x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dubiu - Spălatul alimentelor proaspete poate fi nociv

Dubiu - Spălatul alimentelor proaspete poate fi nociv

de Nicoleta Catana    |    19 Apr 2008   •   00:00
Dubiu - Spălatul alimentelor proaspete poate fi nociv

Iradierea este cel mai sigur mod de reducere a riscului de a contacta boli cauzate de consumul de alimente, cum ar fi bacteria E coli, care se găseşte în intestinul mic al animalelor.



Iradierea este cel mai sigur mod de reducere a riscului de a contacta boli cauzate de consumul de alimente, cum ar fi bacteria E coli, care se găseşte în intestinul mic al animalelor. Cel puţin aşa susţine o echipă de cercetători de la Societatea Americană pentru Substanţe Chimice, care este de părere că alimentele proaspete elimină riscul de îmbolnăvire al consumatorilor. Oamenii de ştiinţă afirmă că şi prin spălatul fructelor şi legumelor există riscul de îmbolnăvire, deoarece bacteriile care se dezvoltă în urma contactului cu apa se pot răspîndi pe vase sau chiar pe îmbrăcămintea noastră şi sînt foarte greu de îndepărtat. Potrivit studiului, spălatul alimentelor cu apă obişnuită nu are nici un efect în eliminarea bacteriei patogene E coli. Cercetătorii spun că vor continua să facă studii pe această temă, întrucît este foarte grav faptul că apa potabilă nu reduce riscul îmbolnăvirii, mai ales că aceste bacterii pot provoca boli cu un efect extrem de nociv asupra organismului uman.  


CONTROVERSĂ. Prin iradiere, alimentele sînt expuse unei surse de raze electrice, care are scopul de a distruge materialul genetic al celulelor vii. În ciuda acestor rezultate, metoda este controversată în industria alimentară, deoarece majoritatea producătorilor şi a consumatorilor crede că poate afecta sănătatea umană, uneori destul de grav. Centrul pentru Siguranţă Alimentară din Statele Unite ale Americii, de exemplu, susţine că metoda produce substanţe unice care pot avea efecte toxice asupra produselor, cărora le afectează calitatea nutriţională şi caracteristicile specifice. Metoda este atent monitorizată în Marea Britanie din cauza îngrijorării consumatorilor, dat fiind faptul că în 2006 au fost identificate ca fiind iradiate ilegal produse alimentare în Anglia şi în Irlanda de Nord.


ÎNGRIJORARE. Uniunea Europeană rămîne sceptică în ceea ce priveşte acest subiect, deoarece, conform unui raport al Comisiei Europene din 2007, doar zece state membre sînt de acord cu iradierea alimentelor. Aceasta reprezintă o reală preocupare, întrucît aproximativ 76 de milioane de persoane numai din Statele Unite ale Americii (SUA) suferă de boli cauzate de alimentaţie, dintre care 325.000 au nevoie de spitalizare, iar pentru 5.000 sînt fatale, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA. Acesta este primul studiu în care s-a testat efectul apei obişnuite pe alimentele proaspete.

×
Subiecte în articol: bun de consum