Medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare in cadrul Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie din Bucuresti (INRMFB), atrage atentia asupra fracturii de calcaneu, dar mai ales asupra complicatiilor unui astfel de traumatism.
Specialistul consultat de Jurnalul de sanatate precizeaza ca in fracturile de calcaneu fara deplasare se face tratament ortopedic constand in imobilizarea ghipsata intre trei si sase saptamani.
Pentru a se evita orice fel de complicatii, medicul Sebastian Diaconescu avertizeaza ca 'sprijinul pe piciorul afectat este permis la aproximativ doua luni de la producerea traumatismului'.
Tratamentul chirurgical in fracturile cu deplasare urmareste pe cat posibil refacerea formei calcaneului. In cazul fracturilor cu 'infundare' talamica (deplasare majora a suprafetei articulare dintre calcaneu si astragal) se urmaresc reducerea deplasarii si refacerea boltii plantare (concavitate fiziologica a talpii piciorului).
In unele situatii, incaltamintea ortopedica si infiltratiile locale cu cortizon reprezinta o metoda foarte buna de recuperare.
Medicul este singurul care recomanda indepartarea protezei. Deoarece inlaturarea ghipsului este o decizie care poate avea consecinte tot restul vietii.
Exista o serie de informatii importante pe care persoanele care sufera o fractura de calcaneu trebuie sa le stie:
n) Fractura de calcaneu cu deplasare talamica reprezinta un diagnostic grav din cauza pronosticului functional rezervat.
n) Daca nu sunt tratate corespunzator de medicul specialist, fracturile de calcaneu pot avea drept consecinta invaliditatea articulatiei.
n) In cazul unor fracturi neglijate, exista riscul unui calus vicios (oasele se sudeaza in pozitie nenaturala). Gravitatea situatiei unui calus vicios se analizeaza cu ajutorul unui computer tomograf.
n) Luxatia unei glezne poate ascunde o fractura de calcaneu. Pacientul poate resimti doar durerea din glezna, nu si pe cea de la calcai. De aceea, medicul specialist trebuie sa trateze cu mare atentie orice durere in zona labei piciorului, pentru a fi sigur ca recomanda tratamentul corect.
n) Fracturile de calcaneu pot avea diferite simptome, in functie de cauze: un traumatism sau oboseala exagerata a osului, cand se poate vorbi despre o fractura de stres, provocata de efort fizic sustinut.
Pentru o recuperare corespunzatoare, medicul Sebastian Diaconescu impreuna cu profesorul Eugen Caracas (foto), kinetoterapeut principal la INRMFB Bucuresti, recomanda efectuarea mai multor serii de exercitii.