x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cu nutritionistul la masa festiva

Cu nutritionistul la masa festiva

27 Dec 2005   •   00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Cand ne gandim la Sarbatori, este imposibil sa nu ne vina in minte mesele imbelsugate ce se inlantuie unele dupa altele. Nici nu trecem bine de Craciun si de Sfantul Stefan ca trebuie deja sa alcatuim meniul pentru masa festiva de Revelion. Aceasta "aglomerare" a Sarbatorilor ne poate cadea greu la stomac.

Dar cine spune ca masa festiva nu poate fi cumpatata? Este nevoie doar de putina atentie la ceea ce servim. Nu numai cantitatile foarte mari de alimente consumate, ci si consistenta lor sunt de natura sa provoace probleme digestive, hepato-biliare sau renale. In plus, persoanele care nu au o sanatate de fier trebuie sa fie cu bagare de seama.

Mancati cu masura!


Pentru cei care se stiu cu diferite afectiuni digestive, chiar usoare, medicul nutritionist Nicoleta Mihaela Mindrescu de la Institutul "N. Paulescu" recomanda anumite masuri de genul administrarii unui pansament gastric, a unui supliment de enzime care sa favorizeze digestia. Persoanele care stiu din start ca au probleme cu bila sau cu pancreasul e bine sa aiba in minitrusa medicala medicamentele de care au nevoie.

In cazul pacientilor cu anumite boli metabolice, gen diabet, afectiune foarte frecventa si cu mari implicatii in ceea ce priveste alimentatia, excesele alimentare produc dezechilibre.

Acestora trebuie sa li se adapteze tratamentul in functie de alimentatia specifica Sarbatorilor. Altfel, suferinzii de diabet prezinta riscul de a intra in coma diabetica.

O alta categorie de pacienti care trebuie sa fie atenti la alimentatie in aceasta perioada sunt cei cu hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare. Ei vor avea mare grija mai ales la excesul de sare, stiut fiind faptul ca alimentele specifice Sarbatorilor sunt destul de sarate pentru a putea fi conservate mai mult timp.

Persoanele care au probleme hepatice sau biliare vor avea grija la modul de preparare a alimentelor. Ele trebuie sa fie dietetice, pregatite cat mai simplu: fierte, fripte sau la cuptor. Cei predispusi la colecistita vor evita tocaturile, maioneza, sosurile, alimentele grase.

Carnea este contraindicata pacientilor cu afectiuni renale. De Sarbatori, le este totusi permisa o cantitate mica de carne, conform recomandarilor medicului. Medicul primar Nicoleta Mihaela Mindrescu este de principiul ca fiecare trebuie sa manance si sa guste din toate, dar atat cat sa se simta bine. Acelasi lucru trebuie sa avem in vedere si in cazul alcoolului. Este bine ca un pahar de alcool, daca se consuma, sa fie in general vin sec si sa fie baut dupa masa, atunci cand stomacul este plin, cand exista deja un pansament creat de consumul de alimente. Este mult mai putin nociv daca se beau 2-3 pahare de vin dupa ce am mancat.

SFATURI. Nutritionistul va ofera cateva sfaturi care va vor ajuta sa va bucurati de masa festiva.
– Evitati sa incepeti masa de Revelion cu stomacul gol. Mancati usor pe timpul zilei.
– Nu mancati foarte tarziu in ziua precedenta si nu va culcati cu stomacul plin.
– Se recomanda moderatie in tot ce mancati. Regula de aur: cate putin din toate.
– Evitati cantitatile mari de grasimi si proteine animale, care obosesc ficatul.
– Consumati fructe si legume care usureaza digestia.
– Mancati incet si mestecati cat mai mult timp pentru a facilita activitatea stomacului.
– Serviti dulciurile la sfarsitul mesei si nu faceti excese.
– Hidratati-va corect cu apa, sucuri naturale.

×
Subiecte în articol: masa alimentatie echilibrata