x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Crenvurşti din carne fără valoare biologică

Crenvurşti din carne fără valoare biologică

de Cristina Andreea Calin    |    28 Iul 2008   •   00:00
Crenvurşti din carne fără valoare biologică

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are şapte E-uri
Carnea dezosată mecanic (piele, oase, ciocuri, pene) este ingredientul de bază al acestui produs. Această pastă din rămăşiţe de pui nu are nici o valoare pentru organism.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul are şapte E-uri
Carnea dezosată mecanic (piele, oase, ciocuri, pene) este ingredientul de bază al acestui produs. Această pastă din rămăşiţe de pui nu are nici o valoare pentru organism.

"Sadu 8 Crenvurşti" este un produs realizat din carne separată mecanic şi o serie întreagă de aditivi alimentari. De pe etichetă aflăm că au în compoziţie: crenvurşti pasăre 67,5% (carne de pasăre separată mecanic 70% – n.r. MDM), apă, amidon din cartofi, proteină vegetală din soia, proteină din lapte, fibră vegetală, sare iodată, condimente, extract de condimente, stabilizatori: polifosfaţi E 452, dextroză, antioxidant: vitamina C (acid ascorbic E 300), potenţiator de aromă: glutamat monosodic E 621, substanţe de reglare a acidităţii: glucono-deltă-lactonă E 575, aromă fum, conservant: nitrit de sodiu

E 250), saramură 32,5% (apă, sare iodată, condimente, antioxidant: nitrit de sodiu E 250, benzoat de sodiu E 211). Valorile nutriţionale medii pentru 100 de grame produs sînt următoarele: valoarea energetică 653 kj/156 kcal, proteine 14,0 g, lipide 9,6 g, glucide 3,5 g.

ANALIZĂ: Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul analizat este pe bază de crenvurşti din carne de pasăre dezosată mecanic (MDM), cu valoare biologică scăzută, glucide cu absorbţie lentă (amidon din cartofi), glucide cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat (dextroză), proteine din soia şi din lapte şi o serie de aditivi alimentari. Din compoziţie rezultă că aceşti crenvuşti conţin o cantitate mare de sodiu, de care trebuie ţinut cont pentru a nu se depăşi doza zilnică recomandată de 6 g/kg corp. În urma analizei ingredientelor, specialistul ne atrage atenţia că produsul are un profil dezechilibrat şi o valoare biologică scăzută.

CONCLUZII: Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, celor cu dislipidemie, cu afecţiuni hepatorenale, cardio şi cerebrovasculare, suferinzilor de maladii neurodegerenative (Alzheimer şi Parkinson), osteoporoză, de gută, celor cu afecţiuni dermatologice, alergicilor, astmaticilor, suferinzilor de celulită, de cancer. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide (3,5 grame/100 de produs). Alergii la soia, proteina din lapte, precum şi cei cu intoleranţa la lactoză vor testa în prealabil produsul.

Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele consumate zilnic. Cititorii îşi pot exprima opiniile la 021-318.20.43. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Prof. dr Mencinicopschi îi prezentăm compoziţia produsului, însă fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum