x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Grăsimile trans, motiv de ingrijorare

Grăsimile trans, motiv de ingrijorare

de Nicoleta Catana    |    15 Dec 2007   •   00:00

UK Food Standards Agency (FSA) va demara zilele următoare o serie de discuţii in urma cărora va hotări dacă verificarea producătorilor in ceea ce priveşte limitele dăunătoare ale acizilor graşi, trans, se va face pe cale amiabilă sau se va trece la restricţiile severe.

UK Food Standards Agency (FSA) va demara zilele următoare o serie de discuţii in urma cărora va hotări dacă verificarea producătorilor in ceea ce priveşte limitele dăunătoare ale acizilor graşi, trans, se va face pe cale amiabilă sau se va trece la restricţiile severe. La luarea deciziilor va contribui şi Guvernul Marii Britanii, la care FSA a apelat in mod deosebit. Agenţia a luat această măsură intrucăt nivelul grăsimilor trans a crescut dramatic, ajungănd la 1% din ingrediente, producătorilor acordănduli-se libertate să ia decizii in acest sens.

Grăsimile trans sunt o formă de grăsime nesaturată produsă atunci cănd uleiul vegetal este transformat in grăsimi solide prin hidrogenare. Potrivit Comitetului pentru Informare Ştiinţifică pentru Nutriţie (SACN), in timp ce grăsimile trans sunt considerate a fi cauza creşterii nivelului de ser şi apariţiei bolilor cardiace, nu există suficiente probe la ora actuală care să dovedească legătura acestora cu boli ca diabetul, obezitatea sau cancerul. Â

Iniţiativa va avea un impact colosal şi va produce modificări in intreaga industrie alimentară. SACN a realizat luna trecută un raport cu toate recomandările Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, in care se specifică limita maximă a grăsimilor trans de 2% şi se face precizarea că subiectul este incă dezbătut public in vederea luării unei decizii. Reducerea consumului mediu de grăsimi saturate de la 13,3% la 11% ar trebui să rămănă o prioritate pentru a se evita bolile cardiovasculare.

SUA Â şi Danemarca au demarat procedurile legislative pentru reducerea consumului de grăsimi trans, dar situaţia lor este foarte diferită faţă de cea a Marii Britanii. Media consumului in Statele Unite ale Americii este de 2,5 ori mai mare faţă de Marea Britanie, ceea ce reprezintă un risc imens in apariţia bolilor cardiovasculare. In Danemarca, in anul 2000, au fost identificate in alimente foarte multe grăsimi trans, ceea ce a dus la luarea unor măsuri imediate şi severe. Intr-un studiu efectuat de Federaţia pentru Alimente şi Băuturi in această vară a ieşit la iveală că industria alimentară din Marea Britanie a cheltuit prea multe fonduri in lupta pentru menţinerea sănătăţii şi lupa impotriva obezităţii.

×
Subiecte în articol: bun de consum trans