Fosforul asigură sănătatea sistemului nervos şi a celui osos. Lactatele, carnea, peştele, cerealele integrale sînt principalele surse de fosfor.
Fosforul asigură sănătatea sistemului nervos şi a celui osos. Lactatele, carnea, peştele, cerealele integrale sînt principalele surse de fosfor.
Un adult are nevoie zilnic de aproximativ 700 mg fosfor. O
doză foarte uşor de realizat dacă ţinem seama că fosforul se găseşte în peşte,
lactate, carne, cereale integrale, fructe, legume, pîine. Aproximativ 80% din
fosforul din organismul nostru se găseşte în oase, iar restul – în sînge. Împreună
cu calciul, fosforul este component esenţial al ţesutului osos. De asemenea,
este necesar pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi gingiilor. Stimulează
procesul de creştere, funcţionarea normală a inimii, rinichilor şi a sistemului
nervos.
AVERTISMENT.
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra aportului excesiv de
fosfor. În dietă, fosforul trebuie să fie într-un raport de 1 la 1 cu calciul.
Dacă acest raport nu este respectat, excesul de fosfor împiedică asimilarea
calciului, favorizînd hipocalcemia.
“Din păcate, dieta modernă este bogată în fosfor şi săracă în
calciu. Mă refer în special la salamuri, brînzeturi topite, băuturi de tip cola
care conţin compuşi ai fosforului şi împiedică asimilarea calciului”, spune
prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări
Alimentare. Iaurturile sînt printre puţinele alimente care conţin calciu şi
fosfor în raportul optim. În celelalte alimente, balanţa este mult înclinată în
favoarea fosforului. Astfel, pîinea şi cartofii conţin de cinci ori mai mult
fosfor decît calciu, iar peştele şi carnea – de 10 pînă la 20 de ori mai mult
fosfor. Cum majoritatea alimentelor sînt bogate în fosfor, se vorbeşte destul
de rar despre carenţa de fosfor. Carenţa poate apărea în cazul unui regim
alimentar dezechilibrat, la copii în timpul creşterii, în timpul sarcinii sau
alăptării.
Surse
Alimentul (100 g) Fosfor
Tărîţe de grîu 1.276 mg
Seminţe de dovleac 1.144 mg
Germeni de grîu 1.118 mg
Nuci de Brazilia 693 mg
Soia 554 mg
Migdale 504 mg
Brînză Ceddar 478 mg
Nuci 380 mg
Ficat de vită 352 mg
Alge marine brune 240 mg
Carne de pui 239 mg
Orez brun 221 mg
Ouă 205 mg
Usturoi 202 mg
Peşte 175 mg
Carne de vită 150 mg
Iaurt 87 mg
Broccoli 78 mg
Aport
Necesarul zilnic Vîrsta
Sugari 0-6 luni 100 mg
Sugari 7-12 luni 275 mg
Copii 1-3 ani 460 mg
Copii 4-8 ani 500 mg
Copii 9-18 ani 1.250 mg
Adulţi 19-30 ani 700 mg
Adulţi 31-70 ani 700 mg
Gravide sub 18 ani 1.250 mg
Gravide 19-30 ani 700 mg
Gravide 31-50 ani 700 mg