x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Hrăneşte-te sănătos!

Hrăneşte-te sănătos!

de Magda Cristina Ursache    |    07 Oct 2010   •   00:00
Hrăneşte-te sănătos!

Gurmandă cum sunt, nu ezit niciodată să încerc tot felul de reţete şi de preparate, unele mai grase, altele mai uşoare. Şi m-am întrebat adeseori ce efect au toate aceste feluri de mâncare asupra organismului meu. Aşa că m-am hotărât să apelez la un nutriţionist: Lygia Alexandrescu. Aşa am aflat că cel mai bine pentru organism este să am o nutriţie echilibrată care implică 5 mese pe zi - mai bine mănânc mai puţin, dar mai des - în care intră o varietate de alimente din care nu trebuie să lipsească cerealele integrale, fructele şi legumele. "Toate trebuie combinate cu mişcare şi un stil de viaţă sănătos, fără excese de alcool sau ţigări. Este un proces complex şi complet, nu se leagă doar de alimentaţie".

Bine, bine, mâncăm sănătos, dar cum mâncăm? Pentru că dacă este un întreg proces, înseamnă că există şi nişte reguli. Lygia Alexandrescu a recunoscut că există într-adevăr o rutină a alimentaţiei şi mi-a descris cum ar trebui să arate o zi echilibrată din punct de vedere nutriţional: "Este foarte important să existe 5 mese pe zi, 3 principale şi 2 gustări, deoarece este mult mai indicat să mâncăm mai des, dar mai puţin, decât să nu mâncăm nimic toată ziua şi apoi să luăm o cină copioasă când ajungem seara acasă şi ne relaxăm. Este foarte important de asemenea să nu sărim peste micul dejun pentru că aceasta este o masă mai completă, când putem mânca şi pâine, şi carne, şi ceva dulce. Dacă suntem foarte ocupaţi şi nu putem lua un prânz complet trebuie să mâncăm măcar un iaurt cu o felie de pâine de secară. Cele două gustări din timpul zilei ar trebui să fie fructe, mai dulci în prima jumătate a zilei şi mai acre în a doua. Cina nu trebuie să fie mai târziu de 7 şi jumătate seara şi trebuie mâncat ceva uşor, cum ar fi o salată de pui sau de peşte sau chiar o supă-cremă, având în vedere că vine frigul".


TOP 5 NUTRIŢIE CORECTĂ
Lygia Alexandrescu mi-a făcut chiar şi o listă cu cinci dintre cele mai indicate alimente pentru o nutriţie corectă: "În primul rând, pe primele două locuri se situează fructele şi legumele proaspete. Pentru a putea să ne prelungim viaţa trebuie să mâncăm cât mai multe lucruri crude, cu viaţă, deoarece acestea conţin enzimele necesare bunei funcţionări a organismului. Aş adăuga apoi, pe locul 3, carnea albă, în special peştele şi curcanul, apoi cerealele întegrale şi, nu în ultimu rând, apa. Deşi este pe ultimul loc în acest top, hidratarea este foarte importantă".

Dar asta ni se spune şi când ne apucăm de o dietă de slăbit, că ar trebui să bem cât mai multă apă, chiar şi atunci când ne este foame. Aşa că m-am gândit instantaneu că acest regim nutriţional este şi el un fel de regim de slăbit. Însă nutriţionistul s-a grăbit să mă asigure că nu este în nici un caz vorba despre aşa ceva. "Toate dietele de slăbit încep cu «nu». Nu mânca aia, nu mânca aia. Dar de fapt este vorba despre ce trebuie să mâncăm, nu despre ce nu trebuie. După o dietă drastică, pe care oricum nu o putem ţine mult timp din cauza restricţiilor, kilogramele pe care le-am dat jos se depun la loc, în timp ce, dacă abordăm o dietă echilibrată, care devine în timp şi un mod de viaţă, ne simţim confortabil şi rămânem şi în formă".

Totul este dovedit cu rezultate. Nutriţionistul Lygia Alexandrescu ajută zilnic sute de persoane la cabinetul ei şi, mai nou, chiar şi la tv. Programul "Fii în formă" este un concurs ce adună 12 concurenţi din trei oraşe ale României. Participanţii îmbină un regim echilibrat cu mişcarea fizică. Cel mai bun rezultat obţinut până acum, deoarece concursul nu se încheiase la ora la care purtam noi dialogul, este cel al unei concurente care a reuşit să slăbească 12 kilograme în 2 luni. Este un program foarte bun, deoarece dă un exemplu tuturor tinerilor care vor să se menţină sănătoşi şi în formă.

Şi se pare că există şi anumite trucuri pe care nutriţioniştii le folosesc. Unul dintre acestea se leagă de pofta de dulce de după-amiază. "După ora 16:00 de obicei apare nevoia de dulce. Asta se întâmplă deoarece scade glicemia, iar corpul începe să tremure, cerând o reglare a acesteia. Acesta este un truc pe care îl recomand în special femeilor, pentru că ele au mania kilogramelor în plus: dacă integrează în micul dejun ceva dulce, pregătit în casă, şi respectă gustările de fructe de peste zi (una mai dulce în prima jumătate a zilei şi alta mai acră în a doua jumătate a zilei), nevoia aceasta de dulce dispare şi nu o să mai apelăm la ciocolata din dulap".


IMPORTANŢA NUTRIŢIONISTULUI
Dar cum peste tot în jur există o avalanşă de site-uri şi reviste care dau sfaturi pentru o nutriţie echilibrată, nu toate fiind girate de un profesionist, am întrebat-o pe Lygia Alexandrescu cum poate un cititor obişnuit să aleagă informaţia corectă. "Este foarte bine să ne informăm şi să căutăm sfaturi despre o alimentaţie corectă. Dar multe informaţii se bat cap în cap. Aşa că, înainte de a începe orice regim, este bine să consultăm un specialist, un medic sau un nutriţionist. Asta deoarece există alimente care pot fi contraindicate unor anumite persoane care urmează un anumit tratament medicamentuos. Grapefrutul de exemplu anulează efectul anumitor medicamente".

În concluzie, cel mai bine este să avem sfatul unui specialist. "Nutriţionistul ar trebui să fie foarte important în viaţa oamenilor. Din păcate, în România nu se întâmplă încă asta. Nutriţionistul nu are nici un statut. Nu există o facultate de nutriţie la noi, există numai un departament de boli de nutriţie în cadrul Facultăţii de Medicină. Dar de ce să ajungem la boli când putem să prevenim? Şi exact asta facem noi. Educaţia nutriţională ar trebui să înceapă de când este copilul mic. Şi mai bine ar fi să se înceapă chiar din timpul sarcinii, ca mama să îşi creeze un regim alimentar echilibrat, cu care să îl înveţe mai apoi şi pe copil. Este foarte dificil pentru un copil de 10 ani de 50 sau 80 de kilograme să-i schimbăm dieta, deoarece este învăţat să mănânce orice. Dar dacă de mic este învăţat cu fructe şi legume, nu mai există nici o problemă de a se adapta la un regim echilibrat".


DULCIURI SĂNĂTOASE
Ciocolată, prăjituri, băuturi dulci şi alte dulciuri ne sunt la îndemână tot timpul şi de aceea consumarea lor cu moderaţie devine din ce în ce mai problematică. Este foarte adevărat că excluderea completă a zaharurilor din dietă nu e cea mai sănătoasă şi mai comodă metodă de a te menţine suplu însă trebuie ţinut cont şi de faptul că aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid sub formă de re­zerve şi astfel controlul greutăţii devine dificil. De aceea este recomandat ca acest aport caloric să fie adus de alimente bogate în nutrienţi, substanţe fitochimice, fibre şi vitamine vitale unei bune stări de sănătate. Tot adevărat este şi faptul că teoretic se sugerează o cantitate limitată de dulciuri în dieta cotidiană, lucru destul de confuz de altfel. Practic, nutriţioniştii recomandă ca zaharidele să nu depăşească 10% din aportul caloric zilnic însă în această raţie nu intră glucidele provenite din lapte sau fructe, ci doar glucidele adăugate din zahăr, miere sau fructoză. De asemenea, cantitatea de zahăr adăugat variază de la o persoană la alta în funcţie de necesarul caloric al fiecărui individ. Adulţii sedentari şi cei care încearcă să piardă excesul ponderal trebuie să-şi limiteze cantitatea de zahăr adăugat la 40-45 grame pe zi, ceea ce ar corespunde la un aport energetic de 160-180 Kcal/zi. Fructele proaspete, dar şi cele uscate sunt bineînţeles cea mai sănătoasă şi mai la îndemână sursă de zahăr însă există, totuşi, şi o minimă permisivitate la un altfel de dulce care să fie consumat fără vinovăţie. Iată câteva astfel de exemple. (Dr Lygia Alexandrescu)


Prăjitură de orez cu fructe
● Ingrediente:
75 g de alune măcinate, 75 g de stafide, 75 g de mere uscate, 75 g de smochine, 75 g de curmale, două linguri de suc de portocale, 250 g de cereale de orez expandat.
● Preparare: Se amestecă alunele, stafidele, merele, smochinele şi curmalele până se formează o pastă. Se adaugă apoi sucul de portocale şi se amestecă bine. Se porţionează compoziţia sub formă de bile şi se "îmbracă" în cereale expandate de orez.
● Analiza nutriţională pe porţie:
Energie: 60 kcal; proteine: 1 g; sodiu: 0 g; grăsimi: 2 g; carbohidraţi: 11 g; colesterol: 3 mg.

Iaurt cu fructe şi nuci
● Ingrediente:
500 g de felii de fructe din compot: pere şi piersici, 500 g de iaurt degresat, 50 g de nuci măcinate, 50 g de stafide.
● Preparare: Fructele din compot se aşază în 6 cupe de desert. Iaurtul se amestecă împreună cu stafidele şi nucile şi se toarnă peste fructe. Se serveşte imediat.
● Analiza nutriţională pe porţie:
Energie: 121 kcal; proteine; 4 g; grăsime: 2 g; carbohidraţi: 22 g; sodiu: 46 mg; colesterol: 3 mg.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă