x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E 621 - Esenţa controversată a gustului modern

E 621 - Esenţa controversată a gustului modern

de Cristina Andreea Calin    |    05 Ian 2008   •   00:00
E 621 - Esenţa controversată a gustului modern

Lumea ştiinţifică este impărţită intre cei care spun că monoglutamatul de sodiu este periculos şi cei care cred că poate fi consumat oricăt şi oricănd. Pănă la o decizie finală, consumatorii americani vor ca pe eticheta produselor alimentare să scrie mare dacă conţin sau nu substanţa cu pricina.


Lumea ştiinţifică este impărţită intre cei care spun că monoglutamatul de sodiu este periculos şi cei care cred că poate fi consumat oricăt şi oricănd. Pănă la o decizie finală, consumatorii americani vor ca pe eticheta produselor alimentare să scrie mare dacă conţin sau nu substanţa cu pricina.


Monoglutamatul de sodiu, E 621, este un aditiv alimentar care are rolul de a potenţa gustul produselor in care se găseşte, mai ales dacă acestea sunt de proastă calitate. Şi, cum pe piaţă se găsesc nenumărate astfel de mărfuri, E 621 poate fi intălnit aproape peste tot. Producătorii din industria alimentară folosesc monoglutamatul de sodiu in mezeluri, preparate din peşte, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte şi lista poate continua. Monoglutamatul de sodiu este folosit de foarte mult timp in bucătăria asiatică şi se găseşte in mod natural in foarte multe alimente. Insă a fost izolat abia in 1907 şi produs pe scară largă de o companie japoneză doi ani mai tărziu. Denumirea sub care a fost produs - ajinomoto - se traduce prin "esenţa gustului". Are formula chimică C5H8NnaO4.


CERCETÃ...RI. Pentru că este o substanţă atăt de folosită in industria alimentară pe plan mondial, cercetătorii din intreaga lume au făcut studii pentru a vedea care sunt efectele aditivului asupra organismului uman. In 1959, Administraţia Alimentelor şi a Medicamentelor (FDA) din SUA declara că E 621 este un aditiv "recunoscut in mod general ca fiind sigur". Alte studii s-au realizat şi in 1970, rezultatul fiind aproximativ acelaşi, cu menţiunea de a nu se depăşi dozele actuale. Zece ani mai tărziu, insă, cercetătorii americani au recomandat realizarea de studii mult mai ample legate de monoglutamatul de sodiu. In 1986 s-a ajuns la concluzia că persoanele cu anumite sensibilităţi ar trebui să evite aditivul in cauză. De asemenea, FDA a dat publicităţii un studiu in 1995 prin care avertiza populaţia că, in cazul unui consum ridicat de E 621, unele persoane pot suferi de dureri in capul pieptului, dureri de cap, ameţeli, dificultăţi de respiraţie, palpitaţii, somnolenţă, stări de slăbiciune. Cercetători de la Universitatea din Hirosaki au arătat că persoanele care consumă monoglutamat de sodiu in cantităţi mari pot avea probleme cu vederea. Testele realizate pe animale au arătat clar că monoglutamatul de sodiu creează probleme la nivel neurologic, insă unii cercetători cred că nu este suficient. Cu toate aceste controverse s-a hotărăt ca monoglutamatul de sodiu să nu poată fi utilizat in nici unul dintre produsele alimentare destinate sugarilor şi copiilor foarte mici. Măsura se aplică şi in Romănia.


Efectele negative ale lui E 621

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune in lucrarea "Biblia alimentară" că aditivul alimentar E 621, monoglutamatul de sodium, are rolul de a stimula puternic apetitul, provocănd adictivitate. Compuşii lui de transformare metabolică au efect neurotoxic, putănd declanşa maladii grave ca Huntington, Alzheimer sau Parkinson. Specialistul precizează că aditivul poate provoca aşa-numitul "sindrom al bucătăriei chinezeşti". Acesta se manifestă mai ales la persoanele sensibile cauzăndu-le dureri de cap, slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură in antebraţ şi ceafă, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Din cauza acestor efecte, monoglutamatul de sodiu nu trebuie consumat de femeile insărcinate, copii, persoanele hipoglicemice, bătrăni şi cardiaci. Un alt efect al aditivului alimentar E 621 este predispoziţia la obezitate. Acest fapt a fost demonstrat pe studii de laborator efectuate pe cobai. Cercetătorii spun că de vină este efectul de stimulare a gustului, care ii face pe consumatori să mănănce in cantităţi din ce in ce mai mari produse care conţin monoglutamat de sodiu. Totuşi, nu s-a putut demonstra că un consum, chiar şi frecvent, de E 621 este legat de creşterea semnificativă a zaharurilor din sănge sau a colesterolului la oameni.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu monoglutamatul