x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Creierului ii plac dulciurile

0
15 Apr 2006 - 00:00

Dintre toate dulciurile, ciocolata este preferata creierului. De altfel, ciocolata, evident in cantitati rezonabile, functioneaza ca un antidepresiv.

Asa se explica de ce persoanele care trec printr-o stare depresiva apeleaza la ciocolata, la bomboane pentru a-si recapata starea de bunadispozitie. "Sunt persoane care isi gasesc refugiul in dulciuri atunci cand au o stare proasta. De ce? Pentru ca creierul incearca sa scape de presiunea stresului continuu si puternic utilizand alimente foarte dulci, el percepand zaharurile ca pe o recompensa", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

SEROTONINA SI SENZATIA DE BINE

Datorita zaharurilor, ciocolata, bomboanele, inghetata stimuleaza producerea de serotonina (hormonul senzatiei de bine). In vreme ce proteinele si grasimile scad nivelul serotoninei, carbohidratii cresc acest nivel. Serotonina este o substanta care transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta, da senzatia de bine a organismului si mentine in activitate si stare de vigilenta cortexul. Un nivel scazut al serotoninei poate conduce la depresie, la tulburari de somn. In acest context, consumul de dulciuri poate fi considerat o incercare de autovindecare a starilor depresive. S-a demonstrat, de asemenea, ca serotonina transmite creierului informatia ca organismului ii este foame, un nivel scazut al acesteia determinand dorinta permanenta de a manca.

Pofta de dulce este naturala la copii, dar si la adultii activi. Nu este nici o problema daca mancam o tableta de ciocolata. Daca necesitatea de a manca dulce se datoreaza unui efort fizic mai puternic, daca suntem persoane sanatoase si avem o dieta echilibrata, consumul de dulciuri in limite rezonabile nu este periculos. "Tendinta de a manca dulciuri in exces este una dintre manifestarile stresului cronic, dar si a unui stil de viata dezechilibrat. Dorinta de dulce poate insa sa fie si un semnal al unor tulburari metabolice, care pot prevesti boli de nutritie destul de grave (diabetul de tip II). Iar daca bomboana se transforma intr-un pachet, si asta se intampla destul de frecvent, atunci trebuie sa ne alarmam. Intram intr-un cerc vicios care inseamna afectarea pancreasului, rezistenta la glucoza, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

EDUCAREA GUSTURILOR

Este bine sa ne educam gusturile inca din copilarie. S-a constatat ca la sugar, la copilul mic, creierul prefera dulcele celorlalte gusturi. De aceea, parintii gresesc oferindu-le copiilor dulciuri in exces. Nu este bine sa-l linistim pe copil dandu-i o bomboana. Un asemenea comportament poate determina o dependenta de gustul dulce care se prelungeste si la maturitate, cand in perioade de stres ne gasim linistea intr-o bucata de ciocolata.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi arata ca, la unele persoane, dorinta de a consuma dulce apare imediat ce s-au ridicat de la masa. Am luat o masa copioasa, dar totusi parca am mai vrea o prajitura sau macar o bomboana. Care este cauza? "Am consumat produse cu index glicemic ridicat care induc formarea unui nivel ridicat de insulina. In acest context, insulina neconsumata dupa masa induce aceasta dorinta de dulce", precizeaza specialistul nostru.

SUPLIMENTE CU CROM

Solutia in toate aceste cazuri este consumul de carbohidrati lenti (fructe, cereale integrale), care nu sunt atat de dulci, dar care echilibreaza metabolismul glucidelor. De asemenea, cand avem pofta de ceva dulce, dupa masa putem lua suplimente nutritive pe baza de crom. Acest oligoelement contribuie la transferul glucozei din sange in celule si este folosit in procesele energetice la sintetizarea carbohidratilor. Persoanele cu deficit de crom in alimentatie sunt mai expuse riscului de a face diabet de tip II, de a dezvolta rezistenta la insulina, hipoglicemie sau hiperglicemie.

