x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De la „Mic dejun la Tiffany” la epidemia de obezitate

De la „Mic dejun la Tiffany” la epidemia de obezitate

30 Aug 2011   •   21:00

Indragita protagonista din 'Mic dejun la Tiffany', Audrey Hepburn, era celebra pentru figura ei mignona, dar frumusetea sa fizica ascundea gra­ve probleme de sanatate, care i-au si grabit decesul la numai 63 de ani, in­formeaza Agerpres. Malnutritia si foamea de care a suferit in copilarile, in timpul celui de-al doilea razboi mon­dial, si-au spus cuvantul atat asu­pra aspectului ei fizic, cat si asupra sanatatii, celebra actrita confrun­tandu-se de timpuriu cu anemia, probleme respiratorii, icterul si afec­tiuni ale sangelui, dupa cum reiese dintr-o recenta carte intitulata The Epigenetics Revolution, aparuta sub semnatura dr. Nessa Carey. Potrivit autoarei volumului, malnutritia a dus la modificarea genelor viitorului star de cinema. In opinia acesteia, alimentatia proasta si modificarile genetice s-ar putea afla la originea epidemiei de diabet zaharat si de obezitate din zilele noastre, dupa cum relata luni The Daily Mail. Astfel, malnutritia in copilarie este asociata ischemiei cardiace din cauza modi­ficarilor la nivelul metabolismului.

Mai mult, studii recente au aratat ca o dieta dezechilibrata a parintilor poate avea o influenta majora asupra copiilor. Daca o mama, bunaoara, va fi suferit de foame in timpul sarcinii, copilul pe care il va aduce pe lume este susceptibil sa fie supraponderal. Aici se declanseaza, conform expertilor, mecanismul de supravietuire: organismul viitorului nou-nascut se pregateste sa apara intr-o lume in care domina foamea. De aceea, grasimea se depune activ in organismul sau.

O echipa de cercetatori de la Cambridge a mers mai departe si a aratat ca la copiii ale caror mame nu s-au alimentat in mod corespunzator in perioada sarcinii se constata modificari la nivelul genei Hnf4a, ceea ce creste riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II, boli de inima si cancer. Aceasta gena joaca un rol-cheie in ceea ce priveste controlul pancreasului si al cantitatii de insulina produsa de acesta. Atunci cand alim­entatia este proasta, acti­vitatea acestei gene scade.

×
Subiecte în articol: sanatate viata audrey hepburn fun