x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Copilărie chinuită din cauza unei boli cumplite

Copilărie chinuită din cauza unei boli cumplite

de Ionela Gavriliu    |    24 Mar 2011   •   19:15
Copilărie chinuită din cauza unei boli cumplite

Ana oboseşte repede. La câtă energie are la cei 10 ani ai ei, s-ar juca toată ziua. Dar o boală perfidă, care-i dă o pa­loare deosebită şi îi taie respiraţia, n-o lasă să se bucure de copilărie. La vâr­sta de 1 an, fetiţa a fost diagnosti­ca­­tă cu talasemie majoră, boală ce o ob­­ligă ca cel puţin o dată pe lună să facă transfuzii de sânge. Pentru a scă­pa de transfuziile chinuitoare şi de de­punerile de fier ce-i macină or­ga­ne­le interne, fetiţa are nevoie de trans­plant de măduvă, singurul re­me­­diu pentru tratarea ei definitivă şi to­­tală. Costurile unui transplant, cu spi­talizare şi tratament, în cond­i­ţiile în care în familie nu a fost găsit un do­nator compatibil, se ridică la 150.000 de euro.

Primele semne că ceva e în nere­gu­lă cu Ana au apărut când fetiţa avea doar 6 luni. „Era galbenă şi răcea tot timpul. La analize, valoarea hemo­globinei a ieşit foarte mică. La un an i s-a pus diagnosticul de talasemie majoră. De atunci, o dată la 28 de zile, Ana face transfuzii”, povesteşte mama acesteia, Cristina Palanga. Fetiţa se simte bine după ce timp de 2-3 ore primeşte 300 de mg de sânge nou, dar desele infecţii şi răceli fac ca numărul transfuziilor să se înmulţească, una la fiecare două săptămâni. În paralel cu transfuziile, organismul Anei necesită şi efectuarea tratamentului chelator, util eliminării excesului de fier care deteriorează organele interne. Însă acest tip de tratament poate avea pe parcurs efecte adverse, afectând văzul şi auzul.

Pentru a urmări evoluţia acestor organe, în urma tratamentului este necesar să facă controale perio­dice la 6 luni. Pentru a nu acumula şi mai mult fier, trebuie ţinut un regim alimentar sever. Aşadar, foarte multe restricţii şi suferinţe pentru un copil de numai 10 ani. Ana este acum în clasa a treia şi are rezultate foarte bune, în ciuda faptului că răcelile dese şi stările de slăbiciune o fac să lipsească destul de des de la şcoală. Bucuria de a merge la şcoală e umbrită uneori de observaţiile colegilor care au aflat că e bolnavă.

„Într-o zi, întorcându-se de la şcoală, Ana mi-a spus că s-a simţit foarte prost deoarece o colegă a întrebat-o în pauză: «Ana, dacă tu eşti bolnavă şi te loveşte cineva – mori imediat?» Copilul s-a întristat foarte mult şi am văzut-o că e abătută. Ea este singura care pe zi ce trece simte cel mai mult suferinţa şi nimeni nu poate trăi în locul ei ca să ştie sau să-şi închipuie prin ce trece ea clipă de clipă”, spune mama. Aceasta se roagă în fiecare zi ca fiica ei să fie sănătoasă şi să nu se mai simtă diferită de alţi copii. „Ana este un copil în suferinţă, care simte zi de zi durerea, dar rezistă trăind cu speranţa că într-o zi, cu voia lui Dumnezeu, se va însănătoşi complet”, adaugă mama.

Salvaţi-o pe Ana!
„Cu speranţă în suflet, vă rog să o ajutaţi pe Ana-Maria. Un suflet salvat reprezintă o speranţă în plus că bunătatea dăinuieşte în fiecare dintre noi. Dumnezeu să-i ajute pe cei care ne-au întins şi ne vor întinde o mână de ajutor”, spune cu emoţie mama Anei.
Cei care doresc să-i ajute fetiţa, pot face donaţii în conturile deschise la Banca Transilvania, sucursala Marriot, pe numele Cristina Aurelia Palanga.
Cont RON:RO 56 BTRL 06401 20196 8998XX
Cont EURO:RO 05 BTRL 06404 20196 8998XX
Familia a deschis 3 linii de teledon, valabile pentru abonaţii Romtelecom, linii ce vor fi valabile timp de 3 luni. Numerele sunt: 0900900220 – pentru 2 euro; 0900900222 – pentru 5 euro; 0900900224 – pentru 10 euro.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete trup,minte,suflet