Adolescenţii nu trebuie să mănânce dublu, chiar dacă sunt în creştere. Important este ca alimentaţia lor să fie de calitate. Adolescenţii vor mânca, în cantităţi moderate, carne, peşte, ouă – pentru proteine şi fier, lactate – pentru calciu, legume şi fructe – pentru vitamine şi minerale.
Majoritatea adolescenţilor sunt cu un cap mai înalţi decât părinţii lor. Dar este acesta un motiv pentru a mânca de două ori mai mult decât adulţii? Medicul nutriţionist Francoise Mahé răspunde categoric: “Adolescenţii nu trebuie să mănânce mai mult decât părinţii lor. Este adevărat că organismul lor se află în plină creştere şi transformare, dar asta nu înseamnă că au nevoie de o cantitate mai mare de hrană, ci de o alimentaţie echilibrată care să le asigure energie şi toate substanţele nutritive”.
OBICEIURI ALIMENTARE
Medicul francez le atrage atenţia părinţilor asupra modului în
care stabilesc programul de masă al tinerilor. “Ei sunt la vârsta la care îşi
doresc să fie independenţi pe toate planurile, de aceea au tendinţa de a
respinge obiceiurile alimentare propuse de părinţi: mese la ore fixe, meniuri
diversificate. Adolescenţii preferă pizza, hamburgerii, cartofii prăjiţi în
locul supei şi peştelui cu legume pregătite de mama, preferă pungile de
chipsuri şi popcorn în faţa televizorului decât statul la masă alături de
familie, preferă băuturile carbogazoase în locul apei plate”, remarcă dr
Francoise Mahé. Tot secretul este ca părinţii să nu cedeze în faţa adolescenţilor.
De exemplu, dacă tânărul a refuzat la prânz conopida înăbuşită, seara îi poate
fi oferită sub altă formă: la cuptor sau în combinaţie cu alte legume.
PROTEINE, FIER,
CALCIU
Substanţele nutritive indispensabile dezvoltării armonioase
a organismului în perioada adolescenţei sunt proteinele, fierul, calciul şi
vitamina D. Proteinele de calitate, contribuie la dezvoltarea muşchilor, trebuie
luate din carne slabă (pui, curcan, viţel), peşte şi ouă. Aceste alimente sunt,
de asemenea, bogate în fier. Or, în adolescenţă, anemia (lipsa de fier) este
destul de frecventă, mai ales în cazul fetelor, o dată cu apariţia ciclului
menstrual.
Pentru a avea oase puternice toată viaţa, rezervele de calciu trebuie făcute din adolescenţă. De aceea, tinerii trebuie să mănânce un produs lactat – lapte dulce, iaurt, brânzeturi, unt, smântână – la fiecare masă. Produsele lactate nu vor fi numai din lapte de vacă, ci şi din lapte de oaie, capră sau bivoliţă. Dar pentru buna asimilare a calciului este nevoie de vitamina D, care este sintetizată de organism sub acţiunea razelor solare. Acesta este unul dintre motivele pentru care tinerii trebuie să facă mişcare în aer liber. Surse de vitamina D sunt şi ouăle, ficatul, peştele gras.
stockxpertcom