x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Elixirul care iti merge la inima

Elixirul care iti merge la inima

10 Apr 2007   •   00:00

Vinul rosu poate fi aliment si medicament in acelasi timp. Cu o conditie insa: sa fie baut cu moderatie. S-a demonstrat ca, in tarile consumatoare de vin rosu, incidenta bolilor cardiovasculare este mai redusa decat in alte tari. Vinul activeaza circulatia sangvina la nivel capilar si coronarian.

Efectele benefice ale acestui elixir se datoreaza antioxidantilor, in special resveratrolului – o substanta descoperita in pielita boabelor de strugure. Resveratrolul scade nivelul lipidelor in sange si previne afectiunile cardiovasculare. De asemenea, aceasta substanta reduce posibilitatea aparitiei mutatiilor genetice ca urmare a actiunii radicalilor liberi si scade rezistenta celulelor tumorale. Cantitatea de resveratrol este mai mare in vinul rosu decat cel alb, deoarece mustul fermenteaza mai mult timp impreuna cu pielita si coditele boabelor de strugure. "Pe langa resveratrol, unele flavonoide din vinul rosu scad colesterolul cu densitate joasa, asa-numitul colesterol rau, periculos pentru sanatate. Scaderea colesterolului in sange inseamna reducerea placilor de aterom de pe vase si a riscului de boli cardiovasculare", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Antioxidanti

Proprietati antioxidante au si polifenolii din vin. Cu cat vinul rosu este mai tanar, cu atat efectele benefice asupra organismului uman sunt mai mari. In cazul vinului mai vechi, proprietatile antioxidante scad, pentru ca in timpul proceselor de maturare a vinului rosu polifenolii se oxideaza. De asemenea, polifenolii au actiune bactericida, acesta este si motivul pentru care, in trecut, vinul era folosit ca dezinfectant. In prezent s-a demonstrat ca persoanele care beau unul-doua pahare cu vin rosu pe zi prezinta un risc scazut de imbolnavire de ulcer gastric, deoarece vinul stimuleaza producerea de suc gastric si distruge bacteriile patogene.

DIFERENTE. Vinul rosu are proprietati antioxidante mai puternice decat cel alb, deoarece contine de trei-cinci ori mai mult resveratrol. In acelasi timp, vinul rosu are un continut mai mic de glucide decat cel alb. Din acest motiv, vinul rosu este singura bautura permisa si diabeticilor. Vinul rosu are un efect asemanator celui produs de o doza mica de insulina, contribuind la revenirea glicemiei la nivelul normal.

CONTINUT. 100 ml de vin rosu contin 63 de calorii, dar si vitamine si saruri minerale: 100 mg potasiu, 20 mg magneziu, 20 mg fosfor, 7 mg calciu, 0,9 mg fier, vitamina B1 0,01 mg, vitamina B2 0,02 mg, vitamina B3 0,09 mg, vitamina B6 0,02 mg, acid pantotenic 0,05 mg.

FEMEI VS BARBATI. Alcoolul este prelucrat in organism de o enzima numita alcooldehidrogenaza, prezenta in stomac si in ficat. "Nu e bine sa bem pe stomacul gol. In prezenta alimentelor, alcooldehidrogenaza din stomac actioneaza mai eficient, iar in ficat ajunge mai putin alcool. Barbatii tolereaza alcoolul mai bine decat femeile, pentru ca au mai multa alcooldehidrogenaza in stomac, iar ficatul este mai putin solicitat. De asemenea, nivelul sangvin al alcoolului creste mai rapid la femei decat la barbati. Corpul barbatului are mai multa apa decat al femeii si alcoolul se dilueaza mai mult", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
×
Subiecte în articol: vinul roşu alimentatie echilibrata