x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum poate fi prevenită „boala uitării”

Cum poate fi prevenită „boala uitării”

de Paul Bardasu    |    19 Sep 2022   •   06:40
Cum poate fi prevenită „boala uitării”
Sursa foto: Pexels

Potrivit medicului neurochirurg Vlad Ciurea, mai multe obiceiuri de zi cu zi distrug creierul. Celebrul doctor oferă câteva sfaturi despre cum poate fi prevenită această boală degenerativă a sistemului nervos.  De asemenea, medicul a dezvăluit și simptomele care trebuie să ne îngrijoreze, acestea anunțând practic instalarea teribilei boli.

Doctorul neurochirurg Vlad Ciurea a dezvăluit cum ne putem feri de boala uitării, Alzheimer, dar și care sunt primele simptome ale răspânditei maladii. „Alzheimerul, boala uitării, afectează sigur 35 de milioane de oameni și numărul este în creștere. Ca simptom cu toții știm că uitarea este primul simptom. Încă nu s-a găsit un medicament perfect care să vindece, așa că trebuie să ne luptăm să o prevenim”, a spus Vlad Ciurea la Antena 3.

Grecia, puține cazuri. Uleiul de măsline, responsabil

Celebrul medic a spus cum ar putea fi prevenită această boală dând exemplu Grecia și locuitorii ei, unde cazurile de Alzheimer sunt foarte rare. „Sunt zone din lume unde oamenii nu fac Alzheimer sau cazurile sunt foarte rare. Insulele grecești sunt pe primul loc pentru că grecii sunt zâmbăreți, mănâncă foarte curat, natural. Uleiul de măsline este panaceul de prevenție în Alzheimer”, a mai precizat Vlad Ciurea.

Ce trebuie să mâncăm

Vlad Ciurea a spus și ce trebuie să facem, concret, pentru a ține această boală incurabilă departe de noi. „Legume, fructe, apă cât mai alcalină. Aerul și relaxarea cerebrală sunt importante. Nu vă supărați, nu vă enervați! Toată lupta se dă în creier, tot ce trebuie să facem este să prevenim să nu apară această boală, care în afară de stres și de supărare are și o componentă genetică” a mai declarat profesorul Vlad Ciurea.

Cine face Alzheimer

Pacienții predispuși să facă boala Alzheimer sunt oamenii care lucrează la oraș, care sunt stresați, fac totul în grabă, locuiesc în zone cu poluare atât fonică, cât și cu noxe, precum și cei care consumă fast food. Toate acestea duc la suprastresarea și la degradarea sistemului nervos și astfel apare „boala uitării”. Potrivit doctorului, nu trebuie să facem nimic în grabă, este important să luăm lucrurile ușor.

Cum poate fi ținută sub control boala

„Odată declanșată această boală, există o perioadă care e foarte importantă și pe care lumea nu o știe. Este perioada preclinică în care sunt mici semne care fac diferența: nu reușim să punem un pahar pe masă, îl vărsăm, uităm câte un cuvânt, nu mai reușim să ne coordonăm. Un RMN făcut în această perioadă arată debutul și atunci trebuie luate primele măsuri. Lupta este mare, sunt o grămadă de medicamente, dar niciunul nu este perfect. Nu trebuie să izolăm pacienții! Să ne comportăm normal cu cei care au această boală” a încheiat neurochirurgul Vlad Ciurea.

Ce este boala Alzheimer

Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp. Este cauza a 60–70% din cazurile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente. Pe măsură ce boala avansează, simptomele pot include probleme cu vorbirea, dezorientarea (inclusiv rătăcirea cu ușurință), schimbări de dispoziție, pierderea motivației, negestionarea îngrijirii de sine și probleme de comportament. Pe măsură ce starea unei persoane scade, se retrage adesea din familie și din societate. Treptat, funcțiile corporale se pierd, ducând în cele din urmă la moarte. Deși viteza de progresie poate varia, speranța de viață tipică după diagnostic este de trei până la nouă ani. Cauza bolii Alzheimer este slab înțeleasă. Aproximativ 70% din risc este considerat a fi moștenit de la părinții unei persoane. Alți factori de risc includ un istoric de lovituri la nivelul capului, depresie și hipertensiune arterială.

Boala a fost descrisă pentru prima dată de psihiatrul și patologul german Alois Alzheimer, la începutul anilor 1900. În țările dezvoltate, Alzheimer este una dintre cele mai costisitoare boli din punct de vedere financiar.

 

 

×
Subiecte în articol: Vlad Ciurea boala alzheimer alzheimer