x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Diferenta de varsta in cuplu

Diferenta de varsta in cuplu

00 0000   •   00:00

In cautarea partenerului potrivit, l-ai putea intalni pe acela care se apropie cel mai mult de nevoile tale afective, emotionale si sexuale. Si totusi cand totul pare perfect ar putea interveni un amanunt: diferenta de varsta. Este aceasta o problema reala? Are sanse de reusita un astfel de cuplu? Ce ne poate influenta decizia de a porni intr-o relatie in care anii isi spun cuvantul? La toate aceste intrebari ne raspunde psihologul Elena Anghel, de la cabinetul Psihorom Centrum.

PREJUDECATI

"Diferenta de varsta este mai degraba o problema particulara, ce tine de istoria personala a individului, de valorile si credintele sale", precizeaza psihologul. O influenta decisiva o constituie prejudecatile. Societatea poate considera astfel de cupluri ca fiind "nefiresti" si priveste evolutia lor cu neincredere. Iar presiunea societatii ii poate determina pe cei doi parteneri sa faca o alegere, sa se implice sau nu intr-o astfel de relatie, in functie de intensitatea cu care traieste sau accepta prejudecatile. Cu siguranta ca o persoana cu astfel de idei preconcepute va spune "nu" relatiei cu un partener mult mai tanar sau mult mai in varsta decat el.

FAMILIA, DECISIVA

Influenta parintilor, mai mult chiar decat cea a prietenilor sau vecinilor, exercita o presiune reala asupra partenerilor. "Familia constituie primul si cel mai puternic model de viata, prin urmare va juca un rol important in evolutia oricarei relatii", semnaleaza psihologul Elena Anghel.

Pentru ca influentele parintilor sa fie un factor decisiv in relatie depinde in totalitate de motivatia mai mult sau mai putin puternica a partenerilor. Iar motivatia poate fi dragostea, pot fi chiar banii, iar in unele situatii rezolvarea, mai mult sau mai putin constienta, a unor lipsuri din copilarie. Astfel, daca partenerul mai tanar provine dintr-o familie monoparentala poate gasi in partenerul mai in varsta (intr-o proiectie idealizata) propriul tata sau propria mama pe care nu i-a avut aproape in copilarie.

RISCURI

Ar fi gresit sa nu creditam cu sanse de reusita o astfel de relatie. Totusi, nu trebuie sa ignoram riscurile pe care le implica. El mai mare, ea mai mica sau viceversa, problema este aceeasi: diferenta de maturizare afectiva dintre cei doi. Si cu cat diferenta de varsta este mai mare, cu atat mai mult se va face simtit gradul diferit de maturizare. Cei doi vor avea o arie diferita de preocupari si de interese, ceea ce va crea probleme de comunicare. Spre exemplu, daca ea are 25 de ani, va vrea sa petreaca seara la discoteca. Dar el, care are 40 de ani, ar opta pentru o petrecere la care se discuta politica sau pentru o cina retrasa. Iar cand diferenta dintre cei doi este foarte mare si chiar apartin unor generatii diferite, aceste probleme iau amploare. Unul poate fi preocupat de ascensiunea profesionala, iar celalalt se poate sa fi ajuns la nivelul maxim al performantei in cariera. Un partener poate spera la realizari in plan familial, dar celalalt este preocupat de atingerea altor obiective. Ideologia celor doi va fi diferita, la fel si metodele de solutionare a problemelor.

Un cuplu poate fi stabil si armonios, daca ambii parteneri se afla la varsta maturitatii sau daca se maturizeaza impreuna. Numai in acest fel diferentele de ordin afectiv nu se vor face resimtite.

"Statisticile arata ca un cuplu dezechilibrat din punct de vedere al varstei si implicit al maturitatii afective nu are prea mari sanse de reusita. Relatia poate fi pasionala, inflacarata, dar se consuma relativ repede, asemeni unui foc de artificii. Durata relatiei tine de masura in care sunt indeplinite asteptarile cu care s-a pornit in relatia respectiva"
Elena Anghel, psiholog

Sfatul psihologului

In ciuda piedicilor care stau in calea partenerilor cu diferente mari de varsta, multe dintre cupluri isi doresc sa ramana impreuna si depun toate eforturile in acest sens. Ce trebuie sa faca pentru o relatie durabila? Psihologul Elena Anghel le recomanda celor doi sa fie mult mai toleranti, mai empatici, sa constientizeze cat de mare este compromisul pe care trebuie sa-l faca si daca nu cumva acesta le va afecta personalitatea. Cu alte cuvinte, sa puna in balanta avantajele si dezavantajele relatiei in care se implica. "Nu exista succes sau esec atunci cand vine vorba de dragoste. Ceea ce conteaza este fericirea si implinirea fiecaruia dintre parteneri, iar aceasta nu se poate castiga aplicand o regula universal valabila. Important este sa fim, pe cat posibil, noi insine si sa ne ascultam intuitia. Fiecare dintre noi suntem experti in problemele noastre", spune psihologul Elena Anghel.

RECOMANDARI. Ce varste ar trebui sa aiba partenerii pentru a putea vorbi de o relatie ideala? Psihologul Elena Anghel atrage atentia asupra timpilor diferiti in care se petrece maturizarea afectiva a celor doi parteneri implicati intr-o relatie. Este adevarat ca barbatii se maturizeaza mai lent decat femeile, se "responsabilizeaza mai greu, isi acorda dreptul de a fi copii pentru mai multa vreme. De aceea, mai avantajos pentru ambele parti este ca femeia sa aiba o varsta mai mica decat a barbatului intr-o relatie".

INVESTITII. Cu cat diferenta de varsta este mai mare, cu atat mai mult acest aspect ar putea constitui o problema si efortul de a-i gasi o solutie va fi mai mare. Investitia afectiva va creste, resursele motivationale se vor diminua, iar rezistenta la frustrare va fi mai mica, apreciaza psihologul.
×