Organismul nostru produce vitamina D sub acţiunea razelor solare. În aceste condiţii, de unde o putem procura iarna? Ne spune prof. dr Horaţiu D. Boloşiu, şeful secţiei de reumatologie din cadrul Spitalului Judeţean Cluj: din alimentaţie. Peştele gras, gălbenuşul de ou sau ficatul sunt surse bogate în vitamina D.
Vitamina D este esenţială pentru sănătatea oaselor, dar şi pentru muşchi, glande endocrine sau pentru sistemul nervos. Ea se formează în piele dintr-un compus înrudit cu colesterolul, sub acţiunea razelor solare. Alimentele sunt o sursă secundară de vitamina D. “Mai mult de jumătate din populaţia globului are niveluri inadecvate de vitamina D, din cauza expunerii insuficiente la soare şi alimentaţiei deficitare în această substanţă”, atrage atenţia prof. dr Horaţiu D. Boloşiu. Cum expunerea la soare este foarte redusă în sezonul rece, deficitul de vitamina D creşte, iar alimentaţia ar trebui să devină acum principala sursă.
“Din păcate, alimentaţia omului modern este deficitară din acest punct de vedere şi poate aduce, în cel mai bun caz, doar un sfert din necesarul zilnic. Alimentele bogate în vitamina D, precum peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou, ficatul, laptele integral şi produsele lactate nedegresate nu fac parte din regimul alimentar al majorităţii oamenilor, unii pentru că nu şi le pot permite, iar alţii pentru că le evită.
De exemplu, persoanele obeze sau cele cu hipercolesterolemie care urmează o dietă restrictivă pot avea carenţe de vitamina D”, atrage atenţia prof. dr Horaţiu D. Boloşiu.
În paralel cu alimentele bogate în vitamina D sunt recomandate în acest sezon uleiul de peşte şi alte suplimente nutritive. “Preparatele comerciale de vitamina D conţin şi calciu, care nu este neapărat necesar, pentru că el poate fi asigurat mai uşor din sursele alimentare obişnuite”, precizează specialistul.
ATENŢIE, VĂRSTNICI!
În lipsa vitaminei D, copiii suferă de rahitism, iar adulţii
de o boală osoasă înrudită, numită osteomalacie, ambele caracterizate prin
mineralizarea deficitară a ţesutului osos. Lipsa vitaminei D din organism este
prezentă la peste 85% din persoanele care suferă de osteoporoză, de aceea ele
trebuie cu atât mai mult să-şi asigure un nivel optim de vitamina D, atrage
atenţia prof. dr Horaţiu D. Boloşiu.
Aport zilnic recomandat
Nou-născuţi 20-25
microgr/zi
Copii 1-3 ani 10
microgr/zi
Copii 4-12 ani 5
microgr/zi
Adolescenţi 5
microgr/zi
Adulţi 5 microgr/zi
Vârstnici 51-69 de ani 10
microgr/zi
Vârstnici peste 70 de ani 15
microgr/zi
Gravide 10
microgr/zi
Femei care alăptează 10
microgr/zi
Surse alimentare
Somon 9 microgr/100 gr
Macrou 8,6
microgr/100 gr
Sardine 6,7
microgr/100 gr
Hering 6,2 microgr/100
gr
Ton 5 microgr/100 gr
Lapte integral 2,4
microgr/100 ml
Ficat de vită 0,7
microgr/100 gr
Ou 0,6 microgr/ gălbenuş
Unt 0,2
microgr/100 gr
Foto: stockxpertcom