x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cubul interzis tuturor

Cubul interzis tuturor

de Cristina Andreea Calin    |    17 Sep 2007   •   00:00
Cubul interzis tuturor

CE BEM, CE MĂNCĂM
Dacă produsul avea altă compoziţie, puteam spune că visul oricărei femei moderne a fost implinit.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Dacă produsul avea altă compoziţie, puteam spune că visul oricărei femei moderne a fost implinit.


Un singur cub, jumătate de litru de apă clocotită şi supa este gata! Fără să ne impingem cu alţii prin pieţe, fără să mai stăm in bucătărie ore in şir. Numai că este important inainte de a ne apuca de "gătit" să citim eticheta produsului, pe care scrie clar: "Supă de vită".

Pe etichetă suntem informaţi de producătorul Delhaizer că ingredientele supei sunt: "sare, grăsime vegetală hidrogenată, exhaustor de gust: glutamat de sodiu E 621, inosinat de sodiu E 631, guanilat de sodiu E 627, zahăr, proteine vegetale hidrolizate din soia şi porumb, legume (ceapă, ţelină, pătrunjel, praz), extract din carne de vită 2,4%, colorant caramel E 150". Dacă veţi mănca această supă, organismul dvs. se va "imbogăţi" cu: "energie 278 kcal/ kj 1154, proteine 9,6 g, carbohidraţi 7,9, grăsimi 23,1 g".

ANALIZĂ. Cuburile pentru prepararea supei de vită au o compoziţie care imprimă supei preparate un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi hidrogenate, extrem de periculoase pentru sănătate, şi, de asemenea, un exces de sodiu provenit din sare şi din intăritorii de gust: E 621, E 631 şi E 627. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, reaminteşte că nu este recomandat a se depăşi cantitatea de 6 g de sare de bucătărie pe zi. Produsul conţine, de asemenea, trei agenţi de intărire a gustului - E 621, E 631 şi E 627 - care pot da efecte adverse persoanelor sensibile.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare şi renale, suferinzilor de hiperuricemie (gută), celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli neurodegenerative, celor cu afecţiuni dermatologice, alergicilor, suferinzilor de psoriazis, suferinzilor de cancer. Maladia apare ca urmare a diviziunii necontrolate a anumitor celule cu caracteristici aparte, determinănd, prin urmare, apariţia unei mase tumorale. Diagnosticarea cancerului este un proces laborios in care, deşi poate fi clară existenţa unei forme de cancer, vor trebui stabilite ulterior elementele ce vor ajuta la diagnosticarea precisă a formei respective de cancer, tipul exact şi stadiul evolutiv.


Precizări

Rubrica se adresează celor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, insă, fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum