x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Enzimele ajută digestia

Enzimele ajută digestia

de Georgeta Licsandru    |    18 Iun 2008   •   00:00
Enzimele ajută digestia

ÎN TOP ● Fructele, legumele, germenii şi seminţele previn arsurile şi crampele abdominale
Fructele, legumele, germenii – aşa-numitele alimente vii – conţin enzime care ajută digestia, detoxificarea şi stimulează imunitatea. Enzimele sînt eliberate pe măsură ce mestecăm alimentul.



ÎN TOP ● Fructele, legumele, germenii şi seminţele previn arsurile şi crampele abdominale
Fructele, legumele, germenii – aşa-numitele alimente vii – conţin enzime care ajută digestia, detoxificarea şi stimulează imunitatea. Enzimele sînt eliberate pe măsură ce mestecăm alimentul.

Enzimele sînt molecule care digeră hrana, descompunînd-o în fragmente suficient de mici, încît să treacă în sînge prin porii minusculi ai intestinelor. Aceasta este definiţia pe care dr Gillian McKeith o dă enzimelor din alimentele crude: fructe, legume, seminţe, nuci, germeni. Enzime conţin inclusiv carnea şi peştele. Însă nutriţioniştii interzic consumul de carne sau peşte crud, deoarece pot provoca toxiinfecţii alimentare.

"Pe lîngă acţiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grăsimile şi celuloza şi metabolizează amidonul şi proteinele. Enzimele refac organismul, îl apără şi îl susţin", arată dr Gillian McKeith în volumul "Hrană vie pentru sănătate". Includerea în dietă a alimentelor bogate în enzime favorizează extragerea substanţelor nutritive, a vitaminelor şi mineralelor din alimente şi arderea grăsimilor. Enzimele ne protejează de radicalii liberi, deşeurile celulare care provoacă bolile cardiovasculare, neurodegenerative şi cancerul.

SURSE.  Printre cele mai bune surse de enzime se numără cele 12 superalimente descrise de dr Gillian McKeith: germenii, seminţele de in, meiul, lucerna, aloe vera, orzul verde, pătrunjelul, quinoa, algele marine, ştevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Dintre acestea se remarcă germenii din seminţe de legume sau cereale. Germinarea duce la o predigerare a seminţei, făcînd ca vitaminele, mineralele, enzimele să fie mai uşor asimilate de organismul uman. În afară de enzime, cele 12 superalimente sînt bogate în vitamine şi minerale, conţin o cantitate mare de proteine şi au foarte puţine calorii.

Dr Gillian McKeith atrage atenţia că enzimele sînt distruse dacă fierbem, coacem, prăjim, înăbuşim sau chiar congelăm fructele şi legumele. De asemenea, alimentele fast-food, rafinate sau cele pregătite la cuptorul cu microunde sînt sărace în enzime şi substanţe nutritive. Lipsa enzimelor din dietă provoacă tulburări gastrointestinale: indigestie, arsuri stomacale, gaze, balonare, crampe, constipaţie, sindromul colonului iritabil, oboseală cronică şi carenţe de vitamine şi minerale.

Recomandări

"Cel mai bine ar fi să obţineţi dumneavoastră înşivă germenii, să folosiţi alge marine oricînd este posibil şi să consumaţi multe legume proaspete (organice sau ecologice), fructe, seminţe, nuci, condimente şi plante. Doar astfel veţi obţine necesarul de enzime. Organismul nostru depinde de enzime pentru a gîndi, respira, merge, vorbi, digera mîncare şi a funcţiona la capacitate optimă", ne spune dr Gillian McKeith. Nutriţionista britanică mai condamnă obiceiul omului modern de a mînca "alimente moarte", preparate termic. Aceasta avertizează că problemele digestive legate de lipsa enzimelor din dietă apar la persoanele care consumă de trei ori pe săptămînă sau chiar mai des alimente fast-food, alimente rafinate, zahăr, alcool, cafea în exces, băuturi carbogazoase.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă enzimele enzime