O porţie de kebab poate conţine şi 200 de mililitri de ulei, iar alte feluri de mîncare de tip fast-food sunt aproape la fel de bogate în grăsime, conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Hampshire County Council din Marea Britanie
O porţie de kebab poate conţine şi 200 de mililitri de ulei, iar alte feluri de mîncare de tip fast-food sunt aproape la fel de bogate în grăsime, conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la Hampshire County Council din Marea Britanie, informează thisislondon.co.uk. Aceştia au testat conţinutul mai multor tipuri de mîncare fast food, printre care s-au numărat feluri chinezeşti, indiene, pizza, kebab şi peşte cu cartofi prăjiţi şi au făcut nişte descoperiri îngrijorătoare. Multe dintre acestea conţineau în numai o porţie toată cantitatea de grăsime zilnică recomandată. Kebabul are în compoziţie 111 grame de grăsime, de două ori mai mult faţă de cea zilnică recomandată. Dacă porţia de kebab cîntăreşte 400 de grame, grăsimea conţinută este un sfert din aceasta. O cantitate de 111 grame de grăsime conţine 1.000 de calorii, echivalentul a 200 de mililitri de ulei, a explicat unul din cercetătotori. Grăsimea este, în principal, saturată şi contribuie la creşterea nivelului de colesterol şi la îngroşarea arterelor.
REGIM ALIMNETAR. Dacă la dieta obişnuită se adaugă săptămînal două porţii de kebab, se creează condiţiile pentru apariţia bolii coronariene cardiace. Factorii precum dieta alimentară dezechilibrată, sedentarism şi vîrstă înaintată cresc şi ei riscurile de maladii cardiace şi infarct, care pot dispărea însă în contextul unei diete bazate pe multe fructe şi legume. Cercetătorii au mai spus că felul de mâncare cel mai bogat în grăsime este kebabul, în timp ce cel mai sărac este porcul “char siu”, iar cel mai sărac în sare este codul cu cartofi prăjiţi. Nutriţioniştii spun că persoanele care consumă săptămînal doar două porţii din aceste feluri de mîncare grasă prezintă riscul de a suferi un infarct în următorii 10 ani.