x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Creierului ii plac dulciurile

0
15 Apr 2006 - 00:00

Dintre toate dulciurile, ciocolata este preferata creierului. De altfel, ciocolata, evident in cantitati rezonabile, functioneaza ca un antidepresiv.

Asa se explica de ce persoanele care trec printr-o stare depresiva apeleaza la ciocolata, la bomboane pentru a-si recapata starea de bunadispozitie. "Sunt persoane care isi gasesc refugiul in dulciuri atunci cand au o stare proasta. De ce? Pentru ca creierul incearca sa scape de presiunea stresului continuu si puternic utilizand alimente foarte dulci, el percepand zaharurile ca pe o recompensa", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

SEROTONINA SI SENZATIA DE BINE

Datorita zaharurilor, ciocolata, bomboanele, inghetata stimuleaza producerea de serotonina (hormonul senzatiei de bine). In vreme ce proteinele si grasimile scad nivelul serotoninei, carbohidratii cresc acest nivel. Serotonina este o substanta care transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta, da senzatia de bine a organismului si mentine in activitate si stare de vigilenta cortexul. Un nivel scazut al serotoninei poate conduce la depresie, la tulburari de somn. In acest context, consumul de dulciuri poate fi considerat o incercare de autovindecare a starilor depresive. S-a demonstrat, de asemenea, ca serotonina transmite creierului informatia ca organismului ii este foame, un nivel scazut al acesteia determinand dorinta permanenta de a manca.

Pofta de dulce este naturala la copii, dar si la adultii activi. Nu este nici o problema daca mancam o tableta de ciocolata. Daca necesitatea de a manca dulce se datoreaza unui efort fizic mai puternic, daca suntem persoane sanatoase si avem o dieta echilibrata, consumul de dulciuri in limite rezonabile nu este periculos. "Tendinta de a manca dulciuri in exces este una dintre manifestarile stresului cronic, dar si a unui stil de viata dezechilibrat. Dorinta de dulce poate insa sa fie si un semnal al unor tulburari metabolice, care pot prevesti boli de nutritie destul de grave (diabetul de tip II). Iar daca bomboana se transforma intr-un pachet, si asta se intampla destul de frecvent, atunci trebuie sa ne alarmam. Intram intr-un cerc vicios care inseamna afectarea pancreasului, rezistenta la glucoza, diabet de tip II, supraponderalitate, obezitate", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

EDUCAREA GUSTURILOR

Este bine sa ne educam gusturile inca din copilarie. S-a constatat ca la sugar, la copilul mic, creierul prefera dulcele celorlalte gusturi. De aceea, parintii gresesc oferindu-le copiilor dulciuri in exces. Nu este bine sa-l linistim pe copil dandu-i o bomboana. Un asemenea comportament poate determina o dependenta de gustul dulce care se prelungeste si la maturitate, cand in perioade de stres ne gasim linistea intr-o bucata de ciocolata.

Prof. dr. Gh. Mencinicopschi arata ca, la unele persoane, dorinta de a consuma dulce apare imediat ce s-au ridicat de la masa. Am luat o masa copioasa, dar totusi parca am mai vrea o prajitura sau macar o bomboana. Care este cauza? "Am consumat produse cu index glicemic ridicat care induc formarea unui nivel ridicat de insulina. In acest context, insulina neconsumata dupa masa induce aceasta dorinta de dulce", precizeaza specialistul nostru.

SUPLIMENTE CU CROM

Solutia in toate aceste cazuri este consumul de carbohidrati lenti (fructe, cereale integrale), care nu sunt atat de dulci, dar care echilibreaza metabolismul glucidelor. De asemenea, cand avem pofta de ceva dulce, dupa masa putem lua suplimente nutritive pe baza de crom. Acest oligoelement contribuie la transferul glucozei din sange in celule si este folosit in procesele energetice la sintetizarea carbohidratilor. Persoanele cu deficit de crom in alimentatie sunt mai expuse riscului de a face diabet de tip II, de a dezvolta rezistenta la insulina, hipoglicemie sau hiperglicemie.

Sfatul medicului

"Nu este bine sa ne pacalim dorinta de dulce cu produse cu edulcoranti, gandindu-ne ca astfel consumam mai putine calorii. Consumand dulciuri cu indulcitori noncalorici – aspartam, zaharina – organismul nu mai are sursa de energie cu care s-a obisnuit. Dupa ce a primit o substanta dulce, organismul se asteapta sa primeasca si caloriile respective si nu le primeste, ceea ce provoaca stres metabolic. Indulcitorii sunt contraindicati celor care depun efort fizic intens, femeilor insarcinate, celor care au nevoie de energie. In cazul copiilor si adolescentilor, aceste produse pot determina tulburari de crestere sau tulburari ale activitatii sistemului nervos", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

CIOCOLATA. O stare de bine a intregului organism si eliminarea stresului – acestea sunt efectele consumului de ciocolata. Aceasta este insa un produs bogat in calorii (531 calorii/100 g), de aceea trebuie consumata cu moderatie – nu mai mult de 10-20 g pe zi. Nu vom avea probleme cu silueta daca alegem ciocolata cu un continut de minimum 70% cacao. Cantitatea mare de cacao ii confera ciocolatei proprietati antioxidante. FRUCTELE. Glucidele reprezinta aproximativ 40%-50% din aportul caloric zilnic. Proportia cea mai mare de calorii din totalul glucidelor revine glucidelor lente din fructe si legume. Acestea echilibreaza glicemia, datorita fibrelor alimentare pe care le contin. Astfel sunt evitate socurile insulinice si este prevenit diabetul zaharat. De asemenea, glucidele din fructe joaca un rol deosebit in scaderea incidentei bolilor cardiovasculare, a supraponderabilitatii si obezitatii. INGHETATA. Acest desert inlatura starile depresive, stresul, actionand asupra centrilor placerii din creier. Inghetata stimuleaza producerea in creier a serotoninei si dopaminei, substante cu efect euforizant, asociate starii de bunadispozitie. Cand creierul produce serotonina, se diminueaza starea de stres. Pentru a nu avea probleme cu silueta trebuie sa fim atenti la calorii: 100 g inghetata contin 173 de calorii.

STIRI
PAINE. Persoanele care mananca paine in exces au un risc crescut de cancer de rinichi, avertizeaza un studiu italian. Oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Farmacologica din Milano au analizat stilul de viata si dieta a 767 de bolnavi de cancer la rinichi. Ei au ajuns la concluzia ca pacientii care au consumat o cantitate mare de paine au un risc mai mare de cancer. Risc crescut au si cei care consuma multe paste si orez. De vina este indexul glicemic mare al acestor alimente, sunt de parere cercetatorii.

CEREALE. Din anul 2002, Asociatia Americana pentru Diabet a inclus cerealele integrale in recomandarile pentru prevenirea diabetului. Cerealele integrale au un continut ridicat de substante nutritive (antioxidanti, vitamine, minerale, fibre si proteine). Cerealele contribuie la prevenirea obezitatii, pentru ca inlocuiesc alimentele cu densitate calorica mare, ajutand astfel la scaderea in greutate. De asemenea, in cazul persoanelor obeze, consumul a doua-trei portii de cereale integrale pe zi contribuie la imbunatatirea metabolismului glucidic.

PESTE. Medicul american A.J. Richardson recomanda consumul de peste gras oceanic in tratamentul sindromului hiperactivitatii si al deficitului de atentie la copii. Studiile efectuate de acesta au aratat ca acizii grasi esentiali din pestele gras oceanic contribuie la imbunatatirea comportamentului si a capacitatii de concentrare a copiilor care sufera de acest sindrom. Acizii grasi esentiali sunt importanti pentru buna functionare a creierului. In lipsa lor, procesele de cunoastere, de invatare devin mai slabe, iar memoria scade.
Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   dulce,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Somnul insuficient crește riscul de demență

Somnul insuficient crește riscul de demență
Somnul sub șase ore pe noapte la vârste între 50 și 70 de ani cresc riscul de demență, arată un studiu din Marea Britanie, publicat în jurnalul științific Nature Communcatons. Au fost studiate circa 8.000...

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...
Serviciul de email marketing furnizat de