alimentelor de origine animală (carne, lapte, peşte) şi nonanimală (bere, păine, zahăr, ulei, băuturi răcoritoare).
In ceea ce priveşte controlul producătorilor de alimente de origine animală, Autoritatea a prelungit cu un an valabilitatea ordinului emis anul trecut, pănă la 31 decembrie 2008. Singura modificare adusă actului normativ este reducerea tarifului perceput procesatorilor de lapte. Aceştia vor plăti 0,5 euro pe tona de lapte materie primă intrată la procesare, in timp ce in ordinul precedent tariful era stabilit la 1 euro pe tonă pentru cantităţi mai mici de 30 de tone şi 0,5 euro pe tonă pentru cantităţi care depăşesc această limită.
Frecvenţa controalelor va fi in 2008 de două verificări pe an pentru unităţile care au obţinut calificativul "bine" şi de şase ori pentru cele notate cu "acceptabil cu recontrol", potrivit ordinului care reglementează controlul in domeniul nonanimal.
Producătorii de vinuri vor fi in continuare controlaţi de ANSVSA, fiind incluşi in acest ordin, deşi patronatul din domeniu a contestat anul trecut in mai multe rănduri această prevedere a instituţiei, acuzănd un dublu control, intrucăt producătorii de vin sunt controlaţi şi de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV).Â