x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fortificarea, pro şi contra

0
21 Aug 2007 - 00:00

Cea mai bună strategie pentru combaterea deficitului de micronutrienţi este o dietă variată şi echilibrată, bogată in alimente naturale, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Cereale pentru micul dejun, imbogăţite cu vitamine şi minerale, biscuiţi cu adaos de vitamine, batoane nutritive sau băuturi energizante - toate acestea sunt reunite sub un singur nume: alimente fortificate. "Fortificarea inseamnă creşterea deliberată a conţinutului de nutrienţi esenţiali (vitamine, minerale) in alimente pentru a imbunătăţi calitatea nutriţională a acestora şi a aduce beneficii asupra sănătăţii. Totuşi, cea mai bună strategie pentru combaterea deficitului de micronutrienţi este o dietă variată şi echilibrată, bogată in alimente naturale", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Fierul şi iodul

Fortificarea poate imbrăca mai multe forme: fortificare universală, fortificare ţintită, de market sau domestică. In primul rănd insă vorbim despre fortificarea universală sau de masă. Aceasta se referă la adaosul unuia sau mai multor nutrienţi in alimentele consumate frecvent de intreaga populaţie. Este cazul cerealelor pentru micul dejun, imbogăţite cu vitamine şi minerale, sau al sării, care a devenit cărăuş universal de iod. "In cazul fierului introdus in făină, despre care s-a tot discutat in ultima vreme, lucrurile sunt mai nuanţate. Pe de o parte, nu se poate face fortificarea universală a făinii cu fier, pentru că există persoane care nu au voie să consume fier: bolnavii cu hepatită acută sau cronică, bolnavii cu hemocromatoză, al căror metabolism acumulează fierul. Pe de altă parte, fortifierea făinii din măciniş integral sau neagră este o greşeală. Această făină conţine fitaţi care interferează cu absorbţia fierului. Grav este şi cănd fierul acesta se intălneşte cu grăsimi pe care le peroxidează. Grăsimile peroxidate generează radicali liberi, unele dintre cele mai nocive substanţe pentru organism. Fierul nu este ca iodul din sare, fierul este foarte periculos mai ales dacă nu se găseşte intr-o formă organică. Formele organice de fier sunt scumpe şi trebuie dozate cu foarte mare atenţie. Excesul de fier este la fel de periculos ca şi carenţele", este de părere prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Făina de grău este materia primă pentru fabricarea multor alimente: păine şi produse de panificaţie, produse de patiserie, cofetărie, snacks-uri, biscuiţi etc. Pe lăngă făină, in aceste produse sunt folosite şi alte ingrediente şi aditivi alimentari. Fierul poate interacţiona cu acestea determinănd modificări de gust şi de culoare, modificarea toxicităţii aditivilor alimentari adăugaţi sau scăderea eficacităţii vitaminelor şi mineralelor din produsul respectiv. Un prim exemplu este iodul. Avănd in vedere că in ţara noastră sarea este fortificată universal cu iod, există riscul interacţiunii fierului cu iodul din sare. Fierul interacţionează cu iodul, dar şi cu vitamina A, distrugăndu-le. "Trebuie să avem grijă cu fortificarea. Numai dacă ţinem cont că, la nivel mondial, miliarde de oameni sunt afectaţi de carenţe nutriţionale. Două miliarde de persoane suferă de anemie prin deficit de fier, două miliarde au deficit de iod, 250 de milioane de persoane au carenţe de vitamina A", ne atrage atenţia specialistul nostru.

Dezechilibre nutriţionale

Fortificarea este catalogată de mulţi specialişti drept o intervenţie care dezechilibrează profilul nutriţional al alimentelor.

Vitaminele şi mineralele adăugate artificial intr-un produs işi schimbă valoarea biologică şi nu se mai asimilează la fel de uşor.

"De fapt, ce facem prin fortificare? In primă fază scoatem din grău tot şi obţinem făină albă, aruncăm şi fierul o dată cu tărăţele.

Prin fortificare introducem noi alt fier, de cele mai multe ori de calitate proastă. Una este să luăm fierul din făina integrală, alta este să consumăm fier anorganic, adăugat in făina albă dezechilibrată nutriţional", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

ŢINTITĂ. In afara fortificării universale există aşa-numita fortificare ţintită. Aceasta inseamnă adaosul de vitamine sau minerale in alimente destinate unei anumite categorii de persoane. Din această grupă fac parte: hrana complementară pentru copiii inţărcaţi, alimentele destinate femeilor insărcinate sau celor care alăptează, cu adaos de acid folic sau acizi graşi esenţiali.

DE MARKET. La iniţiativa producătorilor, in alimentele procesate sunt adăugaţi unul sau mai mulţi nutrienţi. Aceasta este fortificarea de market, care trebuie să respecte dozele recomandate de vitamine şi minerale pentru a preveni riscul de consum excesiv. Pot fi imbogăţite cu micronutrienţi cerealele pentru micul dejun, băuturile, batoane nutritive.

IN CASĂ. Adăugarea micronutrienţilor la hrana preparată in casă, in special pentru copii, poartă numele de fortificare domestică sau comunitară. Aceasta se poate realiza utilizănd micronutrienţi sub formă de pudră, care se adaugă in alimente - fier incapsulat, tablete solubile cu micronutrienţi care se pot dizolva in apă şi care se consumă ca băutură.

ATENŢIE! "Organismul nu asimilează in orice raport micro şi macroelemente. Iată numai un exemplu: excesul de fosfor elimină calciul din organism. Prin adăugarea artificială de vitamine şi minerale in alimente, noi umblăm intr-o maşinărie extrem de complexă fără să conştientizăm că alimentul individual nu este atăt de important pe căt de importantă este dieta globală, asocierea alimentelor, varietatea şi calitatea acestora", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Ştiaţi că

Pe piaţa romănească sunt numeroase produse cu adaos de vitamine (margarine, biscuiţi, sucuri, lapte), insă sunt alimente dezechilibrate nutriţional.

Cerealele pentru micul dejun trebuie să fie integrale, pentru a ne bucura de toate vitaminele şi mineralele pe care le conţin. Unele insă sunt amestecuri de cereale rafinate, glazurate. Degeaba eticheta lor conţine un şir de vitamine şi minerale, acestea sunt artificiale şi nu se găsesc in forma pe care organismul o asimilează cel mai bine.

Citeşte mai multe despre:   minerale,   fier,   fierul,   alimente,   vitamine,   alimentatie echilibrata,   fortificarea

 



Mai multe titluri din categorie

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!

Incearca aceste arome de ceai laxativ si scapa de problemele delicate!
Galerie Foto Sortimentele de ceai laxativ se bazeaza pe plante sau amestecuri de plante organice care combat constipatia. Ceaiul se poate consuma fara prescriptie medicala, are efecte benefice in ameliorarea flatulentei si ajuta la...

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?

Durerea de spate - Care Sunt Factorii Cauzatori?
Durerea de spate nu lasă niciun aspect al vieții noastre neatins. Aceasta afectează starea noastră de spirit, activitățile sociale la care participăm, relațiile cu cei din jur și însăși viziunea asupra...

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină

Ovarul polichistic este cea mai frecventă suferinţă endocrină
Sindromul ovarului polichistic se caracterizează prin tulburări în ovulaţie, exces de hormoni androgeni, multiple microchisturi ovariene. Este întâlnit destul de des şi aduce suferinţe importante femeilor atinse...

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19

Oamenii sunt tot mai încrezători în vaccinurile anti COVID-19
Populația din mai multe țări ale lumii sunt tot mai încrezătoare în vaccinurile anti COVID-19, arată un studiu Kekst CNC, transmite AFP. Cercetarea a fost realizată în șase state, respectiv Franţa,...

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare

Eficiența vaccinurilor anti COVID-19 la noile tulpini. Ce protecție oferă tratamentele de imunizare
Cele trei vaccinuri anti COVID-19 aprobate în UE sunt eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie dar oferă o protecție scăzută la cea din Africa de Sud, după cum arată studiile preliminare. Cu toate astea,&n...

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză

UPDATE Al treilea vaccin anti COVID-19 a fost autorizat în SUA. Se va administra într-o singură doză
Vaccinul de la Johnson&Johnson, primul vaccin din lume care va fi administrat printr-o singură doză, a fost aprobat în regim de urgență de FDA în Statele Unite ale Americii. Compania Johnson&Johnson va...

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori

Terapia Bach: cele 38 de remedii preparate din flori
Galerie Foto Echilibrul emoțional reprezintă cea mai eficientă cale de a ne vindeca și de a preveni apariția bolilor. De-a lungul timpului, au fost dezvoltate multe tipuri de terapii alternative, care pot ajuta la sănătatea...

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente

Un nou tratament pentru COVID-19 este analizat de Agenția Europeană pentru Medicamente
Medicamentul Regdanvimab pentru tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 este analizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Tratamentul cu anticorpi monoclonali este dezvoltat de compania...

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării

Persoanele infectate anterior cu COVID-19 dezvoltă mai mulți anticorpi în urma vaccinării
Persoanele care nu au fost infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă mai puțini anticorpi după efectuarea vaccinului, față de cele care s-u îmbolnăvit, arată un studiu realizat de MedLife. Astfel, răspunsul imun la ...

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile

Studiu: Cât timp supraviețuiește virusul SARS-CoV-2 pe textile
Virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui până la trei zile pe mai multe tipuri de țesături, precum cele fabricate din bumbac, poliester și policoton, arată un studiu realizat de Universitatea De Montfort din...

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene

UPDATE Controverse cu privire la vaccinul AstraZeneca. Mesajul Comisiei Europene
După ce vaccinul AstraZeneca a fost refuzat de Germania, Comisia Europeană încearcă să redistribuie dozele. Totodată, șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a declarat că şi-ar face bucuroasă a...

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi

Picioare frumoase și îngrijite: trucuri utile pentru a avea grijă de tine în fiecare zi
Picioarele te ajută să te miști prin lume și să stai în picioare câte o zi întreagă. Cu toate acestea, se întâmplă, adesea, ca ele să primească cea mai puțină atenție. Îngrijirea picioarelor nu este...

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân

Gesturi care salvează viața în cancerul de sân
Cancerul mamar este o formă de boală neoplazică foarte răspândită la femei, iar depistarea devreme a unor modificări la sâni este de mare importanţă. Tocmai de aceea femeia trebuie să-şi examineze singură s

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer

Israel: Primul studiu asupra eficienței vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer
Vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech oprește transmiterea infecției la majoritatea persoanelor imunizate din Israel, arată datele preliminare ale primul studiu efectuat în rândul populației,...

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !

(P) Hmdmedical.uk.com - hybrid dermatoscope, perfect pentru descoperirea, la timp, a problemelor pielii !
În trecut, alunițele erau considerate semne de frumusețe și în Franța, nobilii își puneau alunițe false pe chip sau piele. Însa, în Evul Mediu, alunița era considerată un semn al vrăjitoarelor, mai ales...
Serviciul de email marketing furnizat de