x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Curcanul, la mare pret

0
27 Dec 2005 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Curcan la cuptor, tort cu multa frisca si ciocolata si sampanie... pe toate mesele festive din noaptea dintre ani. Toate sunt deosebit de tentante, insa, daca facem excese, ne pot priva de bucuria de a sarbatori alaturi de cei dragi trecerea in noul an. Mai ales ca Revelionul vine la cateva zile dupa Craciun, atunci cand au fost la mare cinste alimentele grase, sarate, afumaturile, dulciurile bogate in grasimi si zaharuri.

O friptura mai usoara


La Craciun ne-am ospatat cu "de-ale porcului" – carnati, toba, sarmale, de Revelion vom pregati ceva apetisant din carne slaba. De aceea, din meniul de Anul Nou la loc de cinste este platoul cu friptura de curcan. Carnea de pui, de curcan, pestele – asa-numita carne alba – are un atu fata de carnea rosie: contine mai multe proteine si mai putine grasimi. Este una dintre cele mai bune surse de aminoacizi esentiali, este bogata in fier, zinc si magneziu, minerale esentiale pentru sanatate.

100 grame de piept de curcan fara piele si grasime contin 110 calorii, 70 mg colesterol, 40 mg sodiu, 0,5 g grasimi, 25 g proteine. Carnea de curcan este mult mai usor de digerat decat cea de porc. Aceasta din urma contine mai multe calorii si grasimi: 250 calorii/100 g, 90 mg colesterol, 60 mg sodiu, 18 g grasimi, 20 g proteine. "Daca o degresam si daca nu este sarata, carnea de curcan este ideala si mai ales delicioasa pentru masa de Revelion", ne asigura prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Desertul


Dar poate deliciul meniului special de Anul Nou este tortul, garnisit cu multa frisca, pe care scrie cu ciocolata "La multi ani, 2006!". "Frisca este de fapt grasimea din lapte, ceea ce face sa fie un produs foarte bogat in calorii. Daca nu avem restrictii, putem manca una-doua lingurite cu frisca. Felia de tort cu multa frisca le este interzisa suferinzilor de bila, celor care au colesterolul crescut", avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Pe langa frisca traditionala, care se pregateste din grasimile din lapte, exista si sortimente de frisca vegetala. Aceasta contine grasimi hidrogenate si partial hidrogenate, mai daunatoare decat cele din lapte.

Si tot de Sarbatori mancam mai multa ciocolata decat de obicei. Atentie, ciocolata de calitate, care nu ne pune in pericol silueta, contine minimum 70% cacao, unt de cacao, si nu cu inlocuitori. "Inlocuitorii de unt de cacao sunt grasimi hidrogenate si partial hidrogenate, care favorizeaza aparitia aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare", precizeaza prof. dr. Mencinicopschi. Daca are un continut ridicat de cacao, ciocolata este o sursa buna de antioxidanti, care reduc riscul bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Daca are lapte, proprietatile benefice ale ciocolatei sunt reduse, proteinele din lapte impiedicand absorbtia antioxidantilor.

Ciocolata stimuleaza sistemul nervos, conferind o stare de bine intregului organism si eliminand stresul. Substantele active din cacao protejeaza serotonina, o substanta ce transmite creierului informatia ca organismului ii este foame, un nivel scazut al ei determinand dorinta permanenta de a manca. Numita si "hormonul fericirii", serotonina ne apara si de depresie sau tulburari de somn. Ciocolata este un produs bogat in calorii – 531 calorii/100 g, de aceea trebuie consumata cu moderatie – nu mai mult de 10-20 g pe zi.

VANATUL. Pe masa de Sarbatori pot trona si apetisante preparate din carne de vanat, mai slaba decat carnea de porc. 100 g carne de vanat contin numai 120 de calorii, 70 mg colesterol, 35 mg sodiu, 1,5 g grasimi, 26 g proteine. Vanatul este o carne rosie, bogata indeosebi in fier. Contine mai multe fibre, ceea ce o face destul de greu de digerat. De aceea, carnea de vanat se prepara prin fezandare: se lasa intr-un amestec de condimente cateva ore. Astfel, carnea devine mai frageda, capata un gust si un miros mai placute.

PRUDENTA. Curcanii si puii de gaina sunt susceptibili in aceasta perioada de a transmite virusul aviar. Fierberea este cea mai eficienta metoda de distrugere a tuturor virusurilor. Carnea trebuie fiarta cel putin 30 de minute dupa ce apa a dat in clocot, taiata in bucati, ceea ce permite fierberea si atingerea pana in profunzime a temperaturii de 70 de grade Celsius. La aceasta temperatura, virusurile sunt distruse. Cand carnea este pusa pe gratar, temperatura de 70 de grade nu este atinsa, riscurile ca virusul sa reziste fiind mai mari. De aceea, este indicat sa fierbem intai carnea, apoi s-o punem pe gratar.

SAMPANIE. Un moment special, cum este trecerea in Noul An, trebuie stropit cu o bautura speciala – sampania. "Adevarata sampanie este obtinuta prin fermentarea direct in sticla. Bioxidul de carbon nu este adaugat, ci rezulta din fermentare. Exista sampanii seci, demiseci, demidulci. Cele mai bune sunt cele seci. De sampanie chiar nu trebuie sa facem exces, pentru ca poate fi mai periculoasa decat vinul daca ne imbatam", arata prof. dr. Mencinicopschi. Aceasta bautura trebuie servita neaparat rece, nicidecum la temperatura camerei.
Citeşte mai multe despre:   ciocolata,   carnea,   grasimi,   frisca,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.   Marele campion american...

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Românii se pot înscrie pe platforma de vaccinare fie online, fie prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică sau prin medicii de familie. Înscrierile în platforma informatică de...
Serviciul de email marketing furnizat de