x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Focul distruge alimentele

0
Autor: Oana Antonescu 01 Mai 2008 - 00:00
Focul distruge alimentele

Fierberea, coacerea şi prăjirea alimentelor distrug enzimele, proteinele şi o mare parte din vitamine. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să mîncăm alimente gătite, ci că trebuie să consumăm o cantitate egală de alimente crude.

PERICOL - Mîncărurile gătite pot slăbi sistemul imunitar

Fierberea, coacerea şi prăjirea alimentelor distrug enzimele, proteinele şi o mare parte din vitamine. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să mîncăm alimente gătite, ci că trebuie să consumăm o cantitate egală de alimente crude.

Cel mai mare beneficiu al alimentelor crude este conţinutul bogat în enzime. Fără ele nu este posibilă digestia şi absorbţia hranei. Sănătatea organismului depinde în mare măsură de enzime, iar cea mai mare ameninţare pentru ele este prelucrarea termică. Cînd alimentele sînt preparate la temperaturi mai mari de 48 de grade Celsius, timp de aproximativ 20 de minute, se distrug toate enzimele, explică dr Gillian McKeith în cartea sa, “Hrană vie pentru sănătate”.

Prepararea termică a alimentelor distruge şi proteinele. Un studiu realizat de Departamentul de Agricultură al SUA a arătat că gătitul la 200 de grade Celsius, temperatura medie de preparare a cărnii, produce o scădere importantă a proteinelor solubile. “Oamenii cred că pot să obţină cantitatea necesară de proteine din carne, dar realitatea este că ei beneficiază probabil de prea puţine proteine folositoare sau chiar de nici una din carnea gătită, din cauza temperaturii ridicate la care aceasta este pregătită”, atrage atenţia dr Gillian McKeith. În ceea ce priveşte vitaminele, nu toate sînt distruse la temperaturi înalte, însă efectul lor benefic este redus semnificativ. Se estimează că 50% dintre vitaminele B se pierd prin gătire, iar altele sînt parţial distruse. De exemplu, tiamina (B1) se pierde în proporţie de 96% cînd alimentele sînt fierte o perioadă îndelungată. În mod similar se poate pierde pînă la 97% din cantitatea de acid folic din alimente şi pînă la 80% din vitamina C.

RISCURI. O dietă bogată în alimente gătite produce tulburări ale unor organe, precum rinichii, ficatul, inima, splina, hipofiza, tiroida sau pancreasul. Prepararea termică a alimentelor modifică şi compoziţia sîngelui. Numărul de leucocite poate creşte, ceea ce duce la apariţia unei afecţiuni numite leucocitoză. Această boală slăbeşte sistemul imunitar. “Este ca şi cum sistemul nostru de apărare ar fi într-o alertă continuă şi devine incapabil să recunoască o bacterie reală sau un invadator de natură virală”, explică dr Gillian McKeith.

 

Recomandare

Nu trebuie să renunţaţi definitiv la alimentele preparate termic. “Nu aş îndruma pe nimeni să consume carne crudă, dar efectele nocive ale alimentelor gătite pot fi combătute prin consumul de alimente crude sau de alimente preparate la mai puţin de 87 de grade Celsius. Astfel, putem suplini şi carenţa de enzime, proteine şi vitamine a alimentelor gătite”, ne sfătuieşte dr Gillian McKeith. Cînd mîncaţi alimente gătite, consumaţi în cadrul aceleiaşi mese, alimente crude sau gătite la temperaturi mici. Orice masă trebuie să conţină cantităţi egale din cele două tipuri de alimente. Specialistul mai recomandă ca alimentele gătite să fie doar fierte la foc mic sau la aburi, pentru ca substanţele nutritive să fie păstrate în cantităţi cît mai mari.

 

Citeşte mai multe despre:   alimente,   alimentaţie sănătoasă,   gătite

 



Mai multe titluri din categorie

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de