Sfatul medicului

"Nu este bine sa ne pacalim dorinta de dulce cu produse cu edulcoranti, gandindu-ne ca astfel consumam mai putine calorii. Consumand dulciuri cu indulcitori noncalorici – aspartam, zaharina – organismul nu mai are sursa de energie cu care s-a obisnuit. Dupa ce a primit o substanta dulce, organismul se asteapta sa primeasca si caloriile respective si nu le primeste, ceea ce provoaca stres metabolic. Indulcitorii sunt contraindicati celor care depun efort fizic intens, femeilor insarcinate, celor care au nevoie de energie. In cazul copiilor si adolescentilor, aceste produse pot determina tulburari de crestere sau tulburari ale activitatii sistemului nervos", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

CIOCOLATA. O stare de bine a intregului organism si eliminarea stresului – acestea sunt efectele consumului de ciocolata. Aceasta este insa un produs bogat in calorii (531 calorii/100 g), de aceea trebuie consumata cu moderatie – nu mai mult de 10-20 g pe zi. Nu vom avea probleme cu silueta daca alegem ciocolata cu un continut de minimum 70% cacao. Cantitatea mare de cacao ii confera ciocolatei proprietati antioxidante. FRUCTELE. Glucidele reprezinta aproximativ 40%-50% din aportul caloric zilnic. Proportia cea mai mare de calorii din totalul glucidelor revine glucidelor lente din fructe si legume. Acestea echilibreaza glicemia, datorita fibrelor alimentare pe care le contin. Astfel sunt evitate socurile insulinice si este prevenit diabetul zaharat. De asemenea, glucidele din fructe joaca un rol deosebit in scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, a supraponderabilitatii si obezitatii. INGHETATA. Acest desert inlatura starile depresive, stresul, actionand asupra centrilor placerii din creier. Inghetata stimuleaza producerea in creier a serotoninei si dopaminei, substante cu efect euforizant, asociate starii de bunadispozitie. Cand creierul produce serotonina, se diminueaza starea de stres. Pentru a nu avea probleme cu silueta trebuie sa fim atenti la calorii: 100 g inghetata contin 173 de calorii.

STIRI
PAINE. Persoanele care mananca paine in exces au un risc crescut de cancer de rinichi, avertizeaza un studiu italian. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Farmacologica din Milano au analizat stilul de viata si dieta a 767 de bolnavi de cancer la rinichi. Ei au ajuns la concluzia ca pacientii care au consumat o cantitate mare de paine au un risc mai mare de cancer. Risc crescut au si cei care consuma multe paste si orez. De vina este indexul glicemic mare al acestor alimente, sunt de parere cercetatorii.

CEREALE. Din anul 2002, Asociatia Americana pentru Diabet a inclus cerealele integrale in recomandarile pentru prevenirea diabetului. Cerealele integrale au un continut ridicat de substante nutritive (antioxidanti, vitamine, minerale, fibre si proteine). Cerealele contribuie la prevenirea obezitatii, pentru ca inlocuiesc alimentele cu densitate calorica mare, ajutand astfel la scaderea in greutate. De asemenea, in cazul persoanelor obeze, consumul a doua-trei portii de cereale integrale pe zi contribuie la imbunatatirea metabolismului glucidic.

PESTE. Medicul american A.J. Richardson recomanda consumul de peste gras oceanic in tratamentul sindromului hiperactivitatii si al deficitului de atentie la copii. Studiile efectuate de acesta au aratat ca acizii grasi esentiali din pestele gras oceanic contribuie la imbunatatirea comportamentului si a capacitatii de concentrare a copiilor care sufera de acest sindrom. Acizii grasi esentiali sunt importanti pentru buna functionare a creierului. In lipsa lor, procesele de cunoastere, de invatare devin mai slabe, iar memoria scade.
Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   dulce,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Strategii de neutralizare a insomniilor

Strategii de neutralizare a insomniilor
Medicii psihiatri atrag atenţia că toate bolile psihice sunt însoţite de tulburări ale somnului. În aceste necazuri din perimetrul somnului trebuie consultat un psihiatru, iar el va stabili strategia de...

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală

Adeverința medicală nu va fi necesară în prima zi de școală
Adeverinţa medicală de revenire în colectivitate a copilului poate fi prezentată pe parcursul prime săptămâni de școală. Măsura a fost luată pentru a nu supraaglomera medicii de familie, care vor avea astfel...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a avut efecte adverse în Brazilia
Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a anunțat că vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de laboratorul AstraZeneca, nu a avut efecte adverse grave asupra pacienților, transmite...

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei

Vaccinul rusesc anti COVID-19 a început să fie testat pe locuitorii Moscovei
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de autoritățile ruse a început să fie administrat unui număr de circa 40.000 de moscoviți, aceasta fiind etapa finală de testare a acestuia, transmite AFP. "Primii...

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el

Cum să transformi igiena orală a copilului într-o activitate amuzantă pentru el
A-ți învăța copilul să realizeze activități noi, care să îl ajute să aibă grijă de sănătatea lui poate poate reprezenta de multe ori o adevărată încercare. Energia celor mici și pierderea ușoară a...

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19

Stațiunile balneare și piscinele interioare nu cresc riscul de infecție cu COVID-19
Patronatele din turismul balnear cer Guvernului redeschiderea centrelor de tratament balnear şi a piscinelor interioare, acestea având un rol important în creşterea imunităţii. Astfel va scădea...

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea

Cafeaua ne face mai fericiți și ne ajută să ne păstrăm sănătatea
Atunci când viața este nedreaptă și nimic nu este ceea ce sperai să fie, bea o ceașcă de cafea bună în compania unui prieten și starea ta de spirit se va schimba în câteva minute. Cu ajutorul celor mai bune...

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc

Ridicarea de jos se face în etape, nu brusc
Leşinurile, lipotimiile - cum le numesc medicii, se explică simplu prin insuficienta irigare cu sânge a creierului. Uneori, chiar și ridicările bruşte din poziţia de a-ţi lega şireturile, ridicarea rapidă din...

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui

5 beneficii ale consumului de seminţe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt foarte hrănitoare şi sunt consumate în multe ţări ca o gustare. Ele au un conţinut bogat în minerale, acizi grași nesaturați și proteine. Seminţele de floarea-soarelui...

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen

3 alimente care protejează împotriva grăsimii periculoase acumulate pe abdomen
Există diferite tipuri de grăsimi în corpul nostru – subcutanată şi viscerală. Grăsimea subcutanată este un strat de grăsime chiar sub piele şi, în general, nu prezintă un risc mare pentru...

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume

Alimentele care distrug sănătatea bărbaților și ce e indicat să consume
Unele alimente sunt atât de nesănătoase încât nutriţioniştii nu recomandă consumul lor. Experţi în nutriţie au întocmit un clasament al alimentelor care distrug sănătatea bărbaţilor. Nutriţioniştii...

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox

Anunțul premierului Ludovic Orban despre disponibilitatea medicamentului Euthyrox
Premierul Ludovic Orban este de părere că pacienții și-au făcut stocuri de Euthyrox din cauza pandemiei de coronavirus și a discutat cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru a suplimentarea...

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă

Ce zice Alexandru Rafila despre gripa din această toamnă
Sezonul gripal ar putea începe mai târziu în acest an datorită măsurilor de protecție sanitară luate în contextul pandemiei de coronavirus,, este de părere profesorul Alexandru Rafila. Sezonul gripal în...

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi

Cât va costa vaccinul anti-COVID-19 produs de Sanofi
Președintele Sanofi Franța, Olivier Bogillot, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 va costa sub 10 euro.  Acesta este dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk și se află încă în teste. Referitor la...

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară

Ce beneficii surprinzătoare pentru sănătate ai atunci când consumi zilnic o anumită băutură populară
Circa 400 de miliarde de ceşti din această băutură populară sunt consumate în fiecare an în lume. Însă majoritatea oamenilor nu știe ce beneficii pentru sănătate are aceasta. La polul opus se află cei...
Serviciul de email marketing furnizat de