x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fast-food-ul loveşte în rinichi

Fast-food-ul loveşte în rinichi

de Steluta Indrei    |    13 Ian 2009   •   00:00

O nouă epidemie ameninţă copiii din Statele Unite: litiaza urinară. Victime ale alimentelor pline de sare şi foarte bogate în proteine, tot mai mulţi copii încep să facă pietre la rinichi de la vârsta de 5 ani.



Însă acest pericol nu îi pândeşte doar pe americani, ci pe toţi copiii care mănâncă frecvent chipsuri, cartofi prăjiţi, pizza, hamburgeri, produse de patiserie, pâine, mezeluri, conserve. Acestea ascund cele mai mari cantităţi de sare.

FENOMEN
Litiaza urinară este o boală specifică adulţilor, cazurile la copii fiind foarte rare (doar în contextul unor suferinţe precum infecţiile urinare, malformaţiile, bolile ereditare). Există de 20 de ori mai multe cazuri de litiază urinară la adulţi decât la copii. Însă, potrivit New York Times, această boală a început să apară în rândul tot mai multor copii care nu au boli asociate. Motivul – acelaşi care a condus la epidemia de obezitate şi diabet infantil: alimentaţia dezechilibrată.
Din cauza înmulţirii cazurilor de litiază urinară la copii, unele spitale din Statele Unite au înfiinţat secţii speciale în care sunt îngrijiţi aceşti pacienţi. Este cazul Spitalului de Copii din Boston, unde sunt internaţi tot mai mulţi copii cu pietre la rinichi. "În anii 1970-1980, medicii întâlneau un astfel de caz la câteva luni. În prezent, cel puţin un copil este internat în fiecare săptămână cu diagnosticul de litiază urinară", a declarat Caleb Nelson, şeful Secţiei de nefrologie din cadrul Spitalului de Copii din Boston.

Boala debutează cu dureri abdominale mai mult sau mai puţin intense, dificultăţi la urinare, dar dacă nu este descoperită şi tratată la timp apar complicaţii: sânge în urină, blocaj renal.

BĂUTURILE CARBOGAZOASE
Un alt factor de risc implicat în apariţia pietrelor la rinichi în cazul copiilor îl reprezintă băuturile carbogazoase. Potrivit unui studiu efectuat la Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite, copiii care beau zilnic două pahare cu băuturi carbogazoase pe bază de cofeină prezintă un risc de două, trei ori mai mare de a face litiază renală comparativ cu cei care nu obişnuiesc să bea astfel de sucuri. Chimicalele şi cantitatea mare de zahăr din aceste băuturi duc la formarea calculilor renali (pietre la rinichi).

De asemenea, copiii care mănâncă foarte multă ciocolată sunt expuşi riscului de a face litiază renală. Ciocolata este bogată în acid oxalic, care favorizează acumularea oxalaţilor de calciu – formaţiuni ce duc la formarea pietrelor la rinichi.

CAPCANE
Sarea este ascunsă în toate alimentele procesate: de la pâine şi biscuiţi până la produse din carne şi lactate. Astfel, 100 g pâine conţin aproximativ 1,4 g sare, chipsurile – 2,2 g, parmezanul – 1,8 g, baconul afumat 3,4 g, jambonul afumat – 3,4 g, salamul – 3,6-4 g, heringul afumat – 1,2 g, somonul afumat – 2,4 g, măslinele verzi în saramură – 4,2 g, măslinele negre în saramură – 6,5 g, telemeaua – 4 g.

PRĂJELI
Acrilamida, substanţă cancerigenă generată în cursul procesului de prăjire a alimentelor ce conţin amidon, este foarte nocivă pentru rinichi. Un studiu efectuat în Olanda a demonstrat că acumularea unor cantităţi mari de acrilamidă creşte cu 58% riscul cancerului de rinichi. Acrilamida se găseşte în cartofi prăjiţi, chipsuri, şniţele şi alte produse din carne prăjite în pesmet.

×
Subiecte în articol: copii rinichi alimentatie echilibrata