x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dubiu - Zahărul şi ADHD

Dubiu - Zahărul şi ADHD

de Nicoleta Catana    |    04 Iun 2008   •   00:00
Dubiu - Zahărul şi ADHD

Sindromul de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copii nu este determinat de un consum excesiv de zaharoză, conform unui nou studiu.



Sindromul de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copii nu este determinat de un consum excesiv de zaharoză, conform unui nou studiu.

Testul a fost efectuat în special în şcoli şi aplicat copiilor cu vîrstă de pînă la 10 ani. Oamenii de ştiinţă susţin că, într-adevăr, zahărul poate determina un asemenea comportament, dar nu este principala cauză de apariţie a sindromului. Aceştia atrag atenţia că şi o serie de aditivi pot provoca sindromul ADHD. Cercetătorii, de asemenea, apelează la profesori şi părinţi să îi îndrume pe copii spre o alimentaţie cît mai sănătoasă.  

Depistată de cercetători, a doua cauză care ar putea duce la astfel de probleme este hipoglicemia. Conform spuselor oamenilor de ştiinţă, copiii al căror nivel de sînge tinde să scadă, dar nu la un stadiu pe care medicii l-ar descrie ca fiind hipoglicemic, de asemenea, au tendinţe spre un comportament irascibil şi violent. Studiul a fost realizat cu sprijinul Biroului de Zahăr, o instituţie din Marea Britanie care colaborează cu industria zahărului. Deşi scopul principal al studiului a fost efectul zaharozei asupra copiilor, cercetătorii spun că testul s-a bazat mai mult pe cel realizat de profesorii de la Universitatea din Southampton. În urma studiului s-a stabilit că şapte aditivi, tartrazina (E 102), galbenul de chinolină (E 104), galbenul portocaliu (E 110), roşu ponceau 4R (E 124a), rosso allura (E 129), azorubina (E 122) şi benzoatul de sodiu (E 211), pot provoca sindromul ADHD, lucru pe care industria alimentară nu l-a aprobat, susţinînd că nu există suficiente studii care să ateste acest lucru.

×
Subiecte în articol: bun de consum