x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fructe in loc de dulciuri

Fructe in loc de dulciuri

05 Apr 2006   •   00:00

In luna lui Gustar sa profitam din plin de pere, struguri, prune, pepeni, piersici... Reprezinta cea mai buna alegere daca vrem "un dulce" cu putine calorii.

Vara inlocuiti dulciurile cu fructe! Fructele sunt cea mai buna alegere daca vreti "un dulce" fara prea multe calorii, dar si o metoda de a evita deshidratarea atat de frecventa in aceste zile. De ce trebuie sa inlocuim dulciurile cu fructe? Senzatia de sete creste daca consumam produse cu un continut ridicat de zahar. Si nu numai dulciurile provoaca sete, ci si asa-numitele bauturi racoritoare carbogazoase, care contin 10%-11% zahar. Fructele, chiar daca sunt dulci, au proprietatea de a potoli setea.

APA

Apa din fructe si legume se asimileaza cel mai bine, afirma specialistii in nutritie. De aceea, rosiile (94% apa), castravetii (95%-96%), perele (86%), prunele (86%), piersicile (87%), pepenii (93%-95%) sunt solutia ideala pentru hidratare in aceasta vara. "Potolirea setei cu ajutorul fructelor si legumelor este mai evidenta si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Consumand fructe, scapam nu numai de sete, ci si de foame. Fructele confera rapid senzatia de satietate si au putine calorii. Iar vitamina C, potasiul, calciul, magneziul le confera proprietati antioxidante si un rol deosebit in reglarea tensiunii arteriale, in prevenirea imbatranirii precoce si a bolilor neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson).

Este posibil ca unele persoane sa nu fie de acord cand vine vorba de inlocuit dulciurile. Cum isi motiveaza refuzul? Prin aceea ca fructele nu ofera energie la fel de rapid ca "un dulce" concentrat, de tipul bomboanelor sau prajiturilor. Este adevarat, dar este mult mai sanatos sa rontaim un mar sau o para decat sa mancam o prajitura. Si nu este vorba numai despre calorii aici... Glucidele din fructe elibereaza energia treptat, in acest fel fiind evitate socurile insulinice, cresterea sau scaderea brusca a glicemiei. Asa tinem in frau atat glicemia, cat si colesterolul. Reducerea nivelului colesterolului este rezultatul actiunii fibrelor alimentare din legume si fructe. Fibrele intervin in asimilarea grasimilor si in acelasi timp elimina toxinele.

PERE. 100 g pere contin 40 de calorii, 0,3 g proteine, 7 g fructoza, 2 g fibre alimentare, 150 mg potasiu, 7 mg vitamina C. Perele sunt unele dintre cele mai putin alergene alimente. Datorita fructozei, perele le sunt recomandate si diabeticilor. Fructoza este cel mai dulce zahar natural, care nu solicita pancreasul pentru a produce cantitati mari de insulina in scurt timp.

PRUNE. 100 g prune contin 50 de calorii, 12 g glucide, 2 g fibre alimentare, 330 mg potasiu, 2 mg fier, 25 mg calciu, 135 micrograme betacaroten. Prunele sunt recomandate in anemia feripriva, pentru ca aceste fructe sunt una dintre putinele surse vegetale de fier.

STRUGURI. Sunt fructe cu calitati energetice deosebite datorita zaharului continut – 8 g glucoza si 8 g fructoza/100 g. De asemenea, 100 g struguri proaspeti furnizeaza 60 de calorii, 200 mg potasiu, 1 g fibre alimentare, 3 mg vitamina C. Strugurii sunt o sursa de acid elagic, o substanta cu efect anticancerigen.

NUCI. Daca sunt verzi, nucile au un continut ridicat de vitamina C, care in timpul depozitarii si uscarii dispare. Datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin, nucile sunt un bun stimulent al sistemului imunitar. Nucile sunt foarte bogate in calorii (680 de calorii/100 g), de aceea trebuie sa fim precauti daca avem probleme cu greutatea.

PEPENE GALBEN. Se digera mai greu decat pepenele rosu, din acest motiv nu trebuie amestecat cu alte fructe sau cu zahar. Pepenele galben are mai putin zahar decat cel rosu, dar un continut foarte ridicat de betacaroten (antioxidant cu efect fotoprotector).

SFATUL MEDICULUI

"Persoanele care sufera de afectiuni ale cailor urinare – cistite recidivante, nefrite, pielonefrite – pot consuma pana la 2 kilograme de pepene rosu pe zi. Consumul de pepene contribuie la eliminarea toxinelor din ficat, atat in cazul afectiunilor hepatice cronice, cat si in cazul intoxicatiilor alimentare", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.
×
Subiecte în articol: fructe calorii alimentatie echilibrata