x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet E-uri pentru toată familia

E-uri pentru toată familia

de Cristina Andreea Calin    |    11 Oct 2007   •   00:00
E-uri pentru toată familia

CE BEM, CE MĂNCĂM
Compoziţia parizerului Familia pare mai degrabă o listă cu ingrediente pe care nu trebuie să consumăm, pentru că vom avea probleme de sănătate. Carnea dezosată mecanic şi aditivii alimentari sunt cele mai periculoase.Â


CE BEM, CE MĂNCĂM
Compoziţia parizerului Familia pare mai degrabă o listă cu ingrediente pe care nu trebuie să consumăm, pentru că vom avea probleme de sănătate. Carnea dezosată mecanic şi aditivii alimentari sunt cele mai periculoase. Â


Producătorul a amestecat: pastă de pui dezosată mecanic (MDM), slănină, carne de porc, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă, sare, extract de condimente, conservant: nitrit de sodiu (E 250), stabilizator, polifosfat de sodiu E 452, potenţiator de aromă: glutamat monosodic E 621, antioxidant erithorbat de sodiu E 316, colorant natural: coşenilă E 120. Toate acestea le-a pus in membrană artificială, care nici ea nu este necomestibilă.


ANALIZĂ. Parizerul Familia este un produs realizat din carne dezosată mecanic, cu slabă valoare nutriţională, cu un conţinut ridicat de grăsimi animale saturate, periculoase, provenite din slănină şi carne de porc in amestrec cu proteină vegetală din soia şi o serie de aditivi alimentari. Aceştia fac parte din categoria conservanţilor, stabilizatorilor, potenţiatorilor de aromă, coloranţilor.

Parizerul conţine mai multe surse de sodiu provenite din sare şi din aditivii alimentari E 452, E 621, E 250, E 316. Conservantul E 250 in anumite condiţii poate avea efect cancerigen. Profilul nutriţional al produsului este dezechilibrat şi nu poate fi compensat nici măcar prin asocierea lui cu alte alimente sănătoase, atrage atenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Â


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, obezilor, supraponderalilor, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, hipertensiune, dislipidemii, distrigliceridemii, cardiovasculare, neurologice, neurodegenerative, cancere), suferinzilor de boli hepatice, renale, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, celor cu maladii pulmonare, bătrănilor, celor cu poliartrite reumatoide, bolnavilor de hiperuricemie (gută). Â


Aditivii

Colorantul E 120, care poate fi găsit sub denumirea de coşenilă, acid carminic sau carmin, poate avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile, cel mai des intălnită fiind hiperactivitatea la copii. De asemenea, şi stabilizatorul E 452 poate avea efecte adverse, motiv pentru care s-a stabilit o doză zilnică admisă de 70 mg/kg corp. Această cantitate include toţi aditivii alimentari care conţin fosfat, pentru că aceştia pot dezechilibra balanţa calciu fosfor. Dintre toţi aditivii folosiţi, potenţaitorul de gust E 621 este cel mai intălnit in produsele de pe piaţa din Romănia, el fiind şi foarte periculos. Consumat in cantităţi mari poate ajunge să afecteze şi sistemul nervos şi capacitatea de a găndi.

×
Subiecte în articol: bun de consum