CE BEM, CE MÎNCĂM
Combinaţia de
ingrediente din acest produs este periculoasă pentru majoritatea
consumatorilor din cauza margarinei şi a aditivilor alimentari.
Combinaţia de ingrediente din acest produs este periculoasă pentru majoritatea consumatorilor din cauza margarinei şi a aditivilor alimentari.
Produsul “Croissant cu cremă de cacao 7 days” are o listă de ingrediente foarte lungă. De pe aceasta citim: “făină de grîu, cremă de cacao 27% (zahăr, grăsimi vegetale parţial hidrogenate, apă, cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime 7%, lapte praf degresat, alcool, emulgator (esteri ai acidului lactic de mono şi digliceride ale acizilor graşi E472b), aromă de vanilie, agent de gelifiere (alginat de sodiu E401), conservant (sorbat de potasiu E202 0,1%), margarină (grăsimi vegetale parţial hidrogenate), apă, sare, emulgator (mono şi digliceride ale acizilor graşi E471), acidifiant (acid citric E330), aromă, conservant (sorbat de potasiu E202 0,1), zahăr, stabilizator (mono şi digliceride ale acizilor graşi E471), gălbenuş de ou, drojdie, umectanţi (glicerol E422, sorbitol E420), sare, aromă de vanilie, colorant (betacaroten E160), conservant (propionat de calciu E282 0,1% ). Produsul poate conţine urme de alune, soia”.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Mencinicopschi descrie croissantul
analizat: “Produs de patiserie, cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un
exces de glucide, cu absorbţie lentă şi rapidă, grăsimi parţial hidrogenate în
combinaţie cu aditivi alimentari”. Aceştia fac parte din categoria conservanţilor,
emulgatorilor, agenţilor de gelifiere, acidifianţilor, stabilizatorilor,
umectanţilor. Această combinaţie nefericită specifică alimentelor moderne
rafinate este periculoasă pentru sănătate atît prin conţinutul ridicat de
glucide, cît şi din cauza grăsimilor hidrogenate, care imprimă totodată şi o
densitate energetică foarte mare.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor,
femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor,
suferinzilor de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, hipertensivilor,
suferinzilor de cancer, celor cu sindrom metabolic, cu status proinflamator
sistemic. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.
Consumatorii vor ţine cont de aportul de sare pentru a nu depăşi doza zilnică
recomandată de 6 g. Persoanele cu intoleranţă la lactoză îl vor testa în
prealabil. Croissantul este interzis suferinzilor de celiachie.
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.37 sau la adresa de e-mail bundecondum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Precizăm că profesorului doctor Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.
cristina.calin@jurnalul.ro