Despre sex se vorbeşte destul de des în zilele noastre, dar când e vorba despre o părere avizată, cel mai important interlocutor este un profesionist şi de aceea vorbim din nou cu doamna dr. Ramona Colţ, cu competenţă de planning familial, împreună cu care vom spulbera câteva dintre miturile contracepţiei.
Care sunt cele mai întâlnite mituri în contracepție?
Dr. Ramona Colţ: Sunt multe mituri în contracepție, dar nu toate sunt adevărate. Spre exemplu, pacientele ma întreabă dacă este adevărat ca utilizând contraceptive timp îndelungat vor fi protejate de sarcină şi dupa ce opresc contracepţia. Fals: femeia este protejată doar pe perioada în care utilizează mijloace contraceptive. Un alt mit ar fi că nu pot ramâne însarcinate după oprirea contracepţiei. Fals: după oprirea contraceptivelor, fertilitatea se reinstalează.
Altă întrebare pe care o primesc destul de des este dacă contraceptivele sunt avortive. Nu, ele nu pot produce avort. Dar, cea mai frecventă întrebare este cea legată de utilizarea contraceptivelor şi creşterea în greutate. Studiile arată că, în mod obisnuit contraceptivele nu modifică greutatea corporală. Mai sunt şi alte mituri, dar ca să poată fi demontate, pacientele ar trebui sa fie consiliate de un medic în cadrul consulţatiei de planificare familială şi să primească toate informaţiile corecte despre contracepţie. Aceste mituri pornesc, în general, de la informaţii greşite, obţinute din alte surse, decât cele autorizate.
Atunci, cum e cu celebra pilulă de a doua zi?
Dr. Ramona Colţ: Aceasta se numește contracepție de urgență și.............................
Citește mai departe despre SEX, MITURI și ADEVĂR