"Esti important pentru mine. Imi pasa de tine, de problemele pe care le ai, vreau sa am grija de tine si sa te protejez." Ce dovada de afectiune poate fi mai frumoasa decat aceste cuvinte? Si cum putem trai fara o motivatie sentimentala? Nu putem, ne spun psihologii. Pentru ca este in natura umana sa fim dependenti de afectivitate si sa o cautam chiar si acolo unde ea nu exista. Numai motivati afectiv ne asiguram echilibrul si armonia care stau la baza unei dezvoltari sanatoase. Fara afectivitate, ne simtim complet alienati.
Tulburari
Ne nastem cu o imensa dorinta de afectiune, caci este lucru stiut: micutii au o mai mare nevoie de afectiune in comparatie cu adultii. S-au facut studii si este dovedit ca micutii lipsiti de afectiunea familiei dezvolta la varsta adulta tulburari de atasament, riscand sa devina adulti cu serioase tulburari psihologice. "Lipsa de afectiune din copilarie poate duce la maturitate la pierderea respectului de sine, la pesimism, intoleranta, diferite frustrari, stres, lipsa de autocontrol, dificultati in stabilirea unei relatii intime, autentice, bazate pe incredere si afectiune, uneori avand o predominanta agresiva si violenta", arata psihologul Oana Pavel. Mai mult, acesti copii privati de afectiune au atitudini si comportamente antisociale si obtin rezultate mediocre la scoala.Femeia vs barbatul
Si adultii au nevoie de afectiune. Deosebirea este ca adultul stie sa astepte. Nevoia de afectiune ramane constanta si la varsta adulta, dar se manifesta mai ales in anumite circumstante care tin de evenimente majore: boala, deceptii. In ceea ce priveste deosebirile dintre femei si barbati, psihologul Oana Pavel ne asigura ca acestea nu exista. Toti avem nevoie de afectiune, insa ceea ce ne deosebeste este modul in care ne exprimam. "Analizele asupra diferentelor dintre sexe arata ca femeile sunt mai expresive din punct de vedere afectiv, atat verbal, cat si nonverbal. Barbatii isi exprima afectiunea mai degraba intr-un plan actional. Altfel spus, un barbat va cumpara un cadou, isi va invita partenera la cina, va vopsi garajul, mai degraba decat sa-ti planga pe umeri, sa spuna «te iubesc» sau sa discute despre ceea ce simte", ne asigura psihologul Oana Pavel.A darui si a primi
Citește pe Antena3.ro
Neintelegeri
SFATURI
|
BATRANI. La varsta senectutii, nevoia de afectiune este mai pronuntata decat la varsta adulta. Aceasta se intampla mai ales in situatia in care batranii sunt singuri sau au trecut prin evenimente critice, precum pierderea unei persoane dragi, chiar a partenerului de viata. Psihologul Oana Pavel ii sfatuieste pe copiii acestor batrani sa sporeasca numarul vizitelor, sa le acorde mai multa atentie si sa fie mai afectuosi cu parintii lor.
EXCES. Un exces de afectivitate poate sa deformeze comportamentul individului. De exemplu, un copil alintat, care a fost sufocat cu afectiunea parintilor, se va confrunta la varsta adulta cu probleme de adaptare la locul de munca si va face fata mai greu acestora. In alte cazuri, copilul alintat va deveni un adult egoist. De aceea, psihologul Oana Pavel avertizeaza parintii sa dozeze afectiunea pentru copiii lor, astfel incat sa nu ii sufoce.
SEMNAL. Relatiile familiale si sociale defectuoase pot avea ca rezultat frustrarea, tensiunea, nefericirea si adoptarea unui comportament negativ. Uneori, comportamentul se poate transforma, mai ales in cazul barbatilor, intr-o atitudine violenta. Toate aceste manifestari nu sunt decat niste semnale de alarma care transmit acelasi mesaj: "Am nevoie de afectiune". Cu toate acestea, foarte putini realizeaza care este substratul nefericirii lor.
|