CE BEM, CE MÎNCĂM ● E407, folosit ca gelificator, reţine apa
Pentru a obţine consistenţa dorită şi pentru a intensifica gustul de
carne de porc, producătorul foloseşte aditivi alimentari cu efecte
nocive.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● E407, folosit ca gelificator, reţine apa
Pentru a obţine consistenţa dorită şi pentru a intensifica gustul de carne de porc, producătorul foloseşte aditivi alimentari cu efecte nocive.
Şunca de porc Praga de la Cris-Tim este un mezel în compoziţia căruia intră o mulţime de aditivi alimentari. De pe etichetă aflăm că are în compoziţie: "Pulpă porc, apă, sare, amidon din cartofi, proteină din soia, extracte de condimente, arome, agent de gelificare (caragenan E407), potenţiator de aromă (glutamat monosodic E621), stabilizatori (polifosfaţi E452), antioxidant (izoascorbat de sodiu E301), conservant (nitrit de sodiu E250)".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitututului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind "de tip şuncă de Praga pasteurizat, obţinut din pulpă de porc, apă, sare, amidon din cartofi, proteină din soia, extracte de condimente, arome şi aditivi alimentari". Analizînd compoziţia, specialistul ne spune că pulpa de porc conţine grăsimi animale saturate aterogene. Din lista de ingrediente rezultă că apa şi sarea ocupă locul 2 şi 3 ca pondere în compoziţia şuncii. Pentru a da consistenţă şuncii, s-a utilizat caragenanul E407, care reţine apa, făcînd produsul să pară mai "împănat". Sarea împreună cu aditivii alimentari E621, E301, E250 aduc un aport semnificativ de sodiu periculos pentru sănătate cînd este în exces (peste 2,5 grame pe zi sodiu). De asemenea, produsul aduce şi un aport de fosfor suplimentar din aditivul E452, care poate perturba absorbţia calciului în oase. Potenţiatorul de aromă E621 poate avea efecte neurotoxice, iar conservantul E250 este potenţial cancerigen. Şunca conţine şi soia, care poate fi alergenă pentru persoanele sensibile, ne atenţionează profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Amidonul din cartof este al patrulea ingredient ca pondere, ceea ce aduce un aport semnificativ de glucide cu absorbţie lentă, de care persoanele care suferă de diabet trebuie să ţină cont.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, obezilor şi supraponderalilor, suferinzilor de dislipidemie, hipertensivilor, celor care suferă de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, de maladii hepato-renale, bolnavilor de gută, suferinzilor de osteoporoză, celor cu maladii neurodege-nerative, bolnavilor de diferite tipuri de cancer, de afecţiuni ale pielii, alergicilor la unele din componente ale produsului. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi recomandă diabeticilor să ţină cont de aportul de glucide din amidon adus de produs şi să fie consumat numai cu avizul medicului curant. Cei care sînt alergici la soia vor testa o cantitate mică de produs înainte, pentru a vedea care este reacţia organismului.
Citește pe Antena3.ro