x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Crema care ne îngraşă

Crema care ne îngraşă

de Cristina Andreea Calin    |    03 Apr 2008   •   00:00
Crema care ne îngraşă

CE BEM, CE MĂNCĂM ● Cantitatea de zaharuri este foarte mare
Încă de la început, producătorul ne spune că pentru cremă s-au folosit numai grăsimi vegetale. Aceasta nu este o laudă, mai ales că grăsimile sunt hidrogenate şi pot distruge în timp sistemul cardiovascular. 



CE BEM, CE MĂNCĂM ● Cantitatea de zaharuri este foarte mare
Încă de la început, producătorul ne spune că pentru cremă s-au folosit numai grăsimi vegetale. Aceasta nu este o laudă, mai ales că grăsimile sunt hidrogenate şi pot distruge în timp sistemul cardiovascular.  


Cei de la Jotis ne spun că din praful din cutie rezultă un "super mousse cu ciocolată – numai cu grăsimi vegetale". Praful este preparat din "lapte praf (min. 64.0%), grăsimi vegetale hidrogenate, sirop de glucoză în formă solidă, emulgatori: esteri acetici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi – E472a, lecitină de soia – E 322. Amidon modificat – unul dintre E 1404, E 1414, E 1420, E 1440, proteine de lapte, cacao (10%-12%), zahăr, aromatizat artificial, stabilizator: carboxi-metil-celuloză E 466. Poate să conţină urme de cereale ce conţin gluten". Ca să realizaţi produsul final se foloseşte lapte, iar 100 de grame aduc o valoare energetică de 471,7 kcal (1981,1 kj), proteine 6,4 g, carbohidraţi 69,0 g, grăsimi 18,9 g. După ce o veţi amesteca împreună cu laptele,  aceeaşi cantitate de cremă vă va aduce "valoarea energetică de 226,6 kcal (950,8 kj), proteine 4,5 g, carbohidraţi 30,1 g, grăsimi 9,8 g".


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi face următoarea descriere: "Produs de cofetărie din categoria spumelor cu ciocolată obţinut din lapte praf, grăsimi vegetale hidrogenate periculoase pentru sănătate, zaharuri rafinate cu index glicemic foarte ridicat (glucoză, zaharoză), amidon modificat (polizaharid chimizat cu index glicemic modificat faţă de amidonul nativ) şi aditivi alimentari: emulgatori – E 472a şi E 322, proteine din lapte, cacao". Din această compoziţie şi din eticheta nutriţională reiese că spuma are un profil nutriţional dezechilibrat, un exces de zaharuri rafinate periculoase pentru sănătate, dar şi grăsimi hidrogenate artificiale care perturbă metabolismul lipidelor. Amestecul duce la o densitate energetică ridicată. Specialistul nostru ne spune că "este indicat ca produsul finit să nu fie asociat cu alimente care au în compoziţie carbohidraţi în exces sau gluten (pişcoturi, biscuiţi, croissant ş.a.), ci eventual cu fructe proaspete".


CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, cardiovascularilor, hipertensivilor, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de afecţiuni neurodegenerative, suferinzilor de boli hepatice. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant.


Precizări

Rubrica "Ce bem, ce mâncăm" se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43.  sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.


×
Subiecte în articol: bun de consum grasimi