x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Grepfrutul protejează ficatul

Grepfrutul protejează ficatul

de Georgeta Licsandru    |    12 Feb 2008   •   00:00

Grepfrutul este una dintre cele mai eficiente soluţii pentru scăderea ni­velului colesterolului în sânge. S-a demonstrat că un grepfrut pe zi timp de o lună poate determina o scă­­dere a colesterolului cu 15%-20%.

Grepfrutul este una dintre cele mai eficiente soluţii pentru scăderea ni­velului colesterolului în sânge. S-a demonstrat că un grepfrut pe zi timp de o lună poate determina o scă­­dere a colesterolului cu 15%-20%. Un studiu publicat în ultimul număr al revistei ame­ricane Hepatology a demonstrat că acest fruct are şi proprietăţi hepatoprotectoare. Astfel, grepfrutul poate preveni cronicizarea hepatitei C, arată studiul efectuat la Massachusetts General Hospital Center for Engineering in Medicine (SUA). Efectul hepatoprotector al acestui fruct se datorează conţinutului de naringin, substanţa care îi con­feră gustul amărui. Potrivit cer­ce­tă­torilor americani, combinarea acestei substanţe cu preparatele antivirale obişnuite poate împiedica cronicizarea hepatitei C.

 

COLESTEROL. Dr Raymond Chung, coordonatorul studiului, explică modul de acţiune al grep­fru­tului: “Naringinul din grepfrut scade nivelul lipoproteinelor cu densi­tate joasă, aşa-numitul colesterol rău. Colesterolul rău joacă un rol important în răspândirea virusului hepa­titic C din celulele bolnave în cele sănătoase. Experimentele noastre au arătat că sub acţiunea narin­gi­nului, răspândirea virusului la celulele sănătoase scade cu 80%. Des­coperirea noastră este cu atât mai importantă cu cât aproximativ 3% din populaţia globului suferă de hepatită C. Iar în majoritatea cazu­rilor această boală se cronicizează şi poate evolua către ciroză sau cancer hepatic”.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă