x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Gimnastica pentru gravide

Gimnastica pentru gravide

09 Aug 2005   •   00:00
ARMONIA TRUPULUI
Multe femei cred ca, in perioada sarcinii, miscarea ar trebui limitata. Dimpotriva, ea este chiar recomandata, cu conditia ca femeia sa respecte un program special conceput pentru perioada de sarcina. La gimnastica pentru gravide recurg atat femeile care au o viata sportiva si simt in continuare nevoia sa se miste, desi sunt insarcinate, dar si acele gravide care incep sa aiba probleme – fie ca iau rapid in greutate si acest lucru le sperie, fie ca incep sa aiba un disconfort si se gandesc ca gimnastica le face bine. Si, intr-adevar, gimnastica le ajuta. Femeia gravida nu va face gimnastica ritmica "in pas" cu ceilalti, ci in ritmul ei propriu, in care se simte confortabil.

Si, daca apare o stare de disconfort, exercitiile se pot opri in orice moment. Se lucreaza cu maximum 10 gravide, sub supravegherea unui kinetoterapeut.

Inlaturarea starii de disconfort

"Un prim beneficiu de care se pot bucura gravidele prin efectuarea exercitiilor concepute pentru aceasta perioada din viata lor – de gimnastica posturala si de respiratie – sunt controlul si mentinerea unei posturi corecte.

Ceea ce este esential. Deoarece, pe masura ce sarcina creste, structurile coloanei se modifica, deplasand centrul de greutate. Din aceasta cauza, apare senzatia de disconfort, cu tensiuni, cu senzatii dureroase in anumite zone ale corpului. De asemenea, prin gimnastica este mentinuta mobilitatea articulatiilor, este combatuta senzatia de oboseala, prin imbunatatirea circulatiei sangvine. Incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, inima isi dubleaza activitatea, circulatia venoasa de intoarcere se ingreuneaza foarte mult, iar femeia ia in greutate. De aceea apar tot soiul de probleme: se evidentiaza varicele, apare senzatia de oboseala a picioarelor, chiar edeme. Aceste exercitii contribuie la imbunatatirea circulatiei venoase de intoarcere si reduc edemele", sustine moasa Vania Limban.

Copii mai inteligenti

Programul destinat femeilor insarcinate cuprinde trei parti: exercitii de gimnastica posturala, exercitii de respiratie si exercitii de relaxare.

Vania Limban ne asigura ca, prin practicarea acestor exercitii, nu numai ca nasterea este mult mai usoara, dar si recuperarea postanala este mai rapida, fie ca a fost vorba despre nastere normala sau prin operatie cezariana. In ceea ce priveste exercitiile de respiratie, ele contribuie la o mai buna oxigenare a fatului.

Studiile arata ca, mai ales in timpul ultimului trimestru de sarcina, daca gravida si viitoarea mamica are in vedere acest aspect, viitorul copil are posibilitatea de a avea un indice de inteligenta mai ridicat.

Exercitiile de rocking

"Gimnastica posturala incepe cu o gama de exercitii generale, pentru brate, picioare, pentru mobilitatea coloanei vertebrale, a capului, a gatului. De asemenea, se fac si exercitiile de rocking – de inclinare a bazinului. Acestea sunt foarte bune pentru mobilizarea articulatiilor pelvisului, dar si pentru atenuarea durerilor de spate, din zona coloanei lombo-pelvine. Ele sunt usor de facut, realizandu-se pe mingii speciale, pe saltea, in picioare. Cu ajutorul acestor exercitii, femeia este invatata sa-si miste bazinul in fata, in spate, lateral sau realizeaza miscari de rotatie. Exercitiile de rocking sunt foarte utile in perioada activa a travaliului, ajutand la o mai usoara coborare a fatului prin canalul pelvian. In acest fel, este scurtata perioada de travaliu", explica Vania Limban.

Exercitiile Kegel

Intarirea muschilor planseului pelvi-perineal se realizeaza cu ajutorul exercitiilor Kegel. Prin acest tip de exercitii, gravida invata sa-si contracte si sa-si relaxeze vaginul, orificiul anal, sfincterul urinar. Scopul lor este de mentinere si dezvoltare a elasticitatii perineului, pentru ca el sa se destinda cu usurinta la nastere.

Exercitiile de respiratie ajuta gravida sa faca diferenta intre cele doua tipuri de respiratie: cea abdominala si cea toracica, folosite in perioada de travaliu. In cadrul acestui program sunt incluse si pozitii gravitationale care sa ajute travaliul pe vine, in genunchi, in picioare. Programul se incheie cu 10 minute de relaxare, in care gravida invata sa-si detensioneze corpul, sa treaca de la starea de efort, de tensiune la cea de relaxare totala, importanta in procesul nasterii naturale.

Optimism

Nicoleta Nasta, insarcinata in 8 luni, care face gimnastica posturala si exercitii de respiratie din a 3-a luna si jumatate de sarcina, ne-a declarat ca asteapta cu mult optimism nasterea. "Deja stiu despre ce este vorba, stiu de ce apare durerea, dar stiu cum s-o controlez, am invatat sa respir corect", ne-a declarat viitoarea mamica.

DE LA 3 LA 9 LUNI. Gravida poate incepe programul de gimnastica dupa a treia luna de sarcina, cand dezvoltarea embrionului este practic definitivata, si poate continua pana in momentul nasterii. Ea are nevoie de un echipament adecvat, putin timp liber si un abonament – de 4 sau de 8 sedinte. O sedinta, care dureaza in medie o ora, costa 160.000 de lei, ne spune moasa Vania Limban.

CONTRAINDICATII. Pentru ca o gravida sa participe la programul de gimnastica, ea trebuie sa aiba acordul medicului de familie sau al obstetricianului care o supravegheaza. Sunt si gravide carora nu li se recomanda practicarea gimnasticii, miscarea putand pune in pericol atat viata fatului, cat si a femeii. Este cazul gravidelor hipertensive, cu boli cardiace...

MOBILITATE. Exercitiile pe minge sunt foarte comode pentru gravida. Ele intretin mobilitatea coloanei vertebrale si atenueaza durerile de spate. Gravida, asezata pe minge, cu o mana sprijinita pe talie, un genunchi indoit, iar celalata picior intins, se apleaca lateral, atingand cu mana varful piciorului
RESPIRATIE. Gravidele sunt invatate sa faca diferenta intre respiratia toracica si cea abdominala. La inceputul travaliului, cand dilatatia nu este completa, se foloseste respiratia toracica. In timplul travaliu se foloseste respiratia abdominala
BRATE. Cu picioarele la o departare egala cu latimea umerilor, genunchii flectati, fesierii incordati, gravida balanseaza bratele cu ajutorul ganterelor. Aceste exercitii le ajuta pe gravide sa aiba forta pentru a ridica micutul cand va veni pe lume
×