x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Doar imaginea e de unt

Doar imaginea e de unt

de Cristina Andreea Calin    |    13 Dec 2007   •   00:00
Doar imaginea e de unt

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Conservantul poate produce iritaţii dermice
Produsul analizat este o combinaţie de grăsimi vegetale, animale şi aditivi alimentari. Aceştia pot pune in pericol sănătatea consumatorilor.

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Conservantul poate produce iritaţii dermice
Produsul analizat este o combinaţie de grăsimi vegetale, animale şi aditivi alimentari. Aceştia pot pune in pericol sănătatea consumatorilor.


La prima vedere, Untar pare că face parte din categoria "unt". La raftul cu pricina, printre alte produse de gen, l-am găsit şi eu. Mi-a atras atenţia o vănzătoare care mi-l lăuda că are termen de valabilitate mare. Atunci am citit eticheta şi am aflat că locul lui nu era tocmai acolo. Produsul are in compoziţie: "grăsimi nehidrogenate 70% şi unt 30%, conservant: acid sorbic (E 200), acidifiant: acid citric (E 330), colorant: betacaroten (E 160a)". La 100 g de produs, valoarea energetică este de 690 kcal. Â

ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul analizat este "un amestec de grăsimi vegetale de natură botanică nespecificată şi grăsimi de natură animală din unt, la care s-au adăugat conservanţi, acidifianţi şi coloranţi".

Produsul este dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional, fiind practic format din amestecuri de grăsimi vegetale şi animale. Deoarece nu sunt specificate sursele botanice ale grăsimilor vegetale, nu putem să apreciem valoarea biologică a acestora şi nici dacă sunt echilibrate din punct de vedere al compoziţiei in acizi graşi. In schimb, grăsimile de origine animală conţin acizi graşi saturaţi cu potenţial aterogen ridicat.

Acidul sorbic, E 200, este un conservant artificial care poate produce iritaţii dermice, alergii şi poate distruge vitamina B12. Se cunoaşte că aceasta este in general deficitară in dietă, ea fiind absolul necesară pentru buna funcţionare a celulei nervoase şi asimilarea fierului. Betacaronen este un colorant care poate fi natural sau artificial, in cazul supraconsumului imprimănd un aspect gălbui tegumentelor şi crescănd riscul de cancer pulmonar la fumători, dar
nu-l reduce la nefumători. Acidul citric poate accelera apariţia cariilor dentare.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat persoanelor supraponderale şi obeze, femeilor insărcinate şi care alăptează, fumătorilor, suferinzilor de boli hepatice, renale, suferinzilor de boli cardiovasculare, celor cu sensibilitate la acid sorbic, anemicilor

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opini-ile la numărele de telefon 021.318.20.37, 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate de pe etichetă, fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum