x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Creşe şi grădiniţe amendate pentru lipsa de igienă

Creşe şi grădiniţe amendate pentru lipsa de igienă

de Cristina Andreea Calin    |    14 Noi 2009   •   00:00

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a continuat seria controalelor la creşe, grădiniţe şi unităţi de învăţământ. În urma verificărilor făcute în perioada 15 septembrie-6 noiembrie 2009 s-a contatat că este nevoie ca astfel de acţiuni să aibă loc cât mai des, pentru că au fost depistate o mulţime de nereguli.



De la debutul acestor controale tematice, de la data de 15 septembrie până la data de 6 noiembrie, s-a realizat un total de 26.376 de controale la unităţile de învăţământ unde se prepară hrană sau se distribuie copiilor produse alimentare.

Ca urmare a deficienţelor constatate, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 52 de amenzi contravenţionale, în valoare de 125.440 de lei, 1.045 de avertismente, şapte Ordonanţe de Suspendare a Activităţii, şase Ordonanţe de Interzicere a Activităţii şi au confiscat aproximativ 300 de kilograme de produse alimentare, 37 litri de lapte şi 100 de kg de miere.

Analiza rezultatelor a arătat o descreştere săptămânală a numărului sancţiunilor aplicate, ceea ce demonstrează eficienţa controalelor şi faptul că agenţii economici au înţeles să respecte normele şi cerinţele de igienă. Spre exemplificare, în intervalul 1-6 noiembrie 2009, DSVSA judeţene şi a Municipiului Bucureşti, în urma celor 3.741 de verificări, inspectorii au aplicat numai şase avertismente şi nici o amendă contravenţională.

Cu ocazia controalelor, inspectorii au descoperit materie primă fără elemente de identificare şi spaţii de depozitare a produselor alimentare insuficiente. La unele unităţi s-a constatat intersectarea fluxului tehnologic şi bloc alimentar amplasat în altă clădire. De asemenea, s-a constatat că unele unităţi nu dispuneau de declaraţii de conformitate pentru produsele de origine nonanimală şi de suficiente spaţii frigorifice pentru depozitare cu respectarea criteriilor de compatibilitate.

×
Subiecte în articol: bun de consum