x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fibrele ard grăsimile

0
Autor: Georgeta Licsandru 12 Feb 2008 - 00:00

Fibrele alimentare stimulează digestia, reduc nivelul colesterolului şi controlează glicemia. Puţine persoane ştiu însă că alimentele care conţin fibre dau senzaţia de saţietate rapid şi ne ajută să slăbim.

Fibrele alimentare stimulează digestia, reduc nivelul colesterolului şi controlează glicemia. Puţine persoane ştiu însă că alimentele care conţin fibre dau senzaţia de saţietate rapid şi ne ajută să slăbim. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune ce sunt fibrele alimentare: “Fibrele sunt o categorie de glucide provenite din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale. Vorbim astfel despre fibre insolubile (celuloză), fibre parţial solubile (hemiceluloză) şi fibre solubile (pectine, gume). Fibrele nu pot fi digerate şi asimilate de organismul uman, dar chiar şi aşa, au un rol esenţial în menţinerea sănătăţii”.

 

Necesarul zilnic

Necesarul zilnic de fibre depinde de vârstă, dar şi de toleranţa fiecăruia. Astfel, până la 50 de ani, femeile au nevoie de aproximativ 25 g zilnic, pentru ca după 50 de ani, necesarul de fibre alimentare să scadă la 20-21 g. Bărbaţii pot să consume aproximativ 38 g fibre zilnic, înainte de 50 de ani, şi 30 g după această vârstă. În ceea ce priveşte toleranţa, fibrele alimentare pot să creeze pro­ble­me persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil. După ce îşi rezolvă problemele de sănătate, aceste persoane pot să aibă un regim alimentar normal şi să consume şi fructe şi legume crude. Surse bune de fibre alimentare sunt fasolea uscată – 25 g fibre/100 g produs, smochinele – 18 g, migdalele – 14 g, mazărea verde – 12 g, curmalele – 9 g, pătrunjelul – 9 g, zmeura – 8 g, spanacul – 7 g, varza – 4 g, ridichile – 3 g, ciupercile – 2,5 g, perele şi merele cu coajă – 3 g, piersicile – 2 g.

Cea mai mare cantitate de fibre alimentare este concentrată în coaja fructelor şi legumelor. Acesta este motivul pentru care sucurile din fructe şi legume sunt mai sărace în fibre.

Atenţie la alimentele rafinate!

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne atrage atenţia asupra alimentelor rafinate, care nu conţin fibre: “La jumătatea secolului al XX-lea, fibrele alimentare au început să fie considerate substanţe de balast, care nu ar fi utile sănătăţii pentru că organismul nu le poate digera. De aceea, producătorii au început să rafineze alimentele şi să scoată tărâţele din cereale, să elimine coaja fructelor şi legumelor. O mare eroare! S-a ajuns la alimente rafinate, dezechilibrate nutriţional. Consecinţele dietelor fără fibre alimentare nu au întârziat să apară: de la constipaţie, apendicită, tromboză, tulburări metabolice până la boli cardiovasculare şi cancer de colon”. De asemenea, s-a demonstrat că persoanele al căror regim alimentar este sărac în fibre sunt mai afectate de boli degenerative decât persoanele din dieta cărora nu lipsesc fructele, legumele, cerealele.

Nutriţioniştii ne propun o comparaţie în ceea ce priveşte conţinutul de fibre din alimentele integrale şi cele rafinate. 100 g tărâţe ne furnizează 40 g fibre alimentare, aceeaşi cantitate de pâine integrală – 13 g, iar 100 g orez brun (integral) – 5 g. Ce se întâmplă cu alimentele rafinate? 100 g pâine albă conţin doar 1 g fibre alimentare, orezul alb, decorticat – 1 g.

Dacă respectăm regula celor cinci porţii de legume şi fructe zilnic ne asi­gurăm necesarul de fibre alimentare. “Prevenirea cancerului este poate cel mai important rol al fibrelor alimentare. Fibrele stabilizează microflora intesti­nală, în acelaşi timp au capacitate foarte mare de reţinere a apei. Ele se umflă, reţinând o dată cu apa şi substanţele toxice din tubul digestiv, care apoi sunt eliminate prin fecale. Cea mai mare capacitate de reţinere a apei o au tărâţele de grâu. 10 g tărâţe de grâu reţin aproximativ 44 g apă, 10 g morcovi reţin 28 g apă, 10 g măr – 18 g apă, 10 g varză – 16 g apă, 10 g cartofi – 5 g apă, 10 g orez – 17 g apă. Atenţie! Aici vorbim despre alimente integrale, nu despre alimentele din care s-au eliminat fibrele”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

 

 

anticancer. Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi trebuie să aibă un aport mai mare de fibre alimentare. Carnea, mezelurile solicită bila, care secretă cantităţi mari de acizi biliari. Aceştia constituie factori de risc în apariţia cancerului. “Fibrele din alimente absorb acizii biliari şi metaboliţii acestora, prevenind cancerul”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

 

ETICHETARE. La cerealele integrale, la pâinea din măciniş integral este bine să consultăm eticheta. Din eticheta nutriţională ne putem da seama dacă alimentul conţine fibre sau nu. Astfel, un aliment este considerat sursă de fibre dacă conţine 2,5 g fibre/100 g. În cazul în care alimentul conţine 5 g fibre/100 g, produsul face parte din categoria celor bogate în fibre.

 

 

COLESTEROL. Fibrele alimentare previn bolile cardiovasculare prin normalizarea şi scăderea nivelului lipidelor din sânge. Odată ingerate, fibrele interferează cu asimilarea grăsimilor, absorbind colesterolul. Cele mai active pentru absorbţia colesterolului sunt fibrele solubile de tipul pectinelor. Acestea se găsesc în mere, pere, căpşuni. De asemenea, fibrele din tărâţele de ovăz sunt mai eficiente în scăderea colesterolului decât fibrele din tărâţele de grâu.

 

 

FĂINĂ INTEGRALĂ. Pentru a-şi sublinia statutul social, în jurul anului 350 î.Hr., grecii şi romanii au impus folosirea făinii rafinate, din care erau eliminate fibrele alimentare. Astfel, pâinea din făină integrală a devenit o caracteristică a păturilor de jos ale societăţii (ţărani, sclavi). Poate că grecii şi romanii nu erau conştienţi de măsura pe care au luat-o. Astăzi însă, rafinarea alimentelor se face conştient, iar efectele eliminării fibrelor nu întârzie să apară.

 

 

Sfatul medicului

“Fibrele alimentare cresc indicele de saţietate al alimentelor. Altfel spus, alimentele bogate în fibre conferă senzaţia de saţietate rapid, dar cu un aport minim de calorii. De aceea, fibrele joacă un rol atât de important în prevenirea obezităţii. Aportul sporit de fibre alimentare are numeroase be­neficii pentru sănătate. Totuşi, consumul excesiv nu este recomandat. Mai mult de 30-35 g fibre alimentare zilnic pot avea efecte neplăcute – ba­lo­nare, crampe. De asemenea, excesul de fibre alimentare poate interfera cu ab­sorbţia unor săruri minerale: calciu, cupru, zinc, seleniu, fier”, ne averti­zea­ză prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Citeşte mai multe despre:   alimentare,   fibre,   fibrele,   alimentele,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de