x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

IARNA/Vitamina D din peşte şi ficat

0
Autor: Oana Antonescu 29 Noi 2008 - 00:00

Organismul nostru produce vitamina D sub acţiunea razelor solare. În aceste condiţii, de unde o putem procura iarna? Ne spune prof. dr Horaţiu D. Boloşiu, şeful secţiei de reumatologie din cadrul Spitalului Judeţean Cluj: din alimentaţie. Peştele gras, gălbenuşul de ou sau ficatul sunt surse bogate în vitamina D.

Femeile gravide şi cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina D
Foto: stockxpertcom

Vitamina D este esenţială pentru sănătatea oaselor, dar şi pentru muşchi, glande endocrine sau pentru sistemul nervos. Ea se formează în piele dintr-un compus înrudit cu colesterolul, sub acţiunea razelor solare. Alimentele sunt o sursă secundară de vitamina D. “Mai mult de jumătate din populaţia globului are niveluri inadecvate de vitamina D, din cauza expunerii insuficiente la soare şi alimentaţiei deficitare în această substanţă”, atrage atenţia prof. dr Horaţiu D. Boloşiu. Cum expunerea la soare este foarte redusă în sezonul rece, deficitul de vitamina D creşte, iar alimentaţia ar trebui să devină acum principala sursă.

“Din păcate, alimentaţia omului modern este deficitară din acest punct de vedere şi poate aduce, în cel mai bun caz, doar un sfert din necesarul zilnic. Alimentele bogate în vitamina D, precum peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou, ficatul, laptele integral şi produsele lactate nedegresate nu fac parte din regimul alimentar al majorităţii oamenilor, unii pentru că nu şi le pot permite, iar alţii pentru că le evită.

De exemplu, persoanele obeze sau cele cu hipercolesterolemie care urmează o dietă restrictivă pot avea carenţe de vitamina D”, atrage atenţia prof. dr Horaţiu D. Boloşiu.

În paralel cu alimentele bogate în vitamina D sunt recomandate în acest sezon uleiul de peşte şi alte suplimente nutritive. “Preparatele comerciale de vitamina D conţin şi calciu, care nu este neapărat necesar, pentru că el poate fi asigurat mai uşor din sursele alimentare obişnuite”, precizează specialistul.

ATENŢIE, VĂRSTNICI!
În lipsa vitaminei D, copiii suferă de rahitism, iar adulţii de o boală osoasă înrudită, numită osteomalacie, ambele caracterizate prin mineralizarea deficitară a ţesutului osos. Lipsa vitaminei D din organism este prezentă la peste 85% din persoanele care suferă de osteoporoză, de aceea ele trebuie cu atât mai mult să-şi asigure un nivel optim de vitamina D, atrage atenţia prof. dr Horaţiu D. Boloşiu.

Aport zilnic recomandat
Nou-născuţi      20-25 microgr/zi
Copii 1-3 ani    10 microgr/zi
Copii 4-12 ani 5 microgr/zi
Adolescenţi      5 microgr/zi
Adulţi 5 microgr/zi
Vârstnici 51-69 de ani 10 microgr/zi
Vârstnici peste 70 de ani           15 microgr/zi
Gravide            10 microgr/zi
Femei care alăptează    10 microgr/zi

Surse alimentare
Somon 9 microgr/100 gr
Macrou            8,6 microgr/100 gr
Sardine             6,7 microgr/100 gr
Hering 6,2 microgr/100 gr
Ton 5   microgr/100 gr
Lapte   integral 2,4 microgr/100 ml
Ficat de vită      0,7 microgr/100 gr
Ou       0,6 microgr/ gălbenuş
Unt       0,2 microgr/100 gr

Citeşte mai multe despre:   vitamina,   alimentaţie sănătoasă,   microgr/zi,   microgr/100

 



Mai multe titluri din categorie

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19

EMA evaluează de urgență un nou vaccin anti COVID-19
Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de producătorul franco-austriac Valneva este analizat în regim de urgență de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Compania a încheiat un contract cu...

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2

Estimări UE. Când va deveni dominantă în UE tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2
Tulpina Omicron a virusului SARS-CoV-2 ar putea deveni dominantă în lunile următoare, arată Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC),  citat de Reuters. ''Omicron ar putea provoca...

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia

Noi descoperiri despre anticorpii la COVID-19. În ce condiții se dezvoltă aceștia
Anticorpii generați de infecția cu virusul SARS-CoV-2 au înregistrat un nivel mai ridicat dacă bolnavii aveau și alte probleme, precum cele respiratorii, cardiace sau digestive, arată un studiul...

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite

Explicaţiile psihologului. Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite
Așa cum indică izvoarele istorice, esenienii au fost primii care se raportau la relații folosind conceptul de „oglindire”. Aceștia porneau de la premisa că fiecare om știe despre viață mult mai multe lucruri...

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19

Un medic DEZVĂLUIE cum poate fi limitată transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19
Există o singură soluție pentru a opri transmiterea tulpinii Omicron de COVID-19 în acest moment, potrivit medicului Radu Țincu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.  „Măsurile...

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajuns în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de