x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E 621 dăunează condimentelor

E 621 dăunează condimentelor

de Cristina Andreea Calin    |    26 Ian 2008   •   00:00
E 621 dăunează condimentelor

CE BEM, CE MÅNCÅM
Amestecul de condimente utilizat are în compoziţie plante alimentare şi condimentare benefice organismului, dar şi glutamat de sodiu, E 621. Acesta poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă sau modificări de ritm cardiac.  
Atenţie la masa adusă la birou!



CE BEM, CE MÅNCÅM
Amestec de condimente pentru paste – pentru 400 g carne tocată, Kotanyi are în compoziţie, pe lângă obişnuitele ierburi aromatice, şi un aditiv alimentar care intră în categoria celor cu efecte nefaste asupra sănătăţii: monoglutamat de sodiu E 621. De pe eticheta produsului citim următoarele ingrediente: "Boia de ardei dulce, ceapă, usturoi, potenţiator de aromă: glutamat de sodiu E 621, busuioc, oregano, ienibahar, cimbru, rozmarin, hidrolizat proteic vegetal (rapiţă şi porumb), (3%) sare iodată: sare de mare, iod 15-25 mg/kg sare de mare, frunze de dafin, piper, grăsime vegetală".


ANALIZÅ. Produsul analizat este un amestec de condimente pentru sosul Sugo cu carne utilizat în combinaţie cu paste făinoase (din grâu dur tip italienesc sau din grâu moale amidonos), după cum ne îndrumă producătorul pe ambalaj. Cu excepţia glutamatului de sodiu şi a hidrolizatului proteic vegetal, celelalte ingrediente sunt plante alimentare şi condimentare benefice organismului. E 621, monoglutamat de sodiu, poate produce persoanelor sensibile dureri de cap, slăbiciune, greaţă, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că E 621 este admis în produsele pentru copii. Este neurotoxic şi nu trebuie consumat de femei însărcinate, bătrâni, cardiaci, hipoglicemici. Trebuie ţinut cont, de asemenea, de faptul că E 621 se găseşte într-o mare varietate de alimente, astfel încât îl putem consuma în decursul aceleiaşi zile din mai multe produse, ceea ce poate să ne afecteze sănătatea.


CONCLUZII. Specialistul nu recomandă produsul analizat copiilor, femeilor care alăptează, pentru că unele din ingrediente pot imprima gusturi neplăcute laptelui, ceea ce duce la înţărcare prematură sau la colici abdominali, femeilor însărcinate, persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, în special cu manifestări de aritmie cardiacă, celor cu maladii neurodegenerative, hipoglicemicilor, persoanelor cu afecţiuni renale, bătrânilor. Am putea spune că este păcat de condimente!
 

×
Subiecte în articol: bun de consum