x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Hrană vie pentru sănătate

Hrană vie pentru sănătate

de Georgeta Licsandru    |    06 Iun 2008   •   00:00
Hrană vie pentru sănătate

DIETĂ ● 12 superalimente care vă vor schimba viaţa
Jurnalul Naţional vă oferă marţi, 10 iunie, volumul "Hrană vie pentru sănătate. 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii" de dr Gillian McKeith. În volumul apărut la Editura Curtea Veche, dr Gillian McKeith vă oferă o reţetă pentru creşterea vitalităţii şi menţinerea tinereţii.



DIETĂ ● 12 superalimente care vă vor schimba viaţa
Jurnalul Naţional vă oferă marţi, 10 iunie, volumul "Hrană vie pentru sănătate. 12 superalimente naturale pentru întărirea sănătăţii" de dr Gillian McKeith. În volumul apărut la Editura Curtea Veche, dr Gillian McKeith vă oferă o reţetă pentru creşterea vitalităţii şi menţinerea tinereţii.

Cele 12 superalimente descrise de dr Gillian McKeith sînt germenii, meiul, quinoa, lucerna, aloe vera, orzul verde, inul, pătrunjelul, algele marine, ştevia, floarea-soarelui, algele sălbatice verzi-albastre. Volumul este un ghid de conduită alimentară atît pentru cei care au probleme cu colesterolul, glicemia, pentru cei care suferă de oboseală cronică, tulburări digestive sau alte boli, cît şi pentru cei care vor să slăbească. Această carte se adresează şi celor care nu au probleme de sănătate specifice, dar care vor să se simtă mult mai bine, să arate mai tineri. Potrivit dr Gillian McKeith, germenii sînt o minune pentru o sănătate de fier, quinoa este cea mai puternică proteină, lucerna este un tonic miraculos, orzul verde este exterminatorul toxinelor, iar pătrunjelul este o pastilă cu multivitamine.

Pe lîngă descrierea superalimentelor, dr Gillian McKeith prezintă unele studii de caz. Femei şi bărbaţi de diferite vîrste şi cu diferite probleme au urmat programul propus de nutriţionista britanică, iar rezultatele au fost uimitoare.

AVANTAJE. "Aceste alimente pline de viaţă nu reprezintă totalitatea alimentelor sănătoase. Mai sînt mulţi alţi germeni, seminţe, fasole, nuci, cereale şi alge şi vegetale marine pe care nu le-am menţionat aici. Dar alimentele pe care le evidenţiez în această carte sînt cele cu care am avut cele mai multe succese la clinică. Ele sînt şi cele care au cea mai mare capacitate de a neutraliza efectele regimului şi stilului de viaţă modern occidental", precizează dr Gillian McKeith.

Volumul "Hrană vie pentru sănătate" îl ajută pe cititor să descopere alimentele care cresc energia organismului, care întăresc sistemul imunitar, îmbunătăţesc digestia, reglează nivelul zahărului în sînge, sporesc energia fizică şi mentală şi încetinesc procesul de îmbătrînire. Cele 12 superalimente sînt bogate în vitamine şi minerale, conţin o cantitate mare de proteine şi au foarte puţine calorii. De asemenea, sînt bogate în carbohidraţi cu asimilare lentă, care cresc energia. Pentru că alimentele vii sînt în general foarte bogate în apă, ele reprezintă metoda ideală de detoxificare a organismului. Detoxificarea este favorizată şi de conţinutul de fibre alimentare din această hrană vie. Datorită fibrelor, seminţele de floarea-soarelui, de in, germenii, lucerna scad nivelul grăsimilor din sînge şi elimină din organism metalele grele, precum plumbul şi cadmiul. Remarcabil este conţinutul în elemente nutritive al germenilor obţinuţi din seminţe de legume sau cereale. Rezultatul germinării este un superaliment cu cantităţi mari de proteine, vitamine, minerale, pigmenţi de clorofilă şi enzime care s-au multiplicat de la 300% pînă la 1.200%. Mai mult, germinarea duce la o predigerare a seminţei, făcînd ca vitaminele, mineralele, enzimele să fie mai uşor asimilate de organism.

ENZIMELE. "Elementul cu adevărat remarcabil pe care îl conţin alimentele vii, în special cele neprelucrate, sînt enzimele. Enzimele reprezintă cheia pentru o absorbţie bună a hranei, fiind eliberate o dată ce începem să mestecăm. (...) Enzimele determină digestia, detoxificarea, imunitatea şi toate celelalte procese metabolice şi regeneratoare", arată dr Gillian McKeith. Autoarea ne atrage atenţia asupra "alimentelor moarte", lipsite de viaţă. În momentul în care gătim, fierbem, coacem, prăjim, înăbuşim sau chiar congelăm alimentele, distrugem substanţele nutritive active şi enzimele vii. Enzimele sînt necesare pentru digerarea alimentelor, pentru extragerea substanţelor nutritive din alimente, pentru dizolvarea grăsimilor, pentru eliminarea radicalilor liberi. Activitatea scăzută a enzimelor sau lipsa enzimelor din dietă sînt problemele omului modern. Aceste probleme sînt cauzate de consumul de alimente fast-food, de alimente înalt procesate, de pregătirea alimentelor la cuptorul cu microunde. Consecinţele unui asemenea comportament alimentar nu întîrzie să apară: digestie proastă, carenţe de vitamine şi minerale. Dacă luăm măsuri la timp, aceste probleme sînt reversibile. "Iar rolul meu, prin această carte, este de a repara răul şi de a vă îndrepta pe drumul cel bun – întinerire, revitalizare, stare generală excelentă, sănătate perfectă. Totul vă este la îndemînă", spune dr Gillian McKeith.

VITAMINE
"Pentru a obţine o sănătate perfectă, nu contează neapărat ce mîncaţi, ci ceea ce absorbiţi – acesta este lucrul care contează cu adevărat. Închipuiţi-vă totuşi că nu sînt un nutriţionist preocupat de eficacitate raportată la miligrame de vitamine. Unii oameni pot să nu absoarbă mai mult de 5% sau 10% dintr-o tabletă obişnuită de vitamine.  Dar, cînd obţii substanţe nutritive din alimente vii ce conţin enzime dătătoare de viaţă, absorbţia de vitamine şi minerale va fi la capacitate maximă"
Dr Gillian McKeith

Recomandări

Dr Gillian McKeith ne prezintă cinci trucuri rapide pentru ca programul recomandat de ea să funcţioneze. În primul rînd, trebuie să mîncăm încet şi să mestecăm bine. Mîncarea nemestecată este una dintre principalele cauze ale tulburărilor digestive. În al doilea rînd, trebuie să asociem corect alimentele. În general, noi consumăm prea multe alimente diferite în cadrul aceleiaşi mese, făcînd astfel ca digerarea lor să fie mai dificilă. Nu consumaţi alimente prea fierbinţi! – este o altă recomandare a nutriţionistului Gillian McKeith. Alimentele foarte fierbinţi pot distruge enzimele digestive şi pot răni mucoasa gastrică. Nici alimentele prea reci nu sînt indicate, deoarece pot încetini activitatea enzimelor. Dimineaţa, înainte de a mînca, este bine să bem o cană cu apă caldă, pentru curăţarea intestinelor. Autoarea ne propune şi ultimul truc pentru ca programul ei să funcţioneze: "Faceţi-vă mesele cît mai atractive – nu doar pentru a obţine un efect psihologic sau pentru a vă pune în aplicare talentul artistic; este vorba şi de biochimie în egală măsură. Atunci cînd vedeţi sau mirosiţi mîncare, ori vă gîndiţi la ea, creierul transmite un mesaj glandelor salivare să secrete salivă care conţine enzima ptialină. Aşadar, mesele atractive ajută digestia!". De asemenea, sîntem sfătuiţi să evităm unele alimente sau să le consumăm în cantităţi mici, pentru că nu ne fac bine. Din această categorie fac parte printre altele cafeaua, alcoolul, ciocolata, zahărul, alimentele grase, cele rafinate.

Renume

Dr Gillian McKeith – considerată un guru internaţional al alimentaţiei – are un doctorat în filozofia nutriţiei. Dr McKeith a început cercetările în domeniul nutriţiei în 1985 şi de atunci a scris nouă cărţi, fiecare dintre acestea bucurîndu-se de succes la nivel internaţional. În prezent, dr Gillian McKeith realizează o emisiune cu acelaşi nume pe Channel 4 din Statele Unite ale Americii. De asemenea, are o clinică la Londra, printre pacienţii căreia se numără sportivi profesionişti, membri ai unor familii regale, staruri de la Hollywood. Cercetările efectuate de-a lungul anilor i-au creat o viziune amplă asupra alimentaţiei, pe care o împărtăşeşte atît pacienţilor, cît şi cititorilor şi telespectatorilor săi. Milioane de oameni din întreaga lume, indiferent de vîrstă, sex, nivel social, au beneficiat de programul de sănătate alcătuit de dr Gillian McKeith şi prezentat în volumul "Hrană vie pentru sănătate". Autoarea mărturiseşte în deschiderea volumului cum a verificat proprietăţile celor 12 superalimente în cazul său: "Cele 12 alimente dătătoare de viaţă mai întîi m-au vindecat, apoi m-au revitalizat, mi-au regenerat şi mi-au întărit celulele, sîngele şi organele. Acum folosesc aceleaşi alimente vii pentru a-i vindeca, reîntineri şi revitaliza pe pacienţii din clinica mea".

×