In luna lui Gustar sa profitam din plin de pere, struguri, prune, pepeni, piersici... Reprezinta cea mai buna alegere daca vrem "un dulce" cu putine calorii.
Vara inlocuiti dulciurile cu fructe! Fructele sunt cea mai buna alegere daca vreti "un dulce" fara prea multe calorii, dar si o metoda de a evita deshidratarea atat de frecventa in aceste zile. De ce trebuie sa inlocuim dulciurile cu fructe? Senzatia de sete creste daca consumam produse cu un continut ridicat de zahar. Si nu numai dulciurile provoaca sete, ci si asa-numitele bauturi racoritoare carbogazoase, care contin 10%-11% zahar. Fructele, chiar daca sunt dulci, au proprietatea de a potoli setea.APA
Apa din fructe si legume se asimileaza cel mai bine, afirma specialistii in nutritie. De aceea, rosiile (94% apa), castravetii (95%-96%), perele (86%), prunele (86%), piersicile (87%), pepenii (93%-95%) sunt solutia ideala pentru hidratare in aceasta vara. "Potolirea setei cu ajutorul fructelor si legumelor este mai evidenta si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Consumand fructe, scapam nu numai de sete, ci si de foame. Fructele confera rapid senzatia de satietate si au putine calorii. Iar vitamina C, potasiul, calciul, magneziul le confera proprietati antioxidante si un rol deosebit in reglarea tensiunii arteriale, in prevenirea imbatranirii precoce si a bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson). Este posibil ca unele persoane sa nu fie de acord cand vine vorba de inlocuit dulciurile. Cum isi motiveaza refuzul? Prin aceea ca fructele nu ofera energie la fel de rapid ca "un dulce" concentrat, de tipul bomboanelor sau prajiturilor. Este adevarat, dar este mult mai sanatos sa rontaim un mar sau o para decat sa mancam o prajitura. Si nu este vorba numai despre calorii aici... Glucidele din fructe elibereaza energia treptat, in acest fel fiind evitate socurile insulinice, cresterea sau scaderea brusca a glicemiei. Asa tinem in frau atat glicemia, cat si colesterolul. Reducerea nivelului colesterolului este rezultatul actiunii fibrelor alimentare din legume si fructe. Fibrele intervin in asimilarea grasimilor si in acelasi timp elimina toxinele.Citește pe Antena3.ro
|
SFATUL MEDICULUI"Persoanele care sufera de afectiuni ale cailor urinare cistite recidivante, nefrite, pielonefrite pot consuma pana la 2 kilograme de pepene rosu pe zi. Consumul de pepene contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, atat in cazul afectiunilor hepatice cronice, cat si in cazul intoxicatiilor alimentare", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi. |