Pentru majoritatea produselor alimentare, albastrul este o culoare
nefirească. Însă producătorii au nevoie să fabrice dulciuri cât mai
atractive pentru copii, astfel încât apelează la coloranţi sintetici,
care pot fi nocivi pentru sănătatea micuţilor. E131, albastru patent V,
este unul dintre ei.
Pentru majoritatea produselor alimentare, albastrul este o culoare nefirească. Însă producătorii au nevoie să fabrice dulciuri cât mai atractive pentru copii, astfel încât apelează la coloranţi sintetici, care pot fi nocivi pentru sănătatea micuţilor. E131, albastru patent V, este unul dintre ei.
EFECTE. Acest aditiv poate fi găsit în majoritatea produselor de bombonerie, cofetărie, în îngheţate sau sucuri care se cer colorate în albastru. Cum copiii sunt cei care poftesc cel mai des la aceste alimente, ei au fost cel mai des vizaţi de studii legate de siguranţa acestor substanţe. În urma unora dintre ele s-a descoperit că un consum ridicat de E 131 duce la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentare (ADHD) la micuţi. Nici adulţii nu sunt mai feriţi. În dieta lor, doza zilnică admisă de albastru patent V este de 15 mg/kg corp. În caz contrar pot apărea reacţii alergice, ameţeli, hipotensiune arterială, tremur al corpului, probleme de respiraţie.
În cazuri foarte rare la persoane cu sensibilitate excesivă se poate ajunge chiar la şoc anafilactic. Unii cercetători l-au inclus în categoria aditivilor alimentari cancerigeni şi de aceea recomandă o prudenţă foarte mare la consumul lui. Din cauza acestor simptome, E 131 a fost interzis în Australia, SUA şi Norvegia.
EFECTE. Acest aditiv poate fi găsit în majoritatea produselor de bombonerie, cofetărie, în îngheţate sau sucuri care se cer colorate în albastru. Cum copiii sunt cei care poftesc cel mai des la aceste alimente, ei au fost cel mai des vizaţi de studii legate de siguranţa acestor substanţe. În urma unora dintre ele s-a descoperit că un consum ridicat de E 131 duce la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentare (ADHD) la micuţi. Nici adulţii nu sunt mai feriţi. În dieta lor, doza zilnică admisă de albastru patent V este de 15 mg/kg corp. În caz contrar pot apărea reacţii alergice, ameţeli, hipotensiune arterială, tremur al corpului, probleme de respiraţie.
În cazuri foarte rare la persoane cu sensibilitate excesivă se poate ajunge chiar la şoc anafilactic. Unii cercetători l-au inclus în categoria aditivilor alimentari cancerigeni şi de aceea recomandă o prudenţă foarte mare la consumul lui. Din cauza acestor simptome, E 131 a fost interzis în Australia, SUA şi Norvegia.
Citește pe Antena3.ro