x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Din Pleşcoiul modern

Din Pleşcoiul modern

de Cristina Andreea Calin    |    07 Ian 2008   •   00:00
Din Pleşcoiul modern

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Carnaţi coloraţi cu carmin
Pănă la un punct, tradiţia este respectată. Apoi, ingredientele de bază sunt amestecate cu tot felul de aditivi alimentari, care fac din cărnaţii analizaţi un produs industrial.



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Carnaţi coloraţi cu carmin
Pănă la un punct, tradiţia este respectată. Apoi, ingredientele de bază sunt amestecate cu tot felul de aditivi alimentari, care fac din cărnaţii analizaţi un produs industrial.


Cărnaţii Pleşcoi Aldis sunt un produs fiert şi afumat in a cărui compoziţie intră următoarele ingrediente: "carne vită, carne porc, carne oaie, slănină, sare, apă, proteină din soia, amidon din cartofi, condimente, zaharuri, arome, lactoză, stabilizatori: polifosfaţi de sodiu E 452, antioxidant: acid ascorbic E 300, acidifiant: glucono-delta-lactonă E 575, conservant: nitrit de sodiu E 250, colorant: carmin E 120". Tot de pe etichetă aflăm că membrana este naturală şi comestibilă.


ANALIZÃ.... Cărnaţii analizaţi sunt un produs tradiţional "modernizat", procesaţi din amestec de carne de vită, porc şi oaie, slănină, proteină vegetală din soia, glucide cu absorbţie lentă (amidon din cartofi) şi rapidă (zaharuri), lactoză şi aditivi alimentari: stabilizatori, conservanţi, antioxidanţi, acidifianţi, coloranţi. Deşi produsul nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are o densitate energetică ridicată. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, explică faptul că aceasta este imprimată de grăsimile animale bogate in acizi graşi saturaţi aterogeni. De asemenea, produsul conţine un exces de fosfor provenind din stabilizatori E 452. Consumatorii trebuie să ţină cont de sursele ascunse de sodium, pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată. De asemenea, persoanele care au intoleranţă la lactoză trebuie să ia in considerare faptul că produsul conţine şi acest ingredient. Specialistul nostru atrage atenţia că aditivul alimentar carmin, E 120, poate provoca persoanelor sensibile alergii, rinite, astm, erupţii cutanate şi poate declanşa sindromul ADHD. De asemenea, s-a demonstrat că se face vinovat şi de inrăutăţirea evoluţiei maladiilor Pakinson şi Alzheimer.


CONCLUZII. In urma analizei ingredientelor specificate de producător pe eticheta acestor cărnaţi analizaţi, specialistul noastru face căteva recomandări. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, persoanelor cu sindrom metabolic (supraponderali, obezi, celor cu diabet de tip II, suferinzilor de maladii neurodegenerative, bolnavilor de cancer), persoanelor cu afecţiuni dermatologice, astmaticilor, celor cu sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), persoanelor care suferă de afecţiuni hepato-renale, bolnavilor de hiperuricemie (gută), celor suferinzi de dislipidemie, hipertrigliceridemie, alergicilor. Persoanele cu intoleranţă la lactoză trebuie să testeze produsul inainte de a-l consuma.

×
Subiecte în articol: bun de consum