x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dioxina: Otravă în carne, ouă şi lapte

Dioxina: Otravă în carne, ouă şi lapte

de Dr. Dana Chehne    |    11 Dec 2008   •   00:00

Dioxina din carne, ouă, lactate. Este cancerigenă. Se transmite de la mamă la făt prin placentă şi prin laptele matern la nou-născut. Provoacă tulburări majore în tot organismul.

Nici focul nu poate distruge dioxina din alimentele contaminate cu această substanţă
Foto: stockxpert

Dioxina este denumirea generică pentru un grup de substanţe extrem de toxice, care rezultă din producerea a numeroase substanţe chimice (produse din PVC, pesticide,  ierbicide, albirea hârtiei etc.) sau arderea acestora. Sunt considerate cele mai toxice substanţe, după reziduurile radioactive atât de periculoase, încât nu există o doză minimă considerată nepericuloasă pentru organism. În repetate rânduri, în ultimele decenii, comunităţi din SUA şi Italia au fost evacuate, deoarece teritoriul lor era contaminat cu această substanţă extrem de persistentă în mediu.

ÎN APĂ ŞI SOL
Odată reziduurile arse, bucăţele minuscule de cenuşă sunt luate de vânt şi depuse pe recolte, sol, apă, de unde va fi consumată de animale (vite, porci, pui, oi, peşte). Dioxina este o substanţă liposolubilă, ce se acumulează rapid şi preferenţial în ţesuturile animale, respectiv în ţesuturile grase ale organismului, de unde se elimină extrem de lent. În cazul în care omul consumă produse animale contaminate (carne, ouă, lapte şi produse din lapte) se va contamina la rândul lui. 

Ajunsă în organism, dioxina se leagă de celule, perturbând practic toate procesele fiziologice ale acestora, de la cele genetice la cele hormonale şi imune.

DE LA MAMĂ LA FĂT ŞI LA NOU-NĂSCUT
Din organismul mamei se poate transmite pe cale placentară fătului, producând malformaţii, şi prin alăptare afectează nou-născutul.

Potenţialul carcinogenetic al dioxinei este sigur, fiind confirmat de numeroase studii. Chiar în doze de 100 de ori mai mici decât cele oncogene poate provoca numeroase maladii. Astfel, dioxina afectează grav ficatul, plămânul şi pielea (determină o erupţie persistentă, practic desfigurantă).

De asemenea, provoacă tulburări de dezvoltare, scăderea capacităţii de învăţare, autism, cefalee persistentă, oboseală cronică, afectează sistemul reproducător feminin (scade fertilitatea, produce avorturi spontane, endometrioză etc.), determină reducerea  numărului de spermatozoizi şi a fertilităţii masculine, scade imunitatea, perturbă sistemul endocrin. Dioxina este implicată în apariţia diabetului zaharat, afectează grav articulaţiile.

Desigur, aceste efecte apar după acumulări constante, de lungă durată (ani) a dioxinei. Măsurile pe care le putem lua pe termen scurt sunt evitarea consumului de carne din surse contaminate sau de origine nesigură.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă dioxină