x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum gestionezi anxietatea în 8 pași

Cum gestionezi anxietatea în 8 pași

28 Sep 2022   •   15:30
Cum gestionezi anxietatea în 8 pași
Sursa foto: Pexels

Cuvântul „anxietate” ne sperie pentru că nu vrem să credem că există o problemă cu noi. De fapt, anxietatea în sine nici nu este atât de rea, întrucât este un răspuns natural în fața fricii.

Încă de la începuturile vieții umane, starea de alertă și agitație produsă de frică a funcționat ca o alarmă împotriva pericolelor sau ca un impuls pentru a găsi metode mai bune de trai și de apărare. 

Cu toate astea, dacă anxietatea devine o stare recurentă, adică fricile noastre ne provoacă tot mai des nervozitate și spaimă față de viitor, putem vorbi despre o tulburare de anxietate.

Nu este însă de mirare că între 2-7% din populația fiecărei țări suferă de anxietate, întrucât pe lângă cauzele genetice, factorii de mediu și traumele ce o pot declanșa, și situația economică incertă, sentimentul lipsei de sens sau continua comparație cu ceilalți din cauza rețelelor sociale o pot intensifica.

Anxietatea și tulburările de anxietate pot fi totuși tratate sau ținute sub control. Dacă te confrunți cu sentimente de îngrijorare și agitație excesivă, ai dificultăți de concentrare și probleme cu somnul, atacuri de panică și tendința de a evita situațiile sociale, atunci sfaturile de mai jos sunt pentru tine.

Ține un jurnal cu experiențele tale

Este foarte important să identifici cauza anxietății tale, fie că este teama de a te face de râs în fața cuiva, frica pentru viitorul tău sau sentimentul că nu vei reuși niciodată să menții o relație.

Orice teamă este validă, dar ea nu trebuie lăsată să preia controlul asupra gândurilor tale. Cu cât ești mai conștient de aceste gânduri negative, cu atât îți va fi mai ușor să observi când intri pe pilot automat și să revii la a te concentra pe prezent și pe posibilitățile sale.

Asigură-te că ai un somn odihnitor

Gândurile negative ne fac deseori să adormim cu greu sau să ne trezim în timpul nopții având coșmaruri.

Adu-ți aminte înainte de somn că rumegarea aceluiași gând nu te va ajuta cu nimic și că dacă ești odihnit vei reuși mai ușor să-ți dai seama cum să treci peste problemele tale.

Bea un ceai cald, fă un duș fierbinte, citește o carte veselă sau ascultă o meditație ghidată înainte de somn și încearcă să te culci și să te trezești la aproximativ aceeași oră zilnic. 

Folosește tehnici de relaxare

Atunci când simți că nivelul anxietății crește, respiră cât poți de adânc pentru a trimite oxigen către creier. În situații percepute ca fiind de criză, chiar dacă nu există niciun pericol real, creierul caută metoda cea mai rapidă de a scăpa, așa că pompează sânge către mușchi pentru a putea fugi sau a ne apăra.

Astfel, dacă simți că transpiri, ți se încordează mușchii, ai pulsul accelerat sau gura uscată, amintește-ți că e doar creierul tău care crede că te ajută. Respirația adâncă sau yoga pot inversa aceste efecte, atât fizic, dar și pentru că ne fac să ne concentrăm într-o singură direcție.

Fă sport în mod regulat

O jumătate de oră de alergat în aer liber, câteva ore de dans pe săptămână, plimbările lungi și dese sau mersul la sală pot face minuni pentru starea ta de spirit.

Pe lângă euforia produsă de endorfinele ce se eliberează în corp atunci când facem sport și care acționează ca sedative împotriva durerii, mai există numeroase beneficii.

Dintre ele menționăm capacitatea de a dezvolta stima noastră de sine, de a ne regla comportamentul și obiceiurile, șansa ce ne-o oferă să învățăm abilități de conducere și comunicare, precum și posibilitatea de a învăța să fim răbdători și rezilienți atunci când ceva nu merge conform planului nostru.

 Mănâncă sănătos și echilibrat

În vreme ce fructele și legumele ne fac mai energici și alerți, alte produse precum cipsurile, dulciurile, sucurile sau cafeaua ne moleșesc și, asociate cu lipsa activității fizice, ne fac să luăm în greutate.

Mâncarea sănătoasă nu trebuie să fie plictisitoare dacă găsim rețetele potrivite pe Internet, dar este important să știm că mâncatul prost și ronțăitul constant au efecte foarte dăunătoare asupra puterii noastre de concentrare, tonusului muscular, inimii, somnului și imunității, printre altele.

Așa că data viitoare când nu poți să dormi, vezi dacă nu cumva ai mâncat prea târziu ca digestia să aibă loc, dacă nu ai consumat zahăr și cofeină din ciocolată, dacă amino acizii din bacon sau brânza maturată nu te fac alert sau vreun aliment picant nu ți-a ridicat cumva temperatura corpului.

Evită excesul de alcool, cofeină și tutun

Toate aceste substanțe cresc gradul de iritabilitate și nervozitate, făcând anxietatea mai greu de suportat, chiar dacă îți dau senzația că o diminuează. Dacă nu mai vezi clar motivul pentru care ai început să te simți agitat, atunci vei reacționa nepotrivit cu situația, iar fricile tale vor crește ca o avalanșă. Ceaiul de tei sau sunătoare îți poate aduce mai mult calm, iar apa sau merele te pot face mai alert decât cofeina sau tutunul.

Menține relații stabile cu ceilalți

Un anturaj bun este vital când vine vorba de sănătatea mintală. Gândurile noastre se formează deseori pe baza opiniilor celorlalți, motiv pentru care trebuie să ne înconjurăm cu oameni care ne încurajează, dar și care sunt sinceri și îți exprimă cu blândețe neliniștile legate de noi.

Când un prieten sau membru al familiei are răbdare cu noi, ne propune activități prin care să ne depășim fricile sau pur și simplu ne ascultă, atunci este de preferat să-l ținăm aproape și să-i arătăm aprecierea noastră. În schimb, oamenii care reacționează violent fizic sau verbal atunci când sunt cuprinși de frică, ne pot spori anxietatea, ținându-ne departe de căutarea unei soluții.

Vorbește cu un psiholog

Psihologul are pregătirea necesară pentru a te ajuta să identifici cauzele anxietății tale, să elimini gândurile care o declanșează și să dezvolți comportamente sănătoase.

Mulți cred că o persoană din exterior nu ne poate înțelege sau ajuta, dar munca psihologului este să te ajute pe tine să te înțelegi și să găsești calea către acele vremuri în care te-ai simțit ultima dată profund liniștit și eliberat. Chiar dacă un psiholog nu poate schimba contextul în care trăiești, el te poate ajuta să te îndepărtezi de locul și oamenii care îți fac rău, te poate ajuta să-ți schimbi perspectiva și să apreciezi șansele pe care le ai, și chiar să capeți încrederea că meriți mai mult.

Iar dacă cauți un psiholog în București sau în oricare loc din țară, dar nu ai timp sau posibilitatea să ajungi la cabinet, acum există și posibilitatea terapiei online, oricare variantă fiind la fel de benefică.

 

Foto https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confortabil-comod-placut-stress-6382660/
https://www.pexels.com/photo/people-riding-bicycles-on-dirt-road-8552560/
https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-sitting-together-in-front-of-table-951290/

 

 

×