x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Croissant cu margarină

Croissant cu margarină

de Cristina Andreea Calin    |    06 Mai 2008   •   00:00
Croissant cu margarină
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÎNCĂM
Combinaţia de ingrediente din acest produs este pe­riculoasă pentru majoritatea consumatorilor din cauza marga­rinei şi a aditivilor alimentari.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Combinaţia de ingrediente din acest produs este pe­riculoasă pentru majoritatea consumatorilor din cauza marga­rinei şi a aditivilor alimentari.

Produsul “Croissant cu cre­mă de cacao 7 days” are o listă de ingrediente foarte lungă. De pe aceasta citim: “făină de grîu, cremă de cacao 27% (zahăr, grăsimi vegetale parţial hidrogenate, apă, cacao pudră cu con­ţinut scăzut de grăsime 7%, lapte praf degresat, alcool, emulgator (esteri ai acidului lactic de mono şi digliceride ale acizilor graşi E472b), aromă de vanilie, agent de gelifiere (alginat de sodiu E401), conservant (sorbat de potasiu E202 0,1%), margarină (grăsimi vegetale parţial hidrogenate), apă, sare, emulgator (mono şi digliceride ale acizilor graşi E471), acidifiant (acid citric E330), aromă, conservant (sorbat de potasiu E202 0,1), zahăr, stabilizator (mono şi digliceride ale acizilor graşi E471), gălbenuş de ou, drojdie, umectanţi (glicerol E422, sorbitol E420), sare, aromă de vanilie, colorant (betacaroten E160), conservant (propionat de calciu E282 0,1% ). Produsul poate conţine urme de alune, soia”.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Mencinicopschi descrie croissantul analizat: “Produs de patiserie, cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu absorbţie len­tă şi rapidă, grăsimi parţial hidroge­nate în combinaţie cu aditivi alimentari”. Aceştia fac parte din categoria conservanţilor, emulgatorilor, agen­ţilor de gelifiere, acidifianţilor, stabilizatorilor, umectanţilor. Această combinaţie nefericită specifică alimentelor moderne rafinate este peri­culoasă pentru sănătate atît prin conţinutul ridicat de glucide, cît şi din cauza grăsimilor hidrogenate, care imprimă totodată şi o densitate energetică foarte mare.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adoles­cen­ţilor, fe­meilor însărcinate şi care alăp­tează, supraponderalilor şi obe­zilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, hiper­ten­sivilor, suferinzilor de cancer, celor cu sindrom metabolic, cu status pro­infla­mator sistemic. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medi­cu­lui curant. Consumatorii vor ţine cont de aportul de sare pentru a nu de­păşi doza zilnică recomandată de 6 g. Persoanele cu intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil. Crois­san­tul este interzis suferinzilor de ce­liachie.

 

Precizări

Rubrica se adresează persoa­nelor care doresc să afle ce con­ţin alimentele şi băuturile con­su­­mate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Citito­rii îşi pot exprima opiniile la nu­mărul de telefon 021-318.20.37 sau la adresa de e-mail bundecondum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nu­merele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Precizăm că profeso­rului doctor Menci­ni­copschi, di­recto­rul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compozi­ţia produsului alimentar şi da­tele nutri­ţio­nale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum