x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Despre frumuseţe ca ambasador

Despre frumuseţe ca ambasador

de Cristian Crisbăşan    |    Cristian Crisbăşan    |    24 Mar 2012   •   21:00
Despre frumuseţe ca ambasador

Recent, am stat de vorba cu patronii a trei dintre cele mai bune agentii de modele din tara. Am vrut sa verific mitul care spune ca Romania are cele mai multe femei frumoase. Exista un “folclor' pe tema asta, si acesta a fost alimentat din doua directii: pe de o parte, din exterior, prin impresiile si reactiile strainilor care au venit aici si au fost tulburati profund de farmecul prezentelor feminine autohtone; pe de alta parte, din interior, din observatiile dezamagite ale romanilor (barbati si femei), care au inceput sa calatoreasca in strainatate regulat dupa 1989 si au facut comparatii.

Modelele de moda fac parte, fara indoiala, din corpul neoficial al ambasadorilor romani peste hotare, alaturi de profesionisti din varii domenii, artisti si sportivi.

Dar mass-media au insistat prea putin pe aceasta latura a prezentei unui anumit tip de imagine romaneasca in exterior.

In postura de calator, eu am fost mirat ca intr-o capitala a modei si luxului precum Parisul am vazut de-a lungul anilor atat de putine femei cu adevarat frumoase. Cele mai frumoase femei pe care le-am vazut acolo au fost o araboaica avand ochi albastri care purta haine musulmane, dar avea chipul descoperit – undeva pe Rue Tilsitt, langa Etoile si... o veche prietena, romanca... Corina, care prin anii ’90 a si fost model la Hermes... La Milano nu am vazut nici o femeie frumoasa pe strada.

Din povestirile altora am inteles ca situatia nu este deloc mai buna la New York si Londra. Sigur, asta nu inseamna ca aceste mari metropole ar fi populate de mutanti sau monstri de sex feminin. Dar este, cred, mai degraba, lipsa unei preocupari de a se valoriza public un anumit tip de imagine. Acolo, marile frumuseti nu umbla pe strada ca la noi, sunt doar niste imagini de mass-media.

Dar cum se face ca desi modelingul de la noi are aproape 20 de ani de existenta, totusi, cu exceptia unica si cu totul remarcabila a Dianei Dondoe, Romania nu a mai produs vreun alt star de acelasi calibru, desi sute de modele romance au activat in Occident? Majoritatea modelelor noastre isi fac meseria bine, profesionist, prezinta colectii de moda, apar in reviste celebre, fac campanii publicitare, sunt apreciate... dar cam totul se opreste aici, la acest nivel. Starurile mari au nume rusesti, poloneze, cehesti, braziliene... Am aflat ceva foarte interesant. Da, modelele romance sunt foarte frumoase, bine educate, inteligente, cunosc limbi straine si sunt ambitioase. Dar au doua mari probleme: au asteptari foarte mari intr-un timp foarte scurt – adica nu au rabdarea de a-si construi o cariera pas cu pas, vor totul, aici si acum. Apoi, paradoxal, desi inainte de a ajunge modele par obsedate de meseria asta si determinate sa aiba succes, cand ajung chiar sa o practice, nu mai fac din modeling o prioritate absoluta, ca si cum ceva le-ar fi dezamagit. Se achita bine de indatoriri, dar atat. O explicatie posibila ar fi ca ele pleaca din Romania cu o imagine falsa despre meseria de model si, cand ajung chiar sa lucreze la standardele inalte de “afara', isi dau seama ca lucrurile stau altfel. Si inteleg ca nu poti fi un bun ambasador al frumusetii daca nu ai si darul diplomatiei. In fine, mass-media autohtone nu inteleg prea bine ce este cu meseria asta si le promoveaza superficial succesele, la nivel monden, bagatelizandu-le capitalul de imagine.

×