x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce să nu mai numărăm calorii? Iată 5 schimbări pozitive

De ce să nu mai numărăm calorii? Iată 5 schimbări pozitive

26 Oct 2015   •   14:16
De ce să nu mai numărăm calorii? Iată 5 schimbări pozitive

Luați cina în familie. Fiecare povestește despre colegi, școală, planuri pentru ziua următoare și în loc să vă bucurați de conversație, nu faceți decât să vă uitați la farfurie pentru a calcula numărul de calorii al alimentelor.

Medicii și nutriționiștii recomandă aceste calcule celor care încep procesul de slăbire, problema este că o dată cu timpul numărătoarea devine obsesivă și obositoare și nu mai dă rezultate.

Lily Nichols, nutriționist din Statele Unite, povestește că procesul seamănă cu un program de calcul tabelar într-o farfurie și de aceea își sfătuiește clienții să renunțe la a număra calorii și să mănânce numai alimente proaspete, neprocesate și integrale.

Potrivit www.prevention.com, în momentul în care renunțăm la a număra calorii vom experimenta cinci schimbări în bine:

1. Va dispărea dorința de a trișa.
În momentul în care nu mai numărați calorii nevoia de a lua diverse gustări pe durata zilei va dispărea. Când conștientizați că nu acel număr contează, ci cât de sănătos e alimentul pe care îl consumați, veți aprecia mai mult, aroma, textura, culoarea mâncării. În plus, vă veți da seama că dorința de a lua gustări nesănătoase este cauzată de stres, nu de foame.


2. Mâncatul va redeveni o plăcere.
Există suficiente surse de stres în existența cotidiană, iar mâncatul nu ar trebui să fie una din ele. Dacă veți învăța să vă alcătuiți meniurile din alimente sănătoase și gustoase precum vegetale, carne slabă, leguminoase, condimente și nuci, vă veți relaxa și vă veți bucura de calitatea mâncării din farfurie. În plus, relaxarea este esențială în procesul de slăbire.


3. Veți slăbi!
Din cauza efortului pe care îl presupune calcularea caloriilor (trebuie să cântăriți absolut tot ce folosiți într-o rețetă), veți prefera să cumpărați alimente care au valorile nutriționale înscrise pe ambalaj. Aceste calorii goale se absorb însă mult mai ușor, iar corpul nu va mai beneficia de fibrele și grăsimile sănătoase din alimentele integrale, atât de importante în procesul de slăbire. Mâncărurile bogate în nutrienți vă vor satisface apetitul și vă vor accelera metabolismul.

4. Veți avea mai multă energie.
Să consumați un anumit număr de calorii fără a avea în vedere calitatea alimentelor din farfurie nu este deloc o decizie înțeleaptă. De ce? Pentru că anumite calorii, precum cele din alimentele procesate sunt arse mai repede decât altele. „Numerele nu vă hrănesc”, susținea un faimos nutriționist. Când vă concentrați pe ce mâncați, mestecați bine, vă bucurați de gust și aveți grijă să respectați anumite intervale de timp, veți constata că poftele au dispărut, nu mai simțiți foamea și în final sunteți plin de energie.

5. În final vă veți înțelege corpul.
Să priviți mâncarea ca pe o modalitate de a slăbi, nu ca pe un combustibil pentru corp este o abordare greșită. Din cauza unei astfel de atitudini veți face alegeri greșite, vă veți pedepsi corpul pentru pentru micile scăpări și alteori, nu vă veți opri din mâncat chiar dacă v-ați săturat. Mâncatul va deveni mai simplu ca niciodată.
 

